Κυριακή 28 Απριλίου 2024  03:31:45

Ζημίωσαν την καλή εικόνα του Νίκου Δένδια οι θερμοί εναγκαλισμοί με τον αδιάλλακτο Μελβούντ Τσαβούσογλου. Τίποτα θετικό δεν τους δικαιολογούσε. Κύριο

Καμμία πρόοδος δεν σημειώθηκε σε τίποτα. Αρνητικά τα σχόλια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ξένα ΜΜΕ, ότι επρόκειτο για αδικαιολόγητους εναγκαλισμούς και ασπασμούς με πρωτοβουλία μάλιστα Δένδια.

Πικρή η διαπίστωση αλλά ρεαλιστική. Ακόμα και ξένα ΜΜΕ σημειώνουν ότι ήταν υπερβολικές οι διαχυτικές εκδηλώσεις φιλίας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών (μετά μάλιστα την αυστηρή και εθνικά υπερήφανη στάση του στην Άγκυρα) προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Κανένα θετικό στοιχείο δεν την δικαιολογούσε.
Καμμία πρόοδος δεν υπήρξε, ούτε καν προσέγγιση και συμφωνία στον κατάλογο των θεμάτων, που θα συζητήσουν οι κκ Μητσοτάκης και Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Αντίθετα ο κ Τσαβούσογλου με το καλημέρα της άφιξης του στην Αλεξανδρούπολη μίλησε προκλητικά ( και κατά παράβαση της Συμφωνίας της Λωζάνης) για " τουρκική μειονότητα της Θράκης" και όχι απλά μουσουλμανική, για " τουρκικά σχολεία", συνεργάστηκε με τους ψευδομουφτήδες που δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο κ Δένδιας έδειξε υπερικανοποιημένος με αποτέλεσμα την υπερβολή των εναγκαλισμών-ασπασμών δύο φορές με τον κ Νταβούτογλου (όταν τον υποδέχτηκε για το δείπνο στο "Διόνυσο" και όταν τον αποχαιρέτησε με τη λήξη της διήμερης επίσκεψης του) και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία και όχι του Τούρκου συναδέλφου του.

Εκδηλώσεις, οι οποίες θόλωσαν την εκτόξευσή του στην Κοινή Γνώμη με τις αυστηρές του τοποθετήσεις στην Άγκυρα απέναντι στις προκλήσεις του κ Νταβούτογλου για ...τουρκική μειονότητα της Θράκης, προτιμώντας τώρα ότι δεν άκουσε ή να συγκαλύψει τις βαθιές υπαρκτές διαφωνίες.
Την απογοήτευση αυτή σε ορισμένους ελληνικούς κύκλους, δεν μετρίασε το γεγονός ότι ο κ Δένδιας ανακοίνωσε πως έθεσε στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του με " ειλικρίνεια και ευθύτητα" ( αλλά εν κρυπτώ και χωρίς καμμία ανάλογη δήλωση) τις διαφορές με την Τουρκία για τα θέματα τις ΕΕ, του Προσφυγικού, της αποστρατιωκοποίησης των νησιών, τις προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο κλπ.

Ο Τσαβούσογλου, το δείπνο κάτω από την Ακρόπολη και η Αναντολού Εφές

Πρώτα ήταν ο εναγκαλισμός. Μια ιδιαιτέρως φιλική αγκαλιά. Θερμή μπορώ να πω, αν θυμηθείτε τι είχε προηγηθεί στην Άγκυρα.
ΒΗΜΑτοδότης

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. 

Ο Τσαβούσογλου, το δείπνο κάτω από την Ακρόπολη και η Αναντολού Εφές

Πρώτα ήταν ο εναγκαλισμός. Μια ιδιαιτέρως φιλική αγκαλιά. Θερμή μπορώ να πω, αν θυμηθείτε τι είχε προηγηθεί στην Άγκυρα στη διάρκεια της συνέντευξη τύπου των Νίκου Δένδια και Μελβούτ Τσαβούσογλου. Εν συνεχεία ήτα, όπως μου είπαν, η ατάκα Έλληνα αξιωματούχου προς δημοσιογράφους «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφωνώντας» την ώρα που οι δύο υπουργοί έμπαιναν στον «Διόνυσο», κάτω από την Ακρόπολη για το δείπνο.

Ο κ. Δένδιας φρόντισε ώστε ο καλεσμένος του να έχει μπροστά του την φωτισμένη Ακρόπολη. Τι έφαγαν; Το μενού του δείπνου είχε, σολομό, ριζότο με γαρίδες, σφυρίδα και αυστηρά μόνο νερό. Θα πρέπει να ξέρετε ότι υπήρχε επίσπευση των διαδικασιών του δείπνου, επειδή ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε να παρακολουθήσει μπάσκετ. Ήθελε να δει τον τελικό της Euroleage με την Αναντολού Εφές, να παίζει με την Μπαρτσελόνα. Τελικά πρόλαβε τον αγώνα και είδε την ομάδα του να παίρνει το τρόπαιο δεχόμενος τα συγχαρητήρια και του Νίκου Δένδια.

Η πεζοπορία, οι αγωνιστές του 1821 και το casus belli

Το καλό κλίμα που είχαν οι συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στους Δένδια και Τσαβούσογλου φάνηκε και κατά την έξοδό τους από το πρωθυπουργικό γραφείο. Οι δύο άνδρες συνοδεία συνεργατών και της ασφάλειάς τους περπάτησαν (φορώντας τις μάσκες τους) στην Βασιλίσσης Σοφίας η οποία, να σημειώσω, έχει και έντονο χρώμα Ελληνικής Επανάστασης. Υπάρχουν οι φωτογραφίες αγωνιστών για την συμπλήρωση των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.

O κ. Δένδιας μάλιστα εκτελούσε και χρέη ξεναγού δείχνοντας στον κ. Τσαβούσογλου το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, αλλά και τα κτίρια, στην Βασ. Σοφίας. Οι φωτορεπόρτερ κατέγραψαν τον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συζητούν, φιλικά, σε καλό κλίμα κάτω από τον ηλιόλουστο αττικό ουρανό για να καταλήξουν στο υπουργείο Εξωτερικών. Στο Μαξίμου συμφώνησαν, ανάμεσα στα άλλα να συναντηθούν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, στις 14 Ιουνίου. Εξ άλλου, όπως υπογράμμισαν διπλωματικές πηγές ο κ. Δένδιας είπε στον κ. Τσαβούσογλου ότι είναι απαράδεκτο το «casus belli», η εμμονή στα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. Αναφέρθηκε στις παραβιάσεις, για τον πυρηνικό σταθμό που κτίζει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα και βεβαίως για το κυπριακό..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline