Σάββατο 11 Μαϊου 2024  19:22:02

Ίσως και σήμερα η ώριμη, τελική απόφαση για εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών. Νωρίτερα από τον Αύγουστο, από τα μέσα Ιουλίου. Κύριο

Οι δεκαεπτάρηδες στο στόχαστρο με «άμεσους εμβολιασμούς» μέσα στο καλοκαίρι σε Κύπρο, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται στις συγκεκριμένες συστάσεις που συγκεντρώνουν τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των επιστημόνων που μετέχουν - Η σύσταση έρχεται νωρίτερα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα - Η οριστική απόφαση της επιτροπής θα ληφθεί σε νέα συνεδρίασή της, ίσως σήμερα Τετάρτη. Πάντως δεν πρόκειται να καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν νωρίτερα από τον Αύγουστο, μάλλον από τα μέσα Ιουλίου.

Να προχωρήσει ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Με δεδομένο ότι οι έως τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, αλλά και το γεγονός ότι η «μετάλλαξη Δέλτα» χτυπά ιδιαίτερα τους νεότερους και τους μη εμβολιασμένους η επιτροπή δίνει το πράσινο φως για να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού και στους εφήβους. Η απόφαση για την επισημοποίηση της σύστασης αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής και κατόπιν αναμένεται να ανοίξει και στην πλατφόρμα η δυνατότητα για ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα χρησιμοποιηθούν mRna εμβόλια - δηλαδή Pfizer ή Moderna - καθώς για αυτά έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες στις ΗΠΑ για τις ηλικίες από 12 ως 17 ετών

Σε καμία περίπτωση ο εμβολιασμός των εφήβων δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, η επιτροπή προσανατολίζεται να συστήσει και τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Σημειώνεται ότι ήδη εμβολιάζονται οι έφηβοι άνω των 16 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια ώρα σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην προσπάθεια να πειστούν οι νέοι 18-25 ετών να εμβολιαστούν κατά της Covid έφερε το κίνητρο της χορήγησης €150 μέσω του λεγόμενου «freedom pass» για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το τελευταίο 24 ωρο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες 18-25 έκλεισαν 18.000 ραντεβού
για να εμβολιαστούν κατά της Covid, ενώ ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κλειστεί 8-9.000 ραντεβού. Με απλά λόγια, μετά την ανακοίνωση της επιδότησης των νέων που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν με το κουπόνι των €150, οι συμμετοχές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα υπερδιπλασιάστηκαν.

Κύπρος: Με έντυπο γονεϊκής συγκατάθεσης ο εμβολιασμός των 16-17

Η πλατφόρμα των ραντεβού για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα θα ανοίξει το πρωί της Τετάρτης.

Την έναρξη των εμβολιασμών για τους ανήλικους ηλικίας 16-17 ετών, κατά του κορωνοϊού, με τα σκευάσματα τεχνολογίας mRNA, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας στην Κύπρο.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει στις 7:30 π.μ. της Τετάρτης 30 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοικτή χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ οι ημερομηνίες εμβολιασμού θα διευθετούνται είτε από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες, είτε από τον Προσωπικό Ιατρό/Παιδίατρο σε συνεννόηση με τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες των παιδιών.

Κατά την προέλευσή τους στα Κέντρα Εμβολιασμού, οι ανήλικοι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν το έντυπο Γραπτής Συγκατάθεσης Γονέων/Κηδεμόνων για Εμβολιασμό Ανηλίκου με Εμβόλιο κατά της COVID-19, υπογεγραμμένο από τους δύο γονείς/κηδεμόνες, εκτός και αν νομικά (με προσκόμιση σχετικής απόφασης Δικαστηρίου) κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

Το Έντυπο θα πρέπει να παραδίδεται στα Κέντρα Εμβολιασμού κατά τον εμβολιασμό.

sygatathesi
Επίσης, θα πρέπει να προσκομίζουν:

•Έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κτλ) του ανηλίκου.
•Αντίγραφο εγγράφου ταυτοποίησης ενός εκ των γονέων/κηδεμόνων. Σε περίπτωση που ο ανήλικος θα συνοδεύεται από τους γονείς/κηδεμόνες (ή έναν εκ των δύο), αυτοί θα πρέπει να παρουσιάζουν έγγραφο ταυτοποίησης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline