Κυριακή 12 Μαϊου 2024  08:17:01

Mαστιγωτικός ο φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για το κατάντημα της ΕΡΤ, με χαμηλό το επίπεδο και στα ιστορικά- εθνικά θέματα. Κύριο

«Στυγνή, αλλά «προοδευτική» απολυταρχία». Τελευταία σε όλη την σαιζόν η ΕΡΤ στα δελτία ειδήσεων, τις ενημερωτικές εκπομπές και τα σήριαλ. Μηδενική η ανταπόκριση του κοινού, με χειρότερες επιδόσεις ακόμα και από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

• ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΤΑΠΈΛΤΗΣ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ,ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.

«Την Κυριακή 20 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, η ΕΡΤ2, στα πλαίσια εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την εξέγερση των Ελλήνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, παρουσίασε μιαν εκπομπή με τίτλο: «Γιατί το 21; Δώδεκα ερωτήματα». Μετά την παρακολούθησή της, ο έστω και στοιχειωδώς μελετημένος τηλεθεατής θα την τιτλοφορούσε ακριβέστερα:

«1821 – ο θρίαμβος των ξένων πρεσβειών», ή «Σύγχρονη Ελλάδα – ένα τυπικό προϊόν της αποικιοκρατίας» ή «Πώς εξαγοράζεται στον Τρίτο Κόσμο ανεπαισθήτως η ιστοριογραφία».
Βέβαια, μια επιφυλλίδα δεν είναι ο χώρος όπου μπορεί να συμπυκνωθεί η αναίρεση μιας τόσο καλοστημένης, χρυσοπληρωμένης κιβδηλείας. Το μόνο που μπορεί να πετύχει η επιφυλλίδα (με ελάχιστες τις πιθανότητες ευστοχίας), είναι να ενθαρρύνει το ερευνητικό ενδιαφέρον των ολίγιστων που γρηγορούν και ακόμα ωδινώνται για το εμπόριο της εξαπάτησης.

Αλλά και η «ενθάρρυνση» της τιμιότητας στη σπουδή της Ιστορίας είναι μάλλον ουτοπικό σύνδρομο αφέλειας – η πολιτική «γραμμή», στην οποία πειθαρχούσε αυστηρά η εκπομπή της ΕΡΤ, δεν άφηνε περιθώρια να ξεμυτίσει ερευνητικό ενδιαφέρον, να τεθούν ερωτήματα. Παρέθετε, με κομπασμό αυθεντίας το κρατικό (δημόσιο υποτίθεται) κανάλι, την ισοπεδωτική προπαγάνδα των «προοδευτικών δυνάμεων», της χώρας, την κυρίαρχη πια ιδεολογία που εμπεδώνεται με τα σχολικά βιβλία και την πλημμυρίδα εξαγορασμένων ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Προϋπέθετε η εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, σαν στόχο της εξέγερσης των Ελλήνων το 1821, την κοινή και ομόθυμη βούλησή τους να γίνει ο Ελληνισμός (όσος οι Ευρωπαίοι θα επέτρεπαν να αποσπασθεί από τους Τούρκους) ένα «μοντέρνο» έθνος-κράτος νεωτερικού ευρωπαϊκού τύπου. Ούτε οράματα «να πάρουμε την Πόλη και την Αγια-Σοφιά» ούτε απηχήματα, έστω αμυδρά, της άλλοτε πολυεθνικής και πολυφυλετικής αυτοκρατορίας που έσωζε τη συνείδηση των στόχων πόλεως – εκκλησίας του δήμου ή των πιστών. Δηλαδή έναν άλλο πολιτισμό, κοινωνιοκεντρικό στους αντίποδες του βαρβαρικού ατομοκεντρισμού.

Η εκπομπή αποσιωπούσε, προκλητικά, «χωρίς αιδώ ή λύπην», το πώς κατανοούσαν τον ελεύθερο Ελληνισμό ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης, ο Σολωμός και ο Παπαδιαμάντης, ο Καβάφης και ο Σεφέρης, ο Παπαλουκάς, ο Κων. Καραβίδας, ο Πικιώνης, ο Ελύτης, ο Τσαρούχης, ο Μάνος Χατζιδάκις. Ας επαναληφθεί εδώ, έστω για μυριοστή φορά, ότι ο Ελληνισμός είναι εξ ορισμού κοσμοπολίτης, αφορά στην πανανθρώπινη κλίμακα, δεν μπορεί να έχει ούτε την ελάχιστη σχέση με τον θρησκευτικό εθνοφυλετισμό των Εβραίων ούτε με την αξίωση βιολογικής υπεροχής των γερμανικών φύλων – Φράγκων και Αγγλοσαξόνων.

Ακόμα και ως διαφορά πολιτισμού (τρόπου ύπαρξης και συνύπαρξης) η ελληνικότητα δεν προσφέρει ερείσματα για να χαρακτηριστεί επιθετική ή υπεροπτική – χαρακτηριστικό της ελληνικότητας ήταν πάντοτε η ετοιμότητα να προσλάβει και αφομοιώσει καινούργια στοιχεία θετικού εμπλουτισμού της από οπουδήποτε. Να αφομοιώσει το καινούργιο, όχι να υποταχθεί στο φανταχτερό.

Αποφασιστική ήταν η συνάντηση του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό, η εκπληκτική αμοιβαία ετοιμότητα γι' αυτή τη συνάντηση. Οι Ελληνες προσέλαβαν τον Χριστιανισμό συνεχίζοντας οργανικά τον τρόπο της αλήθειας, που ήταν όχι η ατομική κατανόηση, αλλά η μετοχή στο «κοινόν άθλημα αληθείας»: στην εκκλησία του δήμου ή των πιστών. Το κίνητρο της Επανάστασης του 1821: «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία», η εκπομπή της ΕΡΤ ούτε καν το ανέφερε, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το καταλάβαινε η «παρέα» που την οργάνωσε.

Αγνοούσαν, ολοφάνερα και ομολογημένα, οι περιώνυμοι συντελεστές της εκπομπής, πως όταν οι Έλληνες έλεγαν «πίστη», εννοούσαν «εμπιστοσύνη» δοκιμασμένη μέσα στους αιώνες, όχι «πεποιθήσεις» ατομικών προτιμήσεων. Όταν έλεγαν «πατρίδα», αναφέρονταν σε γη πανάρχαιων προγόνων, με βωμούς και ιερά, όχι συμπτωματικό «τόπο γεννήσεως». Και όταν έλεγαν «ελευθερία», εννοούσαν σέβας και κατασφάλιση της ανυπέρβλητης γλώσσας τους, της «πόλεως» ή «αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας» – την ελευθερία ως άθλημα αυθυπέρβασης, όχι σαν «δικαίωμα» να λανσάρει ο καθείς το καπρίτσιο του.

Η ζημιά που έχει γίνει στην ελληνώνυμη συλλογικότητα της ντροπής σήμερα, είναι σαφέστατα ανεπανόρθωτη – κατάληξη που μόνο θλίψη και αηδία γεννάει. Και επειδή η αδιάντροπη θρασύτητα, πάντοτε, υπερ-αναπληρώνει (Overcompensation ο ψυχολογικός όρος) την κραυγαλέα συλλογική χρεοκοπία, συνεχίζει να ισχύει σαν ευχή – προσδοκία η ρήση Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Να γίνουμε Ευρωπαίοι, για να γίνουμε επιτέλους άνθρωποι»! Με αυτή τη λογική της ανιστόρητης και τυφλής ξιπασιάς, αναθέτουμε την ευθύνη πανηγυρισμού δύο αιώνων προδοτικού εξευτελισμού μας από τους «συμμάχους» μας, στη συγγραφέα βιβλίου που τιτλοφορείται «Γιάννα».

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη υποχρέωσε τον κάθε Ελληνα να παραδεχθεί ότι και η λεγόμενη «φιλελεύθερη» πολιτική παράταξη στην Ελλάδα δεν πιστεύει σε τίποτα, στοχεύει αποκλειστικά στις εντυπώσεις. Ωμός «νεορεαλισμός», απερίσκεπτος μηδενισμός, ακριβώς όπως και στην «Αριστερά» του εξηλιθιωτικού ατομοκεντρισμού και της ξιπασμένης «προόδου».
Οποιος αμφιβάλλει, ας ξαναδεί την εκπομπή: «Γιατί 21»;...»

2. 25.1.2021..."Γιατί 21; 12 ερωτήματα" η νέα εκπομπή της ΕΡΤ για το 1821

Η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί γιορτάζουμε το 1821;». Ποιος είναι ο ρόλος της μνήμης στη δημόσια Ιστορία; Η έρευνα αρχίζει από την πρώτη επέτειο, το 1838 και φτάνει ως σήμερα.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» αποσκοπεί να παρουσιάσει μέσα σε 12 επεισόδια τις βασικές πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα 200 χρόνια ζωής του ελληνικού έθνους-κράτους από την Επανάσταση έως και σήμερα. Στην έρευνά τους, οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις σε 12 διαχρονικά ερωτήματα.

Στο πρώτο επεισόδιο, η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί γιορτάζουμε το 1821;». Ποιος είναι ο ρόλος της μνήμης στη δημόσια Ιστορία; Η έρευνα αρχίζει από την πρώτη επέτειο, το 1838 και φτάνει έως και σήμερα.
Οι δύο ερευνητές ταξιδεύουν σε τόπους με έντονο ιστορικό φορτίο, μελετούν πηγές και αρχεία. Συζητούν με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε κορυφαίους επιστήμονες της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο πλατύ κοινό. Η ανίχνευση των αναλογιών αλλά και των διαφορών μεταξύ πανομοιότυπων ιστορικών γεγονότων, συμβάλει στην κατανόηση του παρελθόντος, αλλά και στο να υπάρξει έμπνευση και όραμα για το μέλλον.
Η εκπομπή ευελπιστεί να παρουσιάσει την Ελλάδα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα ως ένα κομμάτι του κόσμου, ως έναν ζωντανό οργανισμό που επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, δημιουργεί και εξελίσσεται.

Οι ομιλητές του πρώτου επεισοδίου, με αλφαβητική σειρά, είναι οι καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Πολυμέρης Βόγλης, Θάλεια Δραγώνα, Μαρία Ευθυμίου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ελένη Κούκη, Χριστίνα Κουλούρη, Αντώνης Λιάκος, Μαρκ Μαζάουερ, Ρόντρικ Μπίτον, Αλέξης Πολίτης, Σπυρίδων Πλουμίδης, Σάββας Σαββόπουλος, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Χρήστος Χρηστίδης.

Κάθε Κυριακή από 28/3 στις 21:00 στην ΕΡΤ 2

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

Παρουσίαση- Έρευνα- Αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής ΕΡΤ: Νίνα Ντόβα
Συμπαραγωγή: Filmiki Productions S.A.
Επιστημονικός Συνεργάτης: Χρήστος Χρυσανθόπουλος

3... 2.7.2021...Τελευταία σε όλη την σεζόν η ΕΡΤ στα δελτία ειδήσεων, τις ενημερωτικές εκπομπές και τα σήριαλ. Μηδενική η ανταπόκριση του κοινού, με χειρότερες επιδόσεις ακόμα και από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και οι δικαιολογίες εξαντλήθηκαν από την Αγία Παρασκευή και για τις κατά καιρούς μεγαλοστομίες των αρμοδίων της από το 2010,ότι «θα ανανεώσουμε την ελληνική τηλεόραση, θα καταπλήξουμε, θα ανανεώσουμε το ραδιοπτηλεοπτικό τοπίο». Προς αντικατάσταση η αποτυχημένη διοίκηση Ζούλα- Γαμπρίτσου και οι προβληματισμοί ανανέωσης στο Μαξίμου.

Ειδικού συνεργάτη Π.Λ.

-Καμμία διοίκηση δεν γνώρισε τόσο μεγάλη και πολλαπλή αποτυχία όσο η ΕΡΤ τη τελευταίας διετίας σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας από την Κυβέρνηση, οικονομικής άνεσης για μισθούς, συνεργασίας και δαπάνες παραγωγής, δυνατότητα προσλήψεων κλπ. Ο απολογισμός θλιβερός, παρά τις προσπάθειες για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και λιβανίσματα που προκαλούν ειρωνικά σχόλια στην Πειραιώς, στο Μαξίμου και τα γραφεία υπουργών. Με ειδήσεις σε μηδενικά ποσοστά, χωρίς καμμία αξιοπιστία-πρωτοπία και πειστικότητα, με φτωχά ελληνικά και εμφανή την αγραμματοσύνη.
Παράλληλα, αποτυχημένες επιλογές στερεοτύπων και κούφιας επιφάνειας από τον πρώτο μήνα της θητείας τους με την σιτεμένη εκπομπή της Ολγας Τρέμη,

Γενικά ενημερωτικές εκπομπές από το πρωί και το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, μεγάλου συνολικού κόστους, που παρατείνονται και παρατείνονται όπως της ηθοποιού Ν.Κοντογιώργη και άλλων , χωρίς ανταπόκριση καμμία, χωρίς φαντασία, χωρίς ποιότητα, χωρίς στοιχεία διάκρισης και διαφορετικού επιπέδου τηλεοπτικού και κοινωνικού. Η ίδια αποτυχία με υψηλές δαπάνες με τα τέσσερα κακόγουστα και γερασμένα κατά πάντα, σήριαλ. Με μηδενική σχεδόν ανταπόκριση κι αυτά., τελευταία της κατηγορίας του από όλα τα κανάλια. Αντί λχ να επιλέξουν ένα σπουδαίο μυθιστόρημα ή ξεχωριστή ιστορική περίοδο του Έθνους μας, και όχι χιλιομασημένη-συμπλεγματική αριστερή οπτική για την οικογένεια, την εκκλησία, την πατρίδα, την κοινωνία, τη φιλία στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960 και αργότερα

Ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΘΕΣΗΣ

Τέλος του μήνα χθες, αλλά και το επίσημο τέλος της φετινής σεζόν που είθισται να διαρκεί από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου. Είθισται επίσης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί να στέλνουν δελτία Τύπου για τα προγράμματά τους που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο... δηλαδή σε κάποια μερίδα τηλεοπτικού κοινού έχουν καταγράψει πρωτιές, ή έστω υψηλές τηλεθεάσεις.

Για να μην αρχίσουμε λοιπόν να αναπαράγουμε είτε τι επέλεξαν οι «ξανθιές», είτε πόσες «μελαχρινές» τηλεθεάτριες κέρδισαν στις συχνότητές τους, θα καταγράψουμε τα στοιχεία της Nielsen για το γενικό σύνολο και για το «δυναμικό κοινό», δηλαδή τους τηλεθεατές ηλικίας 18-54 ετών, που... είθισται... ακόμα... να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς!

Για αρχή λοιπόν και πριν αναφερθούμε στις πορείες που κατέγραψαν τα κανάλια για το συνολικό πρόγραμμά τους, θα αναφερθούμε στις «ναυαρχίδες» του ενημερωτικού τομέα τους, ήτοι τα κεντρικά δελτία ειδήσεων που και τη φετινή σεζόν υπήρχε έντονη επικαιρότητα. Επειδή λοιπόν κυκλοφορούν πολλά δελτία Τύπου... και non paper... για πρωτιές, πάμε να δούμε τους μέσους όρους των κεντρικών δελτίων ειδήσεων (από Δευτέρα έως και Κυριακή) των τηλεοπτικών σταθμών στο γενικό σύνολο και στο δυναμικό κοινό.
Όπως βλέπετε λοιπόν στον παρακάτω πίνακα στην κορυφή της κατάταξης στο γενικό σύνολο βρέθηκε ο ΣΚΑΪ σημειώνοντας τον υψηλότερο μέσο όρο σε μία σεζόν με έντονη επικαιρότητα. Αντίστοιχα, στο δυναμικό κοινό, όπως καταγράφεται στην άλλη στήλη του πίνακα, το υψηλότερο ποσοστό σημείωσε ο ALPHA.

Αυτοί λοιπόν είναι οι μέσοι όροι των κεντρικών δελτίων ειδήσεων (από Δευτέρα έως και Κυριακή) στο γενικό σύνολο και στο δυναμικό κοινό της σεζόν 2020-2021, όπως καταγράφηκαν από τις μετρήσεις τηλεθέασης της Nielsen και αναμένεται πως θα δρομολογήσουν αλλαγές στους ενημερωτικούς τομείς των τηλεοπτικών σταθμών ενόψει της νέας σεζόν...!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline