Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  22:22:16

Γιατί άραγε πέταξαν μόνο τα ... 5 από τα 25 ελικόπτερα Σινούκ στις μεγάλες πυρκαγιές; Ο ΥΠΕΘΑ ακύρωσε την παραίτηση ευθιξίας του στρατηγού Κουμεντάκη, που μεθόδευσαν «υπεύθυνοι του Πενταγώνου". Κύριο

Χρειάζεται περισσότερο φως στα θλιβερά παρασκήνια της όλης σοβαρής υπόθεσης και στις σκοτεινές μεθοδεύσεις ανευθυνότητας στην κρίσιμη εθνική μας άμυνα.

Μια παραίτηση στρατηγού για τις φωτιές που ανακλήθηκε

1. Ηλθε ξαφνικά αλλά δεν ήταν.To μεσημέρι της Δευτέρας 9 Αυγούστου 2021 και ενώ η φωτιά στην Εύβοια δεν είχε σβήσει ακόμα υπέβαλε την παραίτησή του ο διοικητής της Αεροπορίας Στρατού, υποστράτηγος Γιώργος Κουμεντάκης. Ένας στρατηγός με θητεία μόλις πέντε μήνες ως διοικητής στα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, δεν παραιτείται ξαφνικά και μάλιστα σε περίοδο έκτακτης ανάγκης με τις φωτιές να έχουν κάψει σχεδόν τη μισή Ελλάδα. Ο υποστράτηγος είχε την ευθύνη και των Σινούκ, κάποια από τα οποία μεταφέρουν τον πυροσβεστικό κάδο για κατάσβεση των πυρκαγιών Είχε επίσης την ευθύνη για τον τρόπο που επιχείρησαν τα Σινούκ στις πτήσεις κατάσβεσης της φωτιάς.

Το Συμβούλιο Μεταθέσεων όντως συνεδρίασε με τον υποστράτηγο να παίρνει μετάθεση σε άλλη υποδεέστερη θέση, πράγμα που εμμέσως παρέπεμπε σε καταλογισμό ευθυνών για τον τρόπο που επιχείρησαν τα μέσα πυρόσβεσης του Στρατού στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ωστόσο οι αποφάσεις του Συμβουλίου Μεταθέσεων μπήκαν αιφνιδίως στον «πάγο», με σύμφωνη απόφαση της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας λόγω του ότι, όπως ειπώθηκε, τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται εν θερμώ.

Είχε προηγηθεί δίωρη συνάντηση του υποστράτηγου με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία και της στρατιωτικής ηγεσίας, και συμφωνήθηκε ο υποστράτηγος να παραμείνει στη θέση του ως διοικητής της Αεροπορίας Στρατού και μάλιστα με τη διαβεβαίωση ότι η εφεξής πορεία του να μην κινδυνεύει με αποφάσεις που λαμβάνονται εν θερμώ. Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει στις τάξεις της 25 ελικόπτερα Σινούκ , εκ των οποίων τις προηγούμενες ημέρες με βάση την ενημέρωση από το Πεντάγωνο πετούσαν μόνον 5. Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως δεν άφησε ασχολίαστη την παρ΄ολίγον παραίτηση του στρατηγού λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αναζητεί «αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσει την πρωτοφανή καταστροφή.

2.Αεροπορία Στρατού: Παραμένει τελικά στη θέση του ο Διοικητής των Σινούκ.

Παραμένει τελικά στη θέση του ο Διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού, Γιωργος Κουμεντάκος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΣ: «Ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, όπως έκανε ως τώρα».

Σε ανάλογη δήλωσή του ο Υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σημειώνει: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σε κάθε εθνική δοκιμασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει την ύψιστη επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια των μέσων. Καλούμε λοιπόν όλους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να είναι προσεκτικοί και να μην αναφέρονται ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, σε παραιτήσεις που δεν ισχύουν».

Τριγμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τριγμοί στην ηγεσία της Αεροπορίας Στρατού, οι οποίοι «απορροφήθηκαν» ύστερα και από παρέμβαση του Υπ. Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλου και επαφές με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων/νο Φλώρο, προκλήθηκαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Τότε έγινε σαφές ότι η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων Σινούκ για επιχειρήσεις πυρόσβεσης ήταν πολύ χαμηλότερη της αναμενομένης.

Αμέσως η κατάσταση δημιούργησε τριβές στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας του στρατεύματος.
Αποτέλεσμα ήταν τόσο ο διοικητής της Αεροπορίας Στρατού όσο και άλλα στελέχη του Στρατού Ξηράς να βρεθούν υπό πίεση.
Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αριθμός Σινούκ που έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί και στα οποία πρέπει να γίνει αλλαγή κινητήρων διότι αυτοί που φέρουν είναι παλιάς κατασκευής.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πριν από μερικές εβδομάδες παρουσιάστηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπ. Αμύνης και εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής.

Η χαμηλή διαθεσιμότητα των Σινούκ ήταν και η αιτία που ζητήθηκε η συνδρομή των Αιγυπτίων που έστειλαν δύο Σινούκ προκειμένου να συμπληρωθεί ο επιχειρησιακός αριθμός.
Σημειώνεται ότι το Σινούκ δεν είναι κρίσιμο μόνο στο μέτωπο της φωτιάς αλλά και στην ταχεία μεταφορά προσωπικού καθώς και σε αποστολές επιτήρησης.

3.Φωτιές άναψε το παρασκήνιο της παραίτησης του υποστράτηγου Κουμεντάκου επικεφαλής των Σινούκ

Ο διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού, Υποστράτηγος Γιώργος Κουμεντάκου, υποβάλει την παραίτηση του, μετά από την απολύτως ανεξήγητη και άδικη απόφαση για τη μετάθεση του σε θέση σαφώς υποδεέστερη.

Ο Υποστράτηγος ήταν το πρώτο εξιλαστήριο θύμα για το φιάσκο της διαχείρισης των πυρκαγιών για το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν προφανώς ευθύνη.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η παραίτηση του υποστρατήγου είχε υποβληθεί εδώ και αρκετά 24ωρα, ως απάντηση στις κριτικές και τις πιέσεις που δέχθηκε για την μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελικόπτερων Sinouc.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία θα είχαν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν ευθύνες από τον συγκεκριμένο υποστράτηγο εάν και εφόσον είχαν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης διεύθυνσης ως προς τα κονδύλια που χρειάζονται για την έγκαιρη και αξιόπιστη συντήρηση του πτητικού υλικού.
Όμως, σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ και τα Σινούκ είναι ουσιαστικά ασυντήρητα.
Κατόπιν τούτου, επιμένουν οι ίδιες πηγές, είναι απολύτως δικαιολογημένη η αγανάκτηση του υποστρατήγου, ο οποίος για λόγους ευθιξίας υπέβαλε την παραίτηση του μετά την καθόλα αδικαιολόγητη δυσμενή μετάθεσή του.

Από χθες αναζητούσαν εξιλαστήρια θύματα και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως αποτέλεσμα της κακής εικόνας που είχε σχηματίσει ο πρωθυπουργός από την κακή διαχείριση της κρίσης και εκ μέρους των Ενόπλων
Μέσα στη νύχτα κυριολεκτικά συνεκλήθη το Συμβούλιο Κρίσεων και έλαβε απόφαση για μετακίνηση του διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού υποστράτηγου Κουμεντάκου στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), κάτι που σήμαινε ουσιαστικά και το τέλος της καριέρας του.
Η απόφαση πάγωσε μετά τα δημοσιεύματα, αλλά θα επρόκειτο να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Όπερ και εγένετο

4.Παναγιωτόπουλος με επανόρθωση αλλά και συγκάλυψη: Παραμένει διοικητής της Αεροπορίας Στρατού ο υποστράτηγος Κουμεντάκος
Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση που φέρεται να είχε υποβάλει εδώ και ημέρες για την έλλειψη πυροσβεστικών πτητικών μέσων

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση που φέρεται να υπέβαλλε ο διοικητής της Αεροπορίας Στρατού, υποστράτηγος Γιώργος Κουμεντάκος, η οποία σχετιζόταν με την διαθεσιμότητα των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας εμμέσως και σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σε κάθε εθνική δοκιμασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει την ύψιστη επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια των μέσων.
Καλούμε λοιπόν όλους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να είναι προσεκτικοί και να μην αναφέρονται ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, σε παραιτήσεις που δεν ισχύουν».

Το Newsbeast είχε αναφέρει εξαρχής πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που ανέφεραν ότι η παραίτηση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γινόταν δέκτη αφού μεταξύ άλλων, «ακόμα βρισκόμαστε στο πεδίο της μάχης, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια, στα οποία συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού είχε θιγεί από την κριτική που υπήρξε αναφορικά με τη μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελικοπτέρων τύπου Σινούκ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline