Σάββατο 18 Μαϊου 2024  09:39:56

Φιλέλλην για τους αρχαίους κλασικούς, φιλότουρκος για τον Ερντογάν, φιλόφρων προς Μητσοτάκη. Πόντιος Πιλάτος κι αυτός, για τα Ελγίνεια. Κύριο

Tο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο πρωθυπουργός στον Μπόρις Τζόνσον σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος. Για να λάβει την ίδια στερεότυπη απάντηση ότι είναι αποκλειστικό θέμα του Μουσείου.

1.NONPAPERNWS.GR. 16.11.2021.Μητσoτάκης: Μάλλον θα γυρίσει με άδεια χέρια, όπως η Μελίνα και ο Σημίτης για τα Ελγίνεια. Oι πολιτικοί στο Λονδίνο κρύβονται, πάντα, πίσω από τα Μουσείο και την ...ιδιοκτησία του.

2.Tο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο πρωθυπουργός στον Μπόρις Τζόνσον σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος.
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τους Έλληνες δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, αλλά πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».
«Δίκαιο αίτημα, έχει έρθει η ώρα»
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Tζόνσον το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ. Τζόνσον, όπως ανεμένετο από την ελληνική πλευρά, κατα πληροφορίες επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την Κυβέρνησή του.
Τη συζήτηση των δύο ανδρών απασχόλησε επίσης το Κυπριακό καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστησε σαφή στον Βρετανό Πρωθυπουργό σαφή τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι η προσέγγιση περί λύσης δύο κρατών είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαπραγματεύσεων.

Για Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο

Συμπλήρωσε ότι οι όροι του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάξουν και ότι το κεκτημένο του Κραν Μοντανά είναι η βάση στην οποία πρέπει να χτιστεί η πρόοδος στο Κυπριακό.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την ένταση που δημιουργεί στις ευρωβρετανικές θέσεις η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας που συμπληρώνει τη συμφωνία του Brexit. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι παρουσιάζοντας το κοινό μέτωπο της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Μπόρις Τζόνσον ότι ενδεχόμενη μονομερής αναστολή ισχύος του πρωτοκόλλου με επίκληση του Άρθρου 16 θα αντιμετωπίσει σύσσωμη την ευρωπαϊκή αντίδραση, με πολύ πιθανή και την αναστολή όλης της εμπορικής συμφωνίας.

Μητσoτάκης: Μάλλον θα γυρίσει με άδεια χέρια, όπως η Μελίνα και ο Σημίτης για τα Ελγίνεια. Oι πολιτικοί στο Λονδίνο κρύβονται, πάντα, πίσω από τα Μουσείο και την ...ιδιοκτησία του. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 02:15

Θα ζητήσω από τον Τζόνσον επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Τα Γλυπτά κλάπηκαν.
«Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση».

1.Θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Μπόρις Τζόνσον θα θέσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επισημαίνει σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» και στον δημοσιογράφο Γκόρντον Ράινερ, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος GR - eco islands από τη Χάλκη.
Μίλησε για τα γλυπτά του Παρθενώνα, επισημαίνοντας ότι μια αλλαγή στάσης από την βρετανική κυβέρνηση για επιστροφή του πολιτιστικού θησαυρού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διευθέτηση. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα και φυσικά στο μοντέλο της Χάλκης.

2.Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του πρωθυπουργού στη βρετανική εφημερίδα:
Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επικείμενη επίσκεψή του στο Λονδίνο
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια».

«Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση».
«Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει «κοπεί» στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου».

«Θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί "Παγκόσμια Βρετανία" (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα».
«Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας».
«Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον κι ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο».

3.Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι απάντησε το Βρετανικό Μουσείο για την...προστασία των Ελγίνειων και άλλα «πλουραλιστικά» παγκόσμια.
Με τις πάγιες θέσεις υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, απάντησε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σε ερώτηση του ΣΚΑΪ σχετικά με την αντίδραση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί επανένωσης των Γλυπτών στην Αθήνα. Προσπάθειες και κρούσεις έντονες αλλά μάταιες από πολύ, από τον 19ο αιώνα, από πολλές Κυβερνήσεις μέχρι πρόσφατα με τη Μελίνα Μερκούρη, τον Κώστα Σημίτη και άλλους.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι: «Το Βρετανικό Μουσείο διηγείται την ιστορία των πολιτιστικών επιτευγμάτων σε όλο τον κόσμο, από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας πριν από περισσότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας», είναι η θέση του των

Επιτροπών του Μουσείου στην οποία παρέπεμψε η εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως: «Το Μουσείο είναι ένα μοναδικό βοήθημα για τον κόσμο: το εύρος και το βάθος της συλλογής του επιτρέπουν σε ένα παγκόσμιο κοινό να εξετάσει πολιτιστικές ταυτότητες και να εξερευνήσει το σύνθετο δίκτυο αλληλένδετων ανθρωπίνων πολιτισμών. Οι Επίτροποι δανείζουν (εκθέματα) εκτενώς σε όλο τον κόσμο και πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα από τη συλλογή είναι διαθέσιμα να εξετάσουν online. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα ζωτικό στοιχείο σε αυτή την αλληλένδετη παγκόσμια συλλογή. Είναι ένα μέρος της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν πολιτικά σύνορα.

»Το Μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα, περίπου τα μισά από όσα επιβιώνουν από τον αρχαίο κόσμο, να εκτιμώνται έναντι του υποβάθρου της αθηναϊκής ιστορίας. Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι μία σημαντική αντιπροσώπευση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας. Κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, δωρεάν, θαυμάζουν την αριστοτεχνία των γλυπτών και αποκτούν εικόνα του πώς επηρέασε και πως επηρεάστηκε η αρχαία Ελλάδα από άλλους πολιτισμούς με τους οποίους συναντήθηκε. Οι Επίτροποι πιστεύουν ακράδαντα ότι συνιστά θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος το να είναι τα γλυπτά μοιρασμένα μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να διηγείται συμπληρωματική, αλλά διαφορετική ιστορία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα