Κυριακή 5 Μαϊου 2024  22:38:15

Folli-Follie: Οι Κουτσολιούτσοι ακόμα προφυλακισμένοι για κακουργήματα αλλά μπήκε στο αρχείο η δικογραφία για δωροδοκία των τεσσάρων του ΣΥΡΙΖΑ. (Φλαμπουράρης, Χαρίτσης, Αραχωβίτης, Μπαλαούρας). Κύριο

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε στην εταιρεία η Price Water House Coopers. Με τους Κοτσολιούτσους ακόμα προφυλακισμένους και σε δίκη στις 10 Ιανουαρίου μετά συνενόχων συνεργατών...

1.Στο αρχείο τέθηκε από την Οικονομική Εισαγγελία η δικογραφία που αφορούσε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα των πρώην υπουργών και βουλευτών Αλέκου Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση, Σταύρου Αραχωβίτη και Μάκη Μπαλαούρα, για την υπόθεση της σειράς από απάτες και των κακουργηματικών συμπεριφορών στην πολυεθνική Follie Follie.

1.Σύμφωνα με την εισαγγελία που ερεύνησε τη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να θεμελιώσουν κάποιο αδίκημα σε βάρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είτε υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης είτε του βουλευτή Ηλείας σε καλές σχέσεις με την ιδιοκτησία της εταιρείας.
Η δικογραφία , είχε σχηματιστεί σε βάρος κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη, πριν από περίπου ένα έτος, email υπαλλήλου της Folli Follie με τα ονόματά τους προς τους προφυλακισμένους Δημήτρη και Τζώρτη Κουτσολιούτσου.

Σύμφωνα με την οικονομική εισαγγελία που ερεύνησε τη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να θεμελιώσουν κάποιο αδίκημα σε βάρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως θα πρέπει να ξεκινήσει νέα εισαγγελική έρευνα για δύο (από τα αρχικώς επτά ελεγχόμενα πρόσωπα), αυτή τη φορά για το πλημμέλημα της «εμπορίας επιρροής- μεσάζοντες». Δηλαδή, της υπόσχεσης ωφελήματος, ψευδώς ή αληθώς, σε κρατικούς αξιωματούχους, ώστε αυτοί να προβούν σε πράξη ή παράλειψη που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Πιο συγκεκριμένα, η δικογραφία που ερεύνησε η οικονομική εισαγγελία και η οποία τώρα τίθεται στο αρχείο αφορούσε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Φλαμπουράρη Αλ. Χαρίτση, Σταύρο Αραχωβίτη και Μάκη Μπαλαούρα. Επίσης αφορούσε στους πρώην επικεφαλής της Follie Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο καθώς και ένα υπάλληλο της εν λόγω εταιρείας.

Η όλη υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου ένα έτος και οδηγήθηκε προς έρευνα ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, μετά από διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε η εταιρεία η Price Water House Coopers, η οποία και συνέταξε έκθεση 200 σελίδων.

2.Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε στην εταιρεία η Price Water House Coopers. Στην έκθεση 200 σελίδων που συνέταξε, περιλαμβάνονταν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προς τον «ισχυρό άνδρα» της Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Στα εν λόγω e—mails ο υπάλληλος της εταιρείας αναφερόταν ονομαστικά στα παραπάνω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , ισχυριζόμενος ότι προσπαθούσαν να ευνοήσουν την διοίκηση της Follie Follie , ενώ είχε ήδη αποκαλυφθεί το σκάνδαλο με τους παραποιημένους ισολογισμούς.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν προέκυψαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν τα αδικήματα της δωροδοκίας- δωροληψίας.

Η Οικονομική Εισαγγελία ωστόσο απέστειλε αντίγραφα της δικογραφίας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει τελεστεί από τους Μάκη Μπαλαούρα, τον υπάλληλο της εταιρείας και τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο το πλημμέλημα της «εμπορίας επιρροής- μεσάζοντες». Της υπόσχεσης δηλαδή ωφελήματος, ψευδώς ή αληθώς, σε κρατικούς αξιωματούχους, ώστε αυτοί να προβούν σε πράξη ή παράλειψη που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων τους.

3.Folli Follie: Στις 10 Ιανουαρίου η δίκη για τους 13 κατηγορούμενους

Στις 10 Ιανουαρίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι 13 κατηγορούμενοι για τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie, τη χειραγώγηση της μετοχής της και την εξαπάτηση των επενδυτών.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του, Τζώρτζης, η σύζυγός του, Καίτη, και άλλοι 10 κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για 5 κακουργήματα που τους αποδίδονται κατά περίπτωση:

1. Της εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη).
2. Της πλαστογραφίας ( και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ' εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ.
3) Της απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ.
4. Της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση (και της συνέργειας).
5. Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αντιμετωπίζει και το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η συνολική ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του βουλεύματος, ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος (ως ηθικοί αυτουργοί), μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς τους, κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement), όπου αποτύπωναν, ψευδώς, σε πραγματικούς αριθμούς λογαριασμών, τεράστια χρηματικά ποσά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline