Τρίτη 30 Απριλίου 2024  20:57:26

Καλό σημάδι αλλαγής: Eκτεταμένη, μαζική η καταγγελία-εξέγερση στην κακοποίηση γυναικών (συζύγων, συντρόφων, θυγατέρων). Καταγγελίες για.... 26 περιστατικά βίας, μόνο το Σάββατο. Κύριο

Συγκλονίζουν οι αριθμοί για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα. Υγιής αντίδραση πλέον ότι η οικογενειακή Εστία- Ζωή δεν θεωρείται κατάσταση φίμωσης αλλά αντίθετα, μεγάλης παράβασης και προσβολής της προσωπικής αξιοπρέπειας κάθε γυναίκας.

Καλό σημάδι η αναστροφή του κλίματος, η ευθεία καταγγελία, η εξέγερση κατά της άσκησης βίας μέσα στην οικογένεια, κατά κάθε γυναίκας είτε συζύγου και συντρόφου είτε θυγατέρας και προγονής,..Συγκλονίζουν οι αριθμοί για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το Σάββατο 6 Απριλίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της, καταγγέλθηκαν στα Α.Τ. όλης της επικράτειας 26 περιστατικά.

Μόνο στην Πάτρα και στον Πύργο, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων σε τρία διαφορετικά περιστατικά, έπειτα από καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία.

Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα, οι οποίοι αλληλοκαταγγέλθηκαν για πρόκληση σωματικών βλαβών. Σε ένα δεύτερο περιστατικό, συνελήφθη ένας άνδρας μετά από καταγγελία για απειλές που υπέβαλε η εν διαστάσει σύζυγός του. Η τρίτη περίπτωση αφορά επίσης τη σύλληψη ενός άνδρα, διότι η σύζυγός του, υπέβαλλε καταγγελία για πρόκληση σωματικών βλαβών, μέσα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σήμερα, μία γυναίκα συνελήφθη στη Ζάκυνθο μετά από καταγγελία γειτόνισσας στο «Χαμόγελο του Παιδιού», σύμφωνα με την οποία, η κατηγορούμενη κακοποιούσε τα παιδιά της. Ολα ξεκίνησαν όταν ένας 12χρονος, με εκδορές σε σημεία του σώματός του, ζήτησε βοήθεια από τη συγκεκριμένη γυναίκα και ανέφερε ότι η μητέρα του, σχεδόν σε καθημερινή βάση τον χτυπά, όπως επίσης και τον αδερφό του.

Ενα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Ασημάκη Φωτήλα, επίσης στην πόλη της Πάτρας. Οπως φαίνεται σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, μία έντρομη γυναίκα έβαλε τις φωνές, καθώς ο σύντροφός της την χτυπούσε και την έβριζε. Τελικά η κοπέλα για να ξεφύγει πήδηξε από το παράθυρό του σπιτιού της στο πεζοδρόμιο. Για την υπόθεση, συνελήφθη ένας 41χρονος, ο οποίος, όπως προέκυψε είχε παραβιάσει περιοριστικούς όρους, που του είχαν επιβληθεί με δικαστική απόφαση.

Τηλεδιάσκεψη Χρυσοχοΐδη

Την Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και διοικητών αστυνομικών τμημάτων.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός, ζητώντας από τους διοικητές των τμημάτων να διερευνούν την καταγγελία και να συνεχίζουν την προανάκριση, ακόμη και αν το θύμα δεν κάνει μήνυση στο δράστη, λόγω του αυτεπάγγελτου.
Οπως σημειώθηκε, για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. «Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη», τόνισε ο υπουργός.

Επιπλέον μέτρα

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκαν τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:
1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
3) Για κάθε περιστατικό ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώνει τον διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους αστυνομικούς να ασχολούνται με το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων.

«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής, υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής, και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline