Τρίτη 30 Απριλίου 2024  22:25:28

Νωρίς αρχίσαμε με τις φωτιές. Έφτασαν 71 τα μέτωπα φωτιάς, μόνο σε 12 ώρες σε όλη τη χώρα. Από αυτές... 18 μόνο στην Κρήτη. Κύριο

Φήμες για παραβάτες αγρότες αλλά και υποψίες για εμπρησμούς- «Βολές» από τους εποχικούς πυροσβέστες.

Πολύ νωρίς αρχίσαμε εφέτος με τις πυρκαγιές ,μετά από ένα «άνυδρο, ξηρό χειμώνα» και φόβους για ένα δύσκολο, κεκαυμένο καλοκαίρι εφέτος. Ένα μήνα πριν την αντιπυρική περίοδο ξέσπασαν δεκάδες πύρινα μέτωπα μέσα σε λίγες ώρες - «Γιατί έχετε 2.500 εποχικούς πυροσβέστες στην ανεργία;»

Απροετοίμαστο πιάστηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς ξέσπασαν πάνω από 70 πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο, τη στιγμή που η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει σε περίπου ένα μήνα, την 1η Μαΐου. Συγκεκριμένα, μέσα σε μόλις 12 ώρες το Σάββατο εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, την ώρα που η Πυροσβεστική έχει σοβαρά κενά.

«Κανένας δεν περισσεύει στη μάχη σύμφωνα με την Κυβέρνηση. Συμφωνούμε, κανένας δεν περισσεύει. Γιατί έχετε 2.500 εποχικούς πυροσβέστες στην ανεργία; Λέτε δεν περισσεύει κανένας και έχετε εκτός μάχης το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό για δασικές πυρκαγιές. Βάζετε σε κίνδυνο ανθρώπους ανεκπαίδευτους σε δασικές πυρκαγιές και την ίδια στιγμή έχετε παροπλισμένο τον βασικό κορμό της Δασοπυρόσβεσης της χώρας» αναφέρουν οι εποχικοί πυροσβέστες.

Σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Αντικείμενο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.
Σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), περιοχές των περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ.

Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Να σημειωθεί ότι έγιναν συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων σε Πρέβεζα, Κόρινθο, Μεσσηνία, Λασίθι και Δράμα, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική.
Συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στο Λασίθι
Στο Λασίθι μέσα σε λίγες ώρες οι φλόγες κάψανε 2000 στρέμματα πευκόφυτου δάσους, στους πρόποδες της Θρυπτής, πριν επεκταθούν ανατολικότερα.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα της φωτιάς, που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου Κρήτης είναι βελτιωμένη. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτή την στιγμή έχει αρκετούς καπνούς στην περιοχή, ωστόσο δεν υπάρχει πυρκαγιά με μέτωπο.

Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν τους διάσπαρτους καπνούς και λίγες διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή της έναρξης της πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο όλο το βράδυ
Συγκεκριμένα έχουν κινητοποιηθεί κι επιχειρούν 169 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά 17 πυροσβέστες για να ενισχύσουν τις ομάδες των πεζοπόρων τμημάτων. Παράλληλα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων ένας 74χρονος ο οποίος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει διασωληνωθεί.

Σημειώνεται ότι οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη έχουν εκκενωθεί από το πρωί και οι κάτοικοί τους έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Δαύλεια Βοιωτίας και Δάμαστα Ηρακλείου Κρήτης

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη Δαύλεια Βοιωτίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 14.25 σε αγροτοδασική έκταση μεταξύ των περιοχών Δαυλείας και Αγίου Βλάσση Βοιωτίας. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα.
Επιπλέον, άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Δάμαστα Ηρακλείου Κρήτης. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 7 οχήματα ενώ συνέδραμε από αέρος και 1 ελικόπτερο.

2.Καλοκαίρι 2024: Ο εφιάλτης των πυρκαγιών επιστρέφει – «Μπαρουταποθήκη» η Πάρνηθα

Τα πρώτα σημάδια ενός «καυτού» καλοκαιριού. Οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας. Η «βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί στο βουνό της Αττικής.

Οι οιωνοί προμηνύουν ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η φωτιά στα Πιέρια Όρη που έκαιγε επί τρεις ημέρες πριν ακόμα μπούμε στην αντιπυρική περίοδο μας υπενθυμίζει πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει τα δόντια της. Ο κρατικός μηχανισμός θα δοκιμαστεί σκληρά και το νέο επιχειρησιακό δόγμα για τις δασικές πυρκαγιές θα δώσει εξετάσεις.

Τα πρώτα «καμπανάκια« των επιστημόνων έχουν αρχίσει ήδη να ηχούν και οι προειδοποιήσεις που φτάνουν αναφέρουν πως το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από το προηγούμενο.
«Ανησυχητικές συνθήκες»
Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του.

Έχοντας στο μυαλό του τη φωτιά στα Πιέρια Όρη (κεντρική φωτογραφία/odelalis.gr) που εκτυλίχθηκε εκτός ελέγχου για τρεις συνεχόμενες ημέρες παρότι αρχές Απριλίου αλλά και τη φωτιά στις Πρέσπες, κοντά στα σύνορα, έχει σημάνει συναγερμός.

«Κρίνοντας από το ότι είχαμε τουλάχιστον δύο πυρκαγιές, αρκετά νωρίς για την εποχή, στη βόρεια Ελλάδα (σ.σ. σε Πιέρια Όρη και Πρέσπες), προβλέπεται ένα ακόμη πιο θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ανεβάσει τις θερμοκρασίες και δημιουργούνται ανησυχητικές συνθήκες», ανέφερε (Thesstoday.gr) ο κ. Δημητρακόπουλος.

Προβληματισμένος από το μέγεθος της πυρκαγιάς εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κατερίνης που είδε για πρώτη φορά βλέπω τόσο μεγάλη φωτιά, τέτοια εποχή.
Στα θετικά ήταν ότι η πυρκαγιά ήταν επί το πλείστον έρπουσα (κάτω από τα δέντρα) και έκαψε παρεδάφια βλάστηση. Η φωτιά σε λίγα σημεία έκαψε τις κορυφές δέντρων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, περιορίστηκε κυρίως σε χαμηλή βλάστηση και δεν πρόλαβε να φτάσει στις δομές των δέντρων. «Ευτυχώς ήταν πυρκαγιά επιφάνειας, δεν επεκτάθηκε στις δομές παρά μόνο στην υπόροφο βλάστηση, κάτι πολύ θετικό γιατί σώθηκαν τα δέντρα».

Τι χρειαζόμαστε

Η χώρα μας μετά τα τελευταία δύο χρόνια μετρά εκτεταμένες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές. Η φωτιά στη Δαδιά αποτέλεσε μαύρο ρεκόρ για την Ευρώπη ενώ βαρύ τίμημα έχει πληρώσει και η Εύβοια.

Δαδιά, ένας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου

Αυτά τα γεγονότα, σε συνδυασμό με τα φετινά δεδομένα, αποδεικνύουν περισσότερο από ποτέ την επιτακτική ανάγκη για ενεργή δασοπυρόσβεση με τον κ. Δημητρακόπουλο να επισημαίνει πως «αυτό που λείπει από τον κρατικό μηχανισμό, είναι ο συντονισμός και η ενεργή κατάσβεση, με δασοπυροσβέστες να σβήνουν τη φωτιά μέσα στο δάσος, αντί να περιμένουν να απειλήσει κατοικημένη περιοχή. Για να σβήσεις τη φωτιά, πρέπει να μπεις στο δάσος. Είναι θέμα νοοτροπίας, βλέπουμε ότι θέτοντας ως προτεραιότητα μόνο τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες, χάνονται όλα τα υπόλοιπα», υπογραμμίζει.

Οι ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική τομή «με την αλλαγή του δόγματος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αλλά και την πρόληψη», ενώ προσέθεσε ότι θα δώσουν μία πολύ μεγάλη μάχη το καλοκαίρι.

Στοχεύει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των προκλήσεων «ταχύτερα, πιο επαγγελματικά, επιστημονικότερα, με τη βοήθεια όλων, με διαλειτουργικότητα», σύμφωνα με τον υπουργό.
Η ενδυνάμωση του μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα ώστε «να έχουμε λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση στις εκδηλωθείσες πυρκαγιές και προσέγγιση ολιστική στις μεγάλες πυρκαγιές», αποτελεί τη βασική επιδίωξη του νέου επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως ανέφερε ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.

Το νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών
SOS από την Πάρνηθα

Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά. Κομβικός θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και το φετινό καλοκαίρι με τις παθογένειες χρόνων όμως να μην εξαλείφονται. Σαν βόμβα έτοιμη να εκραγεί περιγράφουν αυτή τη στιγμή την Πάρνηθα, καθώς είναι γεμάτη από ακαθάριστα οικόπεδα, σκουπίδια, και άλλα εύφλεκτα υλικά.
Στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι, η κατάσταση είναι δραματική. Κομμένα κλαδιά και χόρτα σε πεζοδρόμια, στα όρια του δάσους κάνουν την περιοχή «μπαρουταποθήκη».

«Σχεδόν όλα τα οικόπεδα είναι χάλια», ανέφερε (ALPHA) κάτοικος της περιοχή. «Είναι εύκολο να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων; Παίρνουμε τον δήμο και τους ζητάμε να έρθουν για καθαρισμό», πρόσθεσε άλλη κάτοικος.
Ο Δήμος Μενιδίου, που είναι υπεύθυνος για την περιοχή έστειλε τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες για να καθαριστούν τα οικόπεδά τους μέχρι το τέλος Απριλίου, απειλώντας με πρόστιμα. Ωστόσο αν δεν καθαριστούν οι δήμοι δεν αναλαμβάνουν τον καθορισμό τους, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες κάθε καλοκαίρι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline