Τρίτη 14 Μαϊου 2024  01:50:02

Μόνο .... 4.000 ομογενείς στις ΗΠΑ από 2 εκατ. έδειξαν ενδιαφέρον να ψηφίσουν. Μόλις 35.000 από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ερμηνείες για αδιαφορία ή καχυποψία μετά τις διαρροές προσωπικών δεδομένων από υπουργείο Εσωτερικών. Κύριο

Σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα λήγει η προθεσμία – Έφτασαν τις 157.000 οι εγγραφές, στη μεγάλη πλειοψηφία τους από την Ελλάδα.

Απογοήτευση και αποτυχία καταλογίζουν στο δίδυμου των πολιτικών υπεύθυνων Κεραμέως- Λιβάνιου, κατά γενική εκτίμηση. Μόνο .... 4.000 ομογενείς στις ΗΠΑ από 2 εκατ. έδειξαν ενδιαφέρον να ψηφίσουν. Μόλις 35.000 από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ερμηνείες για αδιαφορία ή καχυποψία μετά τις διαρροές προσωπικών δεδομένων από υπουργείο Εσωτερικών με την περίπτωση της Μισέλ Ασημακοπούλου..

-Σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα λήγει η προθεσμία – Έφτασαν τις 157.000 οι εγγραφές, στη μεγάλη πλειοψηφία τους από την Ελλάδα. Σε σύνολο αποδήμων κάθε είδους πάνω από 5.000.000. Απογοήτευση τα ποσοστά εγγραφών από Αυστραλία και Καναδά..

Λήξη της προθεσμίας εγγραφής για επιστολική ψήφο σήμερα Μ. Δευτέρα.

Από τις 3.000 με 4.000 που ήταν καθημερινά οι εγγραφές το προηγούμενο διάστημα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός αυτός ανήλθε και πολλές φορές ξεπέρασε τις 10.000 εγγραφές ημερησίως με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι βάρδιες του γραφείου υποστήριξης που λειτουργεί για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα. Όμως τα αποτελέσματα ήταν πολύ φτωχά και η απήχηση παρόμοια, καθώς πλέον το όλο εγχείρημα ανήκει στις αποτυχίες του υπουργικού δίδυμου Κεραμέως-Λιβάνιου παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες.
Από τους 157.000 εγγεγραμμένους εκλογείς έως τώρα, περίπου 116.000 διαμένουν στην Ελλάδα και σχεδόν 41.100 είναι κάτοικοι εξωτερικού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω από 157.000 Έλληνες πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Από αυτούς περίπου 116.000 διαμένουν στην Ελλάδα, ενώ σχεδόν 41.100 είναι κάτοικοι εξωτερικού (115 χώρες). Ο αριθμός των εγγεγραμμένων απόδημων εκλογέων είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, για τις οποίες είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν με φυσική παρουσία σχεδόν 23.000, ενώ τελικά προσήλθαν στις κάλπες περίπου 18.000 τον Μάιο και 15.600 τον Ιούνιο.

Κάτοικοι Ευρώπης η πλειονότητα

Οι 8 στους 10 απόδημους είναι κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών (34.580 – 84,1%), περίπου 4.290 είναι οι εγγεγραμμένοι από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (10,4%%), 870 από χώρες της Ασίας (2,1%), 400 από την Αφρική (1%), 215 από χώρες της Νότιας Αμερικής (0,5%) και 745 από την Ωκεανία (1,8%).
Ανά χώρα οι περισσότερες εγγραφές προέρχονται από κατοίκους Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Βελγίου και Ολλανδίας.

Στις εκλογές του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και απόδημοι που διαμένουν σε χώρες όπου στις περσινές βουλευτικές εκλογές δεν συστάθηκαν εκλογικά τμήματα, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός.

Σε αυτές συγκαταλέγονται η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Τζιμπουτί, τα Νησιά Μπαρμπάντος, η Γκάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ακτή Ελεφαντοστού κά.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ενδιαφέρον για τη νέα, για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο ψηφοφορίας είναι υψηλό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι εκλογείς 17 έως 30 και από 31 έως 40 ετών αντιστοιχούν στο 31,8% των εγγεγραμμένων. Οι πολίτες από 41 έως 50 και από 51 έως 60 ετών αντιστοιχούν στο 38,2%, ενώ οι άνω των 61 ετών αντιστοιχούν στο 30,1%.
Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Πώς θα γίνει η αποστολή του φακέλου

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω κούριερ εντός του Μαΐου. Η παραλαβή γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).
Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση – υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.
Πηγή: ΑΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline