Σάββατο 27 Απριλίου 2024  18:52:41

Πετρέλαιο: Υποχωρούν κι άλλο οι τιμές του μαύρου χρυσού – Στα 75,41 δολάρια το Brent. Ελάχιστες οι μειώσεις στη Ελλάδα.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς συνεχίστηκαν οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά αργού παρά τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ και την ηπιότερη αύξηση της ζήτησης καυσίμων το επόμενο έτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 43 σεντς στα 75,41 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 47 σεντς στα 70,76 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2% την Παρασκευή ωστόσο έκλεισαν την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα με απώλειες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων μειώσεων από το 2018, λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για την υπερπροσφορά.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Παρά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το πρώτο τρίμηνο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη συμμόρφωση των μελών του πετρελαϊκού καρτέλ.
Η αύξηση της παραγωγής στις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά το επόμενο έτος.
Η RBC Capital Markets αναμένει αποθέματα 700.000 βαρελιών ημερησίως κατά το πρώτο εξάμηνο, αλλά μόνο 140.000 βαρέλια ημερησίως για το σύνολο του έτους.

«Οι τιμές θα παραμείνουν ευμετάβλητες και χωρίς κατεύθυνση μέχρι η αγορά να δει σαφή στοιχεία σχετικά με τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής» τονίζουν οι αναλυτές της RBC. «Με τις περικοπές να μην εφαρμόζονται μέχρι τον επόμενο μήνα, το πετρέλαιο αντιμετωπίζει ένα ασταθές δίμηνο πριν από τη σαφήνεια από θα προσφέρουν ποσοτικοποιήσιμα δεδομένα συμμόρφωσης», καταλήγουν.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έδειξαν αυξανόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις. Αξιωματούχοι της χώρας δεσμεύτηκαν να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη το 2024.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένο στις συνεδριάσεις πέντε κεντρικών τραπεζών και θα αναζητήσουν στοιχεία για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Στις ΗΠΑ πέρα από την συνεδρίαση της Federal Reserve οι επενδυτές θα εξετάσουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο και θα προσπαθήσουν να προβλέψουν τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ

Η πρόσφατη υποχώρησε των τιμών προσέλκυσε τη ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναζητούν έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού για το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) τον Μάρτιο του 2024.
«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται στην αγορά αναζητώντας την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων, γεγονός που θα παράσχει στήριξη» εκτιμά ο αναλυτής της IG, Τόνι Σικαμόρε, προσθέτοντας ότι οι τιμές υποστηρίζονται επίσης από τους τεχνικούς δείκτες των διαγραμμάτων.

Μακροπρόθεσμα για το αργό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποστήριξε ότι ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία της συνόδου κορυφής COP28 για το κλίμα είναι να καταλήξουν τα έθνη σε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, αν και τα σχόλιά του συνάντησαν την αντίσταση του ΟΠΕΚ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline