Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  06:47:04

Σχορτσιανίτης: Ανταποκρίνεται στη θεραπεία – Τι είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η κατάσταση της υγείας του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο οποίος την Κυριακή εισήχθη εσπευσμένα στο «Αλεξάνδρα» - Τι ισχύει με την οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης παραμένει νοσηλευόμενος στο «Αλεξάνδρα» μετά τα έντονα συμπτώματα της Κυριακής και τις ενοχλήσεις που ένιωθε το προηγούμενο διάστημα. Τουλάχιστον όμως ο οργανισμός του δείχνει ν' ανταποκρίνεται στην αγωγή και η κατάσταση της υγείας του τίθεται πλέον υπό έλεγχο.

Τι είχε προηγηθεί

Ο παλαίμαχος σέντερ χρειάστηκε να διακομισθεί στο νοσοκομείο γιατί δεν αισθανόταν καλά. Μετά τη διακομιδή του στο «Αλεξάνδρα» υποβλήθηκε σε μια σειρά εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί το αίτιο του προβλήματος. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση των γιατρών, ο Σχορτσανίτης εμφάνισε αυτοάνοσο νόσημα του οποίο του προκάλεσε την «οξεία νεφρική ανεπάρκεια» όπως αναφέρθηκε σχετικώς.
Παρά τη βελτίωση της κατάστασής του, ο «Big Sofo» θα παρακολουθείται από τους ειδικούς έως ότου αποφασιστεί να λάβει εξιτήριο, διότι πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί προσοχή.

Τι είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Στην οξεία ανεπάρκεια τα νεφρά, που αποτελούν το φίλτρο καθαρισμού του αίματος, παύουν ξαφνικά να λειτουργούν με συνέπεια περιττές κι επικίνδυνες ουσίες να συσσωρεύονται στον οργανισμό.
Στο 50% ως 70% των περιπτώσεων η βασική αιτία είναι η μείωση της νεφρικής ροής του αίματος που προκαλείται από χαμηλή πίεση, απώλεια αίματος, προβλήματα καρδιάς, κατάχρηση φαρμάκων, αλλεργικές αντιδράσεις, χειρουργεία, εγκαύματα.

Στο 20% με 30% προκαλείται λόγω άμεσης βλάβης στους νεφρούς από σήψη, νοσήματα στα αγγεία ή αιματολογικά νοσήματα, ενώ υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό ως 10% που προκαλείται από παρεμπόδιση ροής ούρων από καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, νεοπλασίες ή θρόμβους στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της πάθησης ποικίλουν, αλλά κατά βάση παρατηρείται: έντονη κόπωση, περιορισμένη παραγωγή ούρων, οιδήματα στα κάτω άκρα, ανορεξία, δύσπνοια, ζαλάδα, πόνος στο θώρακα και άγχος.
Στο αρχικό στάδιό η θεραπεία είναι συντηρητική με στόχο ν' αντιμετωπιστούν συμπτώματα κι επιπλοκές. Αν αυτή δεν κριθεί πως είναι αρκετή, επιβάλλεται η αιμοκάθαρση μέχρι και την ανάκαμψη της νεφρικής λειτουργίας του ασθενούς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline