Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  16:10:37

Ισραήλ: Οι επιπτώσεις στα οπωροποκηπευτικά και ποιά από τον πόλεμο

Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στο Ισραήλ ανήρθαν το 2022 σε 19,43 εκατ. ευρώ. Προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον του εμπορίου οπωροκηπευτικών της ΕΕ αλλά και της χώρας μας φέρνει στις αγορές το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς το Ισραήλ διαθέτει έναν ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η ΕΕ αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο του Ισραήλ στο εμπόριο φρούτων και λαχανικών, με τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα να περιλαμβάνουν βότανα, ρόδια, αλλά και εσπεριδοειδή (κλημεντίνες Orris, γκρέιπφρουτ και γλυκά) και εξωτικά φρούτα, όπως το αβοκάντο και το μάνγκο.

Φρούτα και Λαχανικά: Αύξηση 14,32% στις εισαγωγές το εννεάμηνο του 2023
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε διμερές επίπεδο το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών οπωροκηπευτικών (νωπών και μεταποιημένων) μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ έχει θετικό πρόσημο για τη χώρα μας.

Τι εισάγουμε και εξάγουμε από το Ισραήλ
Οι εισαγωγές στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Incofruit Hellas, το 2022 ανήλθαν σε 5.156.618 ευρώ, ενώ οι εξαγωγές έφτασαν σε 19.438.571 ευρώ.
Στη λίστα των κύριων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων για το 2022 περιλαμβάνονται 391 τόνοι με πιπεριές και γλυκοπιπεριές, 514 τόνοι με χουρμάδες, 267 τόνοι με αβοκάντο και 553 με μανταρίνια κλημεντίνες.

Αβοκάντο, χουρμάδες και πιπεριές στη λίστα των εισαγόμενων προϊόντων
Αντίστοιχα, τα κύρια εξαγόμενα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ήταν τα μήλα (2.358 τόνοι) και τα αχλάδια (1.213 τόνοι), ενώ από τα μεταποιημένα προϊόντα εξήχθησαν 1.685 τόνοι με κομπόστες πυρηνόκαρπων και 176 τόνοι με χυμούς πορτοκαλιών.

Διμερής φυτουγειονομική συμφωνία
Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2022 υπεγράφη διμερής φυτουγειονομική συμφωνία για την εξαγωγή ακτινιδίων από την Ελλάδα στο Ισραήλ. Έτσι, την περασμένη εμπορική περίοδο 2022/23 εξήχθησαν 386 τόνοι με τις προοπτικές – σχολιάζουν οι εξαγωγείς – τη νέα εμπορική περίοδο οι ροές να είναι αυξητικές.

«Αν και οι συνέπειες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, εκτιμούμε ότι η κατάσταση θα έχει αντίκτυπο στη ροή εξαγωγών του Ισραήλ βραχυπρόθεσμα, ειδικά για τα φρούτα εποχής που συγκομίζονται τώρα, επειδή λείπουν εργαζόμενοι. Παράλληλα, τα προβλήματα στις εισαγωγές θα προκύψουν από την λειτουργία των λιμένων του Ισραήλ, που μέχρι σήμερα λειτουργούν», επισημαίνει σχετικά ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline