Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  06:27:51

Κρίσιμη εβδομάδα για τα χειρότερα: Iσως στα 2.000 τα κρούσματα. Ανησυχητική διασπορά στα παιδιά. Γεμίζουν τα νοσοκομεία, λιγοστεύουν ΜΕΘ και διαθέσιμες θέσεις. Κύριο

«Πονοκέφαλος» για τους ειδικούς οι μεταλλάξεις και ανάγκες για νοσηλείες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Όλα ανοιχτά για νέα μέτρα.

Οι λοιμωξιολόγοι ανήσυχοι φοβούνται μέχρι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 2.000 ημερησίως στο τέλος της εβδομάδας - Τι συμβαίνει με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα μεταλλαγμένα στελέχη . Πολλά παιδιά θύματα της επιδημίας. Γεμίζουν τα νοσοκομεία , λιγοστεύουν οι ΜΕΘ και διαθέσιμες θέσεις.

Κρίσιμη λογίζεται η εβδομάδα, γεμάτη αγωνία και φόβους για τα χειρότερα της επιδημίας, με βαρειά σκιά για την εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας καθώς η πορεία των κρουσμάτων θα κρίνει και την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί στο ΕΣΥ. Ιδιαίτερα στα νοσοκομεία σε ειδ8κλες θέσεις ή και στις ΜΕΘ.

Η άνοδος που καταγράφεται στα επιδημιολογικά στοιχεία και επιπλέον στα παιδιά παρακολουθείται με αγωνία από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, χωρίς ουδείς να αποκλείει πια επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τη συγκράτηση της. Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων αναμένεται πως θα βρεθεί και πάλι στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων - καθώς και την περασμένη Παρασκευή, το θέμα πυροδότησε επιστημονικές αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατά τη μαραθώνια συνεδρίασή της.

Άλλα 1.846 κρούσματα προστέθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα στη μακρά επιδημιολογική λίστα της χώρας μας (συνολικά τα κρούσματα είναι 163.946). Τα 1.113 καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο ακολουθώντας τη δυνατή ροή των κρουσμάτων των προηγούμενων εργάσιμων ημερών, και τα 733 χθες, αποτυπώνοντας τη μείωση τεστ και συνεπώς κρουσμάτων που καταγράφεται κάθε Κυριακή και αργία.

Πλέον αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν έως και 2.000-2.200 στο τέλος της εβδομάδας. Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και οι προβλέψεις δυσοίωνες.

Βατόπουλος: Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης υπάρχει και σε εμάς αγωνία και ένταση

Ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε στο OPEN για τις σφοδρές συγκρούσεις στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Όπως είπε ο καθηγητής η πορεία της πανδημίας έχει προκαλέσει ανησυχία και στους ίδιους τους ειδικούς.

Λαζανάς: Έχουμε χάσει τον ύπνο μας, επόμενο βήμα οι περαιτέρω περιορισμοί

Την ανησυχία των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς σημειώνοντας πως είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Λαζανάς τόνιζε πως η εμφάνιση των μεταλλάξεων είναι ανησυχητική αλλά παράλληλα ήταν και αναμενόμενη, καθώς έτσι συμβαίνει με όλους τους ιούς, όπως είπε. Σχολιάζοντας το εμβόλιο, έκανε έναν παραλληλισμό με το εμβόλιο της γρίπης το οποίο κάποιες φορές καθίσταται αναποτελεσματικό λόγω των μεταλλάξεων που εμφανίζονται από χρονιά σε χρονιά. Ενδεχομένως να εμφανιστούν και νέες μεταλλάξεις, είπε, οι οποίες μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνες.

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, φαίνεται ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει επικρατήσει, αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. «Οι εταιρείες βέβαια έχουν δηλώσει ότι θα μπορέσουν άμεσα να προσαρμοστούν ή σαν τρίτη δόση ή σαν νέο εμβόλιο. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην εμβολιαστική κάλυψη, την οποία θέλουμε να επιτύχουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί άρχισαν να κοκκινίζουν και πάλι διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά, ενώ υπάρχει ανασφάλεια και φόβος για την υγεία. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί», υπογράμμισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου είναι μια πολιτική απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες. «Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει. Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του. Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο», εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορωνοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Θωμαΐδης: Πάνω από 200% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας μίλησε στον ΑΝΤ1 για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη, που προκαλούν συναγερμό, εξήγησε πως δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.

«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής. Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline