Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  04:20:59

Επέρχονται και νέα μέτρα, καθώς μεγαλώνει η μεταδοτικότητα.... Αρκουμανέας: «Το ολικό lockdown είναι πάντα στο τραπέζι». Έφτασαν, ήδη, τα 403 τα κρούσματα από τη βρετανικού μετάλλαξη του κορωνοιού. Κύριο

Στην Κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα σενάρια επιδείνωσης της όλης κατάστασης και στην Αττική και σε διάφορες περιοχές της επαρχίας, κοντά στο κόκκινο ήδη.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, όπως εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες.» Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους, επεσήμανε.

«Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο.»

Όσον αφορά τα εμβόλια και το κατά πόσο είναι αποτελεσματική και με τις μεταλλάξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό.»

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι στους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός θα γίνει πιο εντατικός και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα.

«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι' αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική.»

Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία.»

Όσον αφορά το θέμα την ανίχνευσης των κρουσμάτων, τόνισε ότι τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% και για το αρχικό στέλεχος και για τα μεταλλαγμένα.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τις επόμενες μεταλλάξεις, είπε ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε προσφέρουν πάρα πολύ καλή αποτελεσματικότητα.

«Όταν θα έρθουν τα εμβόλια και θα έχουμε την ποσότητα, θα φτάσουμε και τον στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμών το μήνα.»

Γκάγκα: Σχεδόν 100% η κάλυψη στους θαλάμους Covid του Σωτηρία

Από πλευράς της, την ανησυχία της για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού εξέφρασε η Μίνα Γκάγκα, η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid», είπε η κυρία Γκάγκα και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα μετατραπούν και άλλες κλινικές του νοσοκομείου Σωτηρία σε Covid. Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που βρίσκεται στους θαλάμους, που κυμαίνεται από 10% έως 15%, «θα χρειαστούν λογικά μονάδα τις επόμενες ημέρες».

Η κυρία Γκάγκα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέχουν πάρα πολύ, να φορούν τις μάσκες και να κρατούν τις αποστάσεις. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αττική, όπου μένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι η κούραση του πληθυσμού.

Η κατάσταση αξιολογείται ανά πάσα στιγμή

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι «η κατάσταση αξιολογείται ανά πάσα στιγμή», υπογραμμίζοντας ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα.

Το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, παραμένει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο, το οποίο δεν επιβληθεί προς το παρόν για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους. Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, «θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Υπό αυτό το πρίσμα επανέρχονται τα σενάρια για επιβολή «κόφτη» στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο με περιορισμούς σε συγκεκριμένους κωδικούς στο SMS μετακίνησης και συγκεκριμένα στους «2» και «6», με τους κυβερνώντες ωστόσο να βάζουν έναν αστερίσκο, τονίζοντας ότι πέρα από την οποία σκοπιμότητα μπορεί να έχουν, πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline