Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  13:48:21

Με θλιβερή εξαίρεση την Αν. Μέρκελ, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ε.Ε. δυσπιστούν στις «υποσχέσεις» Τ. Ερντογάν. Κριτήριο η στάση του για Κύπρο και Αιγαίο. Μ. Μακρόν: Θα είμαστε σε επιφυλακή για να αποφευχθούν εντάσεις από την Τουρκία. Κύριο

Ομοίως σε ανάλογες επιφυλακτικές-προειδοποιητικές δηλώσεις η Ούρσουλα φον Λάιεν. Οι πάντες απορριπτικοί στην πρόταση Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο.

1.«Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί όλο το καλοκαίρι και σε πλήρη στήριξη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η ΕΕ «επαναδεσμεύεται» σε μια «συνεργασία» με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων. Όπως είπε, η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη στο ζήτημα των προσφύγων και ως εκ τούτου «αποσαφηνίσαμε τη στρατηγική μας για τη χρηματοδότηση στο ζήτημα αυτό».
Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, ο Εμ. Μακρόν είπε ότι είναι «ξεκάθαρα» και έρχονται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.
Σημείωσε, τέλος, ότι η ΕΕ ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

2.Σύνοδος Κορυφής – Λάιεν: Βελτιωμένες οι σχέσεις με Τουρκία -Απογοητευτική η στάση της στο Κυπριακό

Συνολικά οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό και αυτό είναι όπως είπε απογοητευτικό. «Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο» σημείωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι υπάρχει «λίγη ή καθόλου πρόοδος όσον αφορά στην Κύπρο».

Όχι στη λύση δύο κρατών

Ειδικότερα η κα Λάιεν σημείωσε ότι «συνολικά οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κι αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης αλλά από την άλλη πλευρά ακόμη βλέπουμε λίγη ή καθόλου πρόοδο αναφορικά με την Κύπρο κι αυτό είναι απογοητευτικό».

«Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συνομίλησε τηλεφωνικά με Ερντογάν

Η πρόεδρος της Κομισιόν -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- είπε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά στην αρχή της εβδομάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.
«Γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό, στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο και του είπα ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς. Τόνισα ότι είμαστε ξεκάθαροι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της επίσκεψης και πως ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε, ως ΕΕ, λύση δύο κρατών», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» μετέφερε προσωπικά στον Πρόεδρο Ερντογάν και πως τώρα είναι στο χέρι του να στείλει ένα θετικό μήνυμα.

3 δισεκ. ευρώ για το προσφυγικό
Αναφορικά με το προσφυγικό, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός για διάθεση επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία μέχρι το 2024. «Αυτά θα έρθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα εστιάσουν στην κοινωνικοοικονομική στήριξη των προσφύγων» ανέφερε.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν θα παρέχει 2,2 δις ευρώ μέχρι το 2024 για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία και στον Λίβανο, προσέθεσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Το 40% πλήρως εμβολιασμένο

Για το θέμα του εμβολιασμού, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας περίπου το 60% των ενηλίκων της ΕΕ θα έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 40% θα είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Εξέφρασε επιπροσθέτως την ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα. «Πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Τέλος, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι ο ουγγρικός νόμος, είναι εναντίον των αξιών της ΕΕ, τονίζοντας ότι η συζήτηση μεταξύ των ηγετών ήταν «έντονη» και «ειλικρινής».
«Ήταν μία προσωπική και συναισθηματική συζήτηση» γιατί έχει να κάνει με τη ζωή των ανθρώπων, ανέφερε.

3.Αναστασιάδης: ΟΗΕ και ΕΕ απορρίπτουν την πρόταση της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο

«Η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης, κάτι που και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλω να πω επιδιώκει, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης

Την ικανοποίησή του «για την αλληλεγγύη και τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στα υιοθετηθέντα Συμπεράσματα» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης, κάτι που και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλω να πω επιδιώκει, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Θεωρώ πως εξίσου θερμές ευχαριστίες οφείλω προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που με τις παρεμβάσεις και του ιδίου έγινε κατορθωτό να επιτύχουμε τα συγκεκριμένα Συμπεράσματα» σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, ανέφερε ότι «σε απάντησή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αλλά και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισαν πως η επιδιωκόμενη από την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία λύση, είναι «Non-starter» γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε αντίθεση με τους όρους εντολής του Γ.Γ., αλλά και από ευρωπαϊκής πλευράς ενάντια στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μου με τον Γενικό Γραμματέα, εξέφρασα την απογοήτευσή μου για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, σαν αποτέλεσμα των προϋποθέσεων που έθεσε η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» προσέθεσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι εξέφρασε «την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα», αλλά και την «πολιτική βούληση», τόσο να συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο – «και πιο προτιμητέο – να εμπλακούμε σε έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline