Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  23:17:23

Η πρώτη δημοσκόπηση για τα δύο χρόνια. Η ΝΔ κινείται στο 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 21%. Η διαφορά στις 17 μονάδες, διπλάσια από τη διαφορά 8% στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Κύριο

Άσφαιρη και χωρίς τίποτα να αποδώσει η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων κομμάτων για την πανδημία, τους εμβολιασμούς, την αστυνόμευση, την Παιδεία, το Εργασιακό- Ασφαλιστικό κ.α.

Αμετάβλητο πάντως, και με τη σοβαρή εξαίρεση την υποχώρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, και με τη δυνατότητα μιας δεύτερης τετραετίας παραμένει αμετάβλητο το πολιτικό σκηνικό, ως απολογισμό τη διετίας από τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Η Ν.Δ. ισχυρή, παρά κάποιες απώλειες ψηφοφόρων του 2019, κινείται στη σφαίρα του 40%, συγκεντρώνοντας σε αυτή τη δημοσκόπηση 37,6% (+1,2% από την προηγούμενη). Η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται λίγο πάνω από το 20%, έχοντας σε αυτή τη μέτρηση 21,2% (+0,2% από την προηγούμενη. Ενώ τα υπόλοιπα κόμματα παραμένουν στάσιμα και μικρά, ορισμένα μεταξύ ζωής και θανάτου. Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει τρίτο κόμμα με 6,4% (-0,4%), στην τέταρτη θέση παραμένει το ΚΚΕ με 5,5% (+0,1%) και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 3,5% (-0,8%) και το ΜέΡΑ25 με 3% (+0,1%). Ελάχιστοι δείχνουν να νοσταλγούν κόμματα με τις ιδέες - πρόσωπα της Χρυσής Αυγής ή της νεοδεξιάς και της αριστεράς όσων λχ. αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Δίπλα στην αναμφισβήτητη κυριαρχία που απολαμβάνουν μεταξύ των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και κεντροδεξιοί, ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του επεκτείνουν την επιρροή τους αποσπώντας πλειοψηφία και στους κεντρώας κατεύθυνσης ψηφοφόρους. Χωρίς να λείπουν οι τομείς της κυβερνητικής πολιτικής στους οποίους η πλειοψηφία της κοινής γνώμης βάζει αρνητική βαθμολογία,( αλλά συνολικά υψηλή για ένα κόμμα μόνο) όπως είναι το Μεταναστευτικό, η ασφάλεια των πολιτών, η Παιδεία, αλλά και τα Εργασιακά, που βρέθηκαν πρόσφατα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, το ισοζύγιο της αξιολόγησης των κυβερνητικών πεπραγμένων είναι θετικό.

Γενικά δύο χρόνια μετά, οι πολίτες βαθμολογούν θετικά τους χειρισμούς στα περισσότερα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με κομβικές επιλογές, όπως η εξωτερική πολιτική και η οικονομία, ή αφορούν την τρέχουσα καθημερινότητα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στην Παιδεία, τα συγκοινωνιακά μέσα..

Διπλασιασμός της διαφοράς στο 16,4% ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικό προβάδισμα παραμένει και αποτελεί πολιτικό φαινόμενο αξιοπρόσεκτο, που επιτρέπει προβλέψεις για δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη καταγράφεται υπέρ της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της Marc, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 16,4 μονάδες.
Με αναγωγή μάλιστα επί των εγκύρων η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγάλύτερα κόμματα φτάνει στις 17,2 ποσοστιαίες μονάδες και είναι υπερδιπλάσια από τη διαφορά των 8,32 μονάδων που είχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2019.
Επιπλέον, το 53,4% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη έως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 25,8%.
Σχετικά με τα υπόλοιπα κόμματα, στην πρόθεση ψήφου το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% είναι στην 3η θέση, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 5,5%, 3,5% και 3,0% αντίστοιχα. Όλα στάσιμα.

Ανοίγει η ψαλίδα

Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα βελτιώνει για δεύτερη συνεχή φορά σε έρευνα της Marc την επίδοσή του, αυξάνοντας κατά μία μονάδα, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση, το ευρύ προβάδισμα που κατέχει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φτάνει πλέον στο 16,4%. Με αναγωγή μάλιστα επί των εγκύρων η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα φτάνει στις 17,2 ποσοστιαίες μονάδες και είναι υπερδιπλάσια από τη διαφορά των 8,32 μονάδων που είχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

axiologisi1

axiologisi2

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline