Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  22:18:56

Η Κυβέρνηση ακόμα ...προβληματίζεται και δεν τολμά αλλά η κοινωνία απαιτεί λύση στο πρόβλημα, χωρίς νέα χειρότερα... Υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών απαιτεί το 65% των Ελλήνων. Κύριο

Στο 55% όσοι ζητούν απομάκρυνση των « επιπόλαιων-επικίνδυνων αρνητών» από την θέση τους σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σχολεία, υπηρεσίες με κοινό, γηροκομεία κλπ, μέχρι και απολύσεως ακόμα.

Γενικεύεται το αίτημα να τερματισθεί ο όλος κίνδυνος μόλυνσης-μετάδοσης από τους επίμονες αρνητές του εμβολιασμού, με την Κυβέρνηση ακόμα ...προβληματίζεται και να μην τολμά , ενώ η κοινωνία απαιτεί λύση στο επικίνδυνο κοινωνικό πρόβλημα, της νέας πανδημίας.

Σε ποσοστό 64,8% οι συμμετέχοντες σε δημοσκόπηση της εταιρείας MARC που διενεργήθηκε για το "Πρώτο Θέμα", απάντησαν θετικά στο ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για ορισμένες ομάδες πολιτών. Και σε αυτές περιλαμβάνονται υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε γηροκομεία, αστυνομικοί και γενικότερα όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πολιτών. Στον αντίποδα, αρνητική άποψη εξέφρασε το 32,6%, ενώ το 2,6% δεν είχε άποψη.
Όσον αφορά τις ηλικίες, στην κατηγορία 17-44 ετών υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών τάχθηκε το 53%, οι 45-64 ετών ήταν θετικοί σε ποσοστό 64,9%, ενώ στις ηλικίες 65 ετών και άνω καταγράφηκε η μεγαλύτερη αποδοχή με 78,8%.

Με βάση την ψήφο τους στις εκλογές του 2019 οι πιο ένθερμοι υπέρ του μέτρου εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ με 87,3%. Ακολουθούν αυτοί της Νέας Δημοκρατίας με 76,3%, του ΚΚΕ 57,1% και του ΣΥΡΙΖΑ με 54,1%. Αρνητικοί στην επιβολή του μέτρου καταγράφηκαν οι ψηφοφόροι μικρότερων κομμάτων (που στη δημοσκόπηση αναφέρονται ως "άλλο"), καθώς το 49,4% αντιδρά έναντι του 48,4% που επικροτεί.
Τέλος στο ερώτημα που αφορά τις επιπτώσεις που θα πρέπει να υπάρχουν σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού, το 9,6% είναι θετικό σε απόλυση, το 45,8% θέλει απομάκρυνση από τη θέση του με μετάθεση σε άλλη υπηρεσία και το 9,2% των ερωτηθέντων θέλει να έχει μείωση μισθού. Μόνο το 24,7% θέλει ο αρνητής να παραμείνει στη θέση του, ενώ το 10,7% δεν εξέφρασε άποψη.

Γκάλοπ MARC για το «Πρώτο ΘΕΜΑ»: 65% υποχρεωτικό το εμβόλιο 

Κυρίαρχη τάση στην κοινωνία και στα τέσσερα μεγάλα κόμματα, αλλά και σε όλες τις ηλικίες να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Στο 16,4% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια μετά τις εκλογές.

Με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που φέρει την κωδική ονομασία «Δέλτα», να απειλεί για τα καλά την επιστροφή στην κανονικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπαίνει ως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, η οποία βλέπει την ίδια ώρα ότι η θέση της για υποχρεωτικότητα των εμβολίων να γίνεται αποδεκτή απ' όλο και περισσότερους πολίτες, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc για το «ΘΕΜΑ». Για πρώτη φορά τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης φανερώνουν τόσο ισχυρή διάθεση της κοινής γνώμης για μια αυστηρή πολιτική, ειδικά για ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, προφανώς υπό το βάρος των όσων συμβαίνουν τελευταία με τη μετάλλαξη, αλλά και το πισωγύρισμα στο οποίο αναγκάζονται πολλές χώρες οι οποίες άνοιξαν μεν δραστηριότητες ή σταμάτησαν τη χρήση μάσκας, ωστόσο τώρα επιστρέφουν σε περιορισμούς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, δύο στους τρεις πολίτες, ήτοι ποσοστό 64,8%, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, οι αστυνομικοί και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Στον αντίποδα, μόνο το 32,6% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας. Οι πλέον ένθερμοι οπαδοί των υποχρεωτικών εμβολιασμών βρίσκονται στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (78,8% στους άνω των 65 ετών, στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (62,2%), καθώς και σε όσους ψήφισαν Ν.Δ. (76,1%) και ακόμη περισσότερο σε όσους υποστήριξαν στις τελευταίες εκλογές το Κίνημα Αλλαγής (87,3%). Πιο συγκρατημένα είναι τα άτομα που ανήκουν στις νεότερες ηλικίες (από τους 17-44 ετών, το 44,5% εκφράζει αντίθεση στην υποχρεωτικότητα), στους δημοσίους υπαλλήλους (το 44,4% λέει «όχι»), καθώς και σε όσους ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ (αρνητικοί είναι το 41,4%) ή ΚΚΕ (το 39,3% απαντά «όχι»).

Πάντως, οι πολίτες δείχνουν να είναι ανεκτικοί έναντι όσων αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν, καθώς μόνο ένας στους δέκα (ή ποσοστό 9,6%) ζητεί την απόλυσή τους και άλλος ένας (9,2%) τη μείωση του μισθού τους. Ωστόσο, η πλειονότητα, σε ποσοστό 45,8%, προκρίνει ως μέσο αντίδρασης της οργανωμένης Πολιτείας την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων από τις θέσεις τους και τη μετάθεσή τους σε άλλη υπηρεσία. Ποσοστό 24,7%, το οποίο προφανώς αντιστοιχεί σε όσους, σύμφωνα με άλλες έρευνες, δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποστούν καμία κύρωση, αλλά να παραμείνουν στις θέσεις τους.

26.6.2021 Μόνη λύση η υποχρεωτικότητα, που δεν τολμά ακόμα η Κυβέρνηση. Ανήσυχος -και δεν το κρύβει- ο Κυρ. Μητσοτάκης για νέα έξαρση τον Αύγουστου, με ενόχους και θύματα όσους αρνούνται να εμβολιασθούν. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews

Όλο και μεγαλώνει η ανησυχία αλλά ακόμα μελετούνται...κίνητρα για όσους έχουν εμβολιασθεί, προκειμένου-λέγεται αφελώς- να συγκινηθούν οι αρνητές, επίμονοι και στενοκέφαλοι επί επτά μήνες τώρα.

Κατά τις εκτιμήσεις επιστημόνων αλλά και παραγόντων της δημόσιας ζωής το «ξανακύλισμα» του κοροωνοιού πρέπει να θεωρείται βέβαιο με έξαρση τον Αύγουστο και ως μόνη (καθυστερημένη μάλιστα) επιτακτική λύση, θεωρούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Σε διάφορες κρίσιμης σημασίας επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες-νοσηλευτικές, ιατρικές, εκπαιδευτικές, παιδείας, γεροντοκομεία, αρκετούς αρνητές νησιώτες, δημόσιους υπαλλήλους, αστυνομικούς, επιπόλαιους ηλικιωμένους κ.α.

Τα προνόμια που εξετάζει η Κυβέρνηση για εμβολιασμένους, τα οποία και περιορισμένα και καθυστερημένα, θα είναι καθώς μπαίνουμε στον Ιούλιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ετοιμάζεται νέα καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού για να πειστούν όσοι νέοι αλλά και ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν και τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους.
-Προς το παρόν, υπομονή συνέστησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα πολυσυζητημένα προνόμια σε πλήρως εμβολιασμένους στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης διαφοροποίησε τη στάση του με ηγέτες χωρών εκφράζουν την ανησυχία τους για την παραλλαγή Δέλτα και ζητούν νέα περιοριστικά μέτρα όπως ανέφερε και γαλλογερμανική πρόταση, σε ταξιδιώτες που έρχονται από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έκανε λόγο για επίσπευση των εμβολιασμών ώστε να θωρακισθούν οι πολίτες.
«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στη δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά, αντιθέτως, να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε, και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ετοιμάζεται νέα καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού για να πειστούν όσοι νέοι αλλά και ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν και τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline