Σάββατο 11 Μαϊου 2024  14:36:45

Ο Στέφανος Μάνος ξεχωρίζει, τρεις, μόνο, υπουργούς ως πλήρως επιτυχημένους. Θεωρεί υποτονικό το επιτελείο Μαξίμου και ληξιπρόθεσμο το «προεδρικό μοντέλο» Κυρ. Μητσοτάκη. Κύριο

Ο πρώην υπουργός και κορυφαίος νεοφιλελεύθερος επαινεί το έργο των υπουργών Δένδια, Πιερρακάκη και Σκυλακάκη και πιθανώς του Κ.Χατζηδάκη.

Αιχμηρός στις κρίσεις του για πολιτικές και πρόσωπα της διακυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προσωπικά, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την εκλογική νίκη Μητσοτάκη δίνει στην Ιστοσελίδα iefimerida μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τα πεπραγμένα του «κύκλου Μαξίμου» της κυβέρνησης και πρωταγωνιστών της (Γεραπετρίτης, Δένδιας, Σκέρτσος, Κεραμέως, Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Καραμανλής κ.ά.), για τις μεγάλες θετικές εκπλήξεις, αλλά και τα λάθη του πρωθυπουργού. Ανήσυχος επί δεκαετίες για την πορεία των οικονομικών ,φοβάται και πάλι πως οδεύουμε ολοταχώς προς τη χρεοκοπία. Ορισμένα βασικά της σημεία έχουν ενδιαφέρον τουλάχιστον για την παρρησία, με την οποία διατυπώνονται:

-....Ψηφιακή επανάσταση, εξωτερική πολιτική, αναγνωρίζεται ως επιτεύγματα της Κυβέρνησης. Άλλη θετική διάσταση;

-Θα έλεγα την πολιτική για την Παιδεία, αν και δεν είμαι απολύτως ευχαριστημένος. Έχουν περάσει δύο χρόνια και οι κινήσεις είναι μάλλον βραδυπορίας. Ξέρετε, έχει σημασία να ολοκληρώνονται οι μεταρρυθμίσεις, διότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μια επόμενη κυβέρνηση, ακόμα και ένας επόμενος υπουργός, να ανατρέψει την πορεία. Έχω την εντύπωση ότι η κυρία Κεραμέως λέει σωστά πράγματα, αλλά λέει πιο πολλά από όσα κάνει.

-Άρα έχουμε ένα ερωτηματικό στην περίπτωση της κυρίας Κεραμέως;

-Ναι. Και από εκεί και πέρα θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει μια κινητικότητα στα δημόσια έργα από τον κ. Καραμανλή. Θυμάμαι βέβαια ότι όταν ήμουν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μέσα σε εννέα μήνες είχα υπογράψει τις συμβάσεις για να ξεκινήσει το μετρό από το μηδέν.

-Για την υπόθεση του μετρό Θεσσαλονίκης, τις καθυστερήσεις και δη για το ζήτημα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, ποια είναι η άποψή σας;

-Δεν έπρεπε να πειραχτούν τα αρχαία.

-Διαφωνείτε με την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου;

-Διαφωνώ. Πιστεύω ότι είναι ιστορικό λάθος. Ήταν μια επιπολαιότητα του πρωθυπουργού, που στη συνέχεια δεν είχαν το θάρρος να την πάρουν πίσω.

--Η διαχείριση της πανδημίας;

-Θεωρώ ότι η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό έκανε ό,τι μπορούσε -και βοήθησε πολύ βέβαια η συνδρομή του Πιερρακάκη. Χωρίς τον Πιερρακάκη θα είχε επικρατήσει χάος. Και φυσικά το νοσηλευτικό προσωπικό συμπεριφέρθηκε εξαιρετικά. Από αυτό εξαιρώ το γεγονός ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δεν υποχρεώθηκε να εμβολιαστεί. Η άποψή μου ήταν ότι έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. Δεν καταλαβαίνω τη φοβία της κυβέρνησης να μη στεναχωρήσει κανέναν.

-Άρα, αυτό θεωρείτε ότι είναι ένα από τα πλέον αρνητικά σημεία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

-Το πιο αρνητικό και μάλιστα μακροχρονίως αρνητικό είναι ότι έχει δεσμευθεί ότι δεν θα διώξει κανέναν από το Δημόσιο. Αν δεν διώξουμε ανθρώπους που δεν προσφέρουν σωστές υπηρεσίες, δεν θα διορθώσουμε τίποτα. Δεν εννοώ να κάνουμε εκκαθαρίσεις, αλλά να προσφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον πολίτη. Διαβάσατε τι αντιμετώπισε ο κ. Χατζηδάκης στον ΕΦΚΑ. Δεν είναι λογικό, δεν είναι σωστό ο φτωχός φορολογούμενος να πληρώνει για να καλοσυντηρούνται υπάλληλοι στο Δημόσιο που δεν προσφέρουν υπηρεσίες. Αυτό είναι ανήθικο.
ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ
-Έχει βαρίδια ο κ. Μητσοτάκης;

-Έχω την εντύπωση ότι έχει επιλέξει έναν συγκεκριμένο τύπο διακυβέρνησης.

Αναφέρεστε στο πρότυπο του Λευκού Οίκου, στο Οβάλ Γραφείο...

(σ.σ.: χαμογελάει) Παριστάνει τον Πρόεδρο. Αυτό δεν περπατάει. Μπορεί να λειτούργησε για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι βιώσιμο. Πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι παρεμβαίνει ο πρωθυπουργός και ασχολείται σαν να ήταν αυτός ο υφυπουργός των υπουργών του! Διότι διακρίνει, ή θεωρεί, ότι ο υπουργός του είναι ανεπαρκής σε αυτό που κάνει. Επίσης περιβάλλεται από ανθρώπους όπως ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Σκέρτσος που εμφανίζονται παντού ανακατωμένοι. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι πολλοί υπουργοί δεν αυτενεργούν. Αλληθωρίζουν για να δουν αν έχουν την έγκριση αυτής της ομάδας ή κάποιας άλλης ομάδας πέριξ του πρωθυπουργού. Για το δικό μου το γούστο, αυτό στο οποίο βρίσκω ότι απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση είναι αυτό που περίμενα κυρίως από τον κ. Γεραπετρίτη και δεν το έκανε: να προχωρήσουμε σε μια βαθιά αποκέντρωση, να περάσει η εξουσία στην περιφέρεια και στους δήμους.

Και κονδύλια, υποθέτω...

Εξουσία και πόροι. Θα έπρεπε να ξεπεράσει βέβαια το υπουργείο Εσωτερικών για να το κάνει αυτό... Και στο σημείο αυτό να πω, επειδή με ρωτήσατε για βαρίδια, βαρίδι ήταν ο κ. Θεοδωρικάκος.

-Απομακρύνθηκε όμως στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου...

-Δεν νομίζω ότι άλλαξε κάτι με την τοποθέτηση του κ. Βορίδη, όπως δεν είχε γίνει κάτι πριν με τον κ. Βορίδη στο υπουργείο Γεωργίας. Είναι ένας χώρος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου οι υπουργοί δεν πηγαίνουν με κάποια φιλοδοξία, ενώ θα μπορούσε να είναι ένας χώρος όπου ένας φιλόδοξος νέος υπουργός θα μπορούσε να κάνει καριέρα. Για να επανέλθω στην αποκέντρωση, η αλήθεια είναι ότι ο κ. Γεραπετρίτης ήθελε να την κάνει, όμως χάθηκε μέσα στις λεπτομέρειες, όπως και η κυβέρνηση χάθηκε στις λεπτομέρειες.

-Αυτό εξαρτάται και από το υπουργείο Οικονομικών;

Εκεί έχουμε τον κ. Σταϊκούρα, που νομίζω η δουλειά του είναι να μπλοκάρει τα πάντα. Φέρει μεγάλη ευθύνη ο κ. Σταϊκούρας για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις στον Σκαραμαγκά, για την ΕΑΒ όπου δεν έχει γίνει τίποτα. Πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τον κ. Σκυλακάκη, είναι ένα σοβαρό πρόσωπο στο οποίο μπορεί να στηριχθεί κάποιος.

-Ουσιαστικά μιλάτε για ολιγωρία...

-Τρομερή ολιγωρία, που συνδέεται και με την άμυνα της χώρας. Ο πρωθυπουργός εκεί φαίνεται ότι έχει σηκώσει τα χέρια. Μη με σκαλίζετε άλλο, γιατί θα πω περισσότερα.

-Άρα, στη βαθμολογική κλίμακά σας για την κυβέρνηση θα είχατε στην κορυφή τον Πιερρακάκη και τον Δένδια...

-Και τρίτη -με διαφορά από τους δύο πρώτους- τη Νίκη Κεραμέως, αλλά περιμένω μέχρι τον Δεκέμβριο για να δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, το σύστημα της βαθμολογίας και διάφορα άλλα.

-Ποιούς θα βάζατε στην τελική κατάταξη της προσωπικής σας βαθμολογίας για τους υπουργούς;

-Ο κ. Γεωργιάδης ήταν πολλά υποσχόμενος υπουργός. Έχει, νομίζω, καταφέρει να εξαφανιστεί, όσον αφορά το αποτέλεσμα. Είναι πανταχού παρών στα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν έχω δει πολλά αποτελέσματα. Είμαι επιφυλακτικός. Όταν έγινε ο ανασχηματισμός τον Ιανουάριο, στεναχωρήθηκα που έφυγε από τη θέση του ως υφυπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Οικονόμου. Είχα την εντύπωση ότι είχε σχέδιο, είχε αρχίσει να κάνει πράγματα που φαίνεται ότι ενοχλούσαν κάποιους.

-Πρόωρες εκλογές βλέπετε;

Δεν έχει κανέναν λόγο να κάνει εκλογές. Καλά κάνει και λέει ο πρωθυπουργός ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

-Την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό Κέντρο πώς τη βλέπετε;

-Κοιτάξτε, ο Μητσοτάκης κυριαρχεί στο Κέντρο επειδή δεν υπάρχει κάποιος άλλος. Στα δικά μου τα μάτια όλοι οι άλλοι είναι ανύπαρκτοι. Κυριολεκτώ. Μπορεί να έχει κουσούρια ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, αλλά οι άλλοι είναι ανύπαρκτοι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline