Κυριακή 12 Μαϊου 2024  02:26:34

Στον μεγαλοεφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, με την καλύτερη προσφορά, τα βασανισμένα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά. Κύριο

Για το στρατιωτικό κομμάτι του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) έδωσε 25 εκατ. ευρώ και για την ΕΤΑΔ 37.

Μεγάλη ανατροπή στον διαγωνισμό για τα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ο Έλληνας μγαλοεφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά και γίνεται κάτοχος του Σκαραμαγκά, ενώ κέρδισε και τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για τη δεξαμενή 5 και τις προβλήτες 3 και 4.

Για το στρατιωτικό κομμάτι του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) έδωσε 25 εκατ. ευρώ και για την ΕΤΑΔ 37. Σύνολο επένδυσης 62 εκατομμύρια ευρώ. Κάποιoι εξέφρασαν την απορία τους για την εμπλοκή του Έλληνα πλοιοκτήτη στον διαγωνισμό. Όμως, πληροφορίες από τον επαγγελματικό του κύκλο αναφέρουν ότι το έκανε για το καλό της χώρας. Υπήρξαν και κάποιοι άλλοι που αναρωτήθηκαν μήπως κομμάτι του Σκαραμαγκά το πήρε ως επένδυση real estate.

Μεγάλος χαμένος ο Θεόφιλος Πριόβολος ο οποίος μέχρι και χθες φερόταν ως ο επικρατέστερος.

Ο κ.Προκοπίου προσέφερε τελικά 37,3 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το τμήμα που πουλούσε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), υπερθεματίζοντας την Pyletech, συμφερόντων του Θεόφιλου Πριόβολου.

Προσέφερε επίσης, 25,2 εκατ. στον παράλληλο διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή (ΕΝΑΕ) για το άλλο μισό του Ναυπηγείου. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό η Pyletech προσέφερε 22,1 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες για την ΕΤΑΔ, ενώ για την ειδική διαχείριση, από τα μέσα του φθινοπώρου και μετά, λόγω των διαδικασιών που πρέπει να τηρηθούν.

Το συνολικό τίμημα θεωρείται λίαν ικανοποιητικό για το Δημόσιο και εκ του αποτελέσματος δικαιώνει την απόφαση του ειδικού διαχειριστή, που έχει τοποθετήσει το Ελληνικό Δημόσιο, να κηρύξει άγονο τον πρώτο διαγωνισμό στον οποίο υπήρχε μόνο μία προσφορά με 15,1 εκατομμύρια.
Στο όφελος για τα δημόσια ταμεία πρέπει να συνυπολογιστεί πέραν του τιμήματος των 62,5 εκατομμυρίων και το ποσό των 9 εκατομμυρίων περίπου που θα καταβάλει ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, η κυπριακή εταιρία Forest group συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου, για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ακινήτων που βρίσκονται στο συγκρότημα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Προκοπίου επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα των δύο διαγωνισμών, κάνοντας λόγο για μια «πολύ θετική εξέλιξη», σημειώνοντας ότι η άμεση αδειοδότηση των σχεδιαζόμενων χρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του project.

Αναβίωση

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, ο Γιώργος Προκοπίου είχε ασχοληθεί συστηματικά τον τελευταίο μήνα με το μεγάλο project του Σκαραμαγκά, έχοντας επαφή με την κυβέρνηση και στενούς συνεργάτες του. Κύκλοι του εφοπλιστή με τους οποίους συνομίλησε το newmoney επεσήμαιναν ότι «πάντοτε εκτιμούσε και εκτιμά, στήριζε και στηρίζει την ναυπηγική τεχνογνωσία των Ελλήνων. Για αυτό και η πολυτελής θαλαμηγός του Dream την μετασκεύασε στην Ελλάδα, έχοντας και ο ίδιος συμμετοχή στο έργο». Οι ίδιοι ανέφεραν ότι είναι όνειρο ζωής του εφοπλιστή η αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Όπως προκύπτει, μεγάλος χαμένος στη διεκδίκηση είναι ο Θεόφιλος Πριόβολος, ο οποίος μέχρι και χθες φερόταν ως ο επικρατέστερος διεκδικητής των ναυπηγείων. «Πάμε για άλλες επενδύσεις. Τελείωσε το θέμα του Σκαραμαγκά», επεσήμαναν στο newmoney κύκλοι του επιχειρηματία. Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Pyletech, συμφερόντων Πριόβολου, ανέφερε πως το επενδυτικό της πλάνο προέβλεπε επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε πάνω από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. «Ελπίζουμε οι επενδύσεις των νέων επενδυτών, που επικράτησαν, να ξεπεράσουν τις δικές μας και να αποδειχθούν βιώσιμες, προς όφελος της Ελλάδας. Εμείς συνεχίζουμε να εξετάζουμε διάφορες επενδύσεις, που σχετίζονται με την προηγμένη τεχνολογία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική».

14.1.2020..Προκοπίου: Κοντά σε mega deal για 5 νέα πλοία αξίας 500 εκατ.

Έχει τρέξει μεγάλα ναυπηγικά προγράμματα τα τελευταία 20 χρόνια με περισσότερα από 50 πλοία - Ήταν ο μόνος Έλληνας πλοιοκτήτης ο οποίος συνόδεψε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Κίνα

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι από τους Έλληνες που έχουν πάρα πολύ στενές σχέσεις με την Κίνα και την κινεζική ναυπηγική βιομηχανία. Ήταν ο μόνος Έλληνας πλοιοκτήτης ο οποίος συνόδεψε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ταξίδι του στην Κίνα.

Έχει τρέξει σε κινεζικές γιάρδες μεγάλα ναυπηγικά προγράμματα τα τελευταία 20 χρόνια παραγγέλνοντας περισσότερα από 50 πλοία σε μία κλίμακα από υπερδεξαμενόπλοια και μικρότερης χωρητικότητας μέχρι φορτηγά πλοία. Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία με αποτέλεσμα να μπαίνουν λουκέτα.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Έλληνας πλοιοκτήτης ο οποίος βρίσκεται στη 13η θέση στον κατάλογο της Lloyd's List με τις 100 προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια ναυτιλία, βρίσκεται σε αναζήτηση ναυπηγείου για να κατασκευάσει πέντε δεξαμενόπλοια με προδιαγραφές φιλικές προς το περιβάλλον. Ειδικότερα κάνει έρευνα αγοράς για δύο υπερ-δεξαμενόπλοια VLCC και τρία suezmax που είναι χωρητικότητας άνω των 155.000 τόνων. Το ύψος μιας τέτοιας επένδυσης υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή την περίοδο σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons o Γιώργος Προκοπίου με τον όμιλο της Dynacom έχει παραγγελίες για πέντε πλοία χωρητικότητας 513.000 τόνων εκ των οποίων τρία δεξαμενόπλοια και δύο LNG.

Επικεφαλής τριών ναυτιλιακών εταιρειών, της Dynacom, Dynagas και Sea Trade εκ των οποίων οι δύο πρώτες είναι εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά, διαθέτει έναν στόλο από 113 πλοία συνολικά. Όπως ο ίδιος επισημαίνει «έκανα το χόμπι μου επάγγελμα».
Συνηθίζει να λέει: «Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Πάντα έρχεται η καλή στιγμή. Οι κύκλοι υπάρχουν από την εποχή των Φαραώ. Είχαμε τα επτά χρόνια με τις παχιές αγελάδες και μετά άλλα επτά χρόνια με καταστροφές. Η περιοδικότητα και κυκλικότητα είναι μέσα στη φύση. Θέλει όμως να μένετε δυνατοί».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline