Σάββατο 18 Μαϊου 2024  08:11:29

Δηλώσεις Άδωνη και Σκυλακάκη, ολίγον ανησυχητικές για ακρίβεια- πληθωρισμό- κρατικές ενισχύσεις. Γεωργιάδης: Απεργία χωρίς λόγο στην εστίαση γιατί δεν έχουμε να δώσουμε νέα χρήματα- Σκυλακάκης: κρατήστε, όσο μπορείτε, χαμηλά τις τιμές. Κύριο

Δυο υπουργοί αρμόδιοι του παραγωγικού-οικονομικού τομέα σε ρεαλιστικές δηλώσεις, χωρίς εύκολες υποσχέσεις για νέες κρατικές ενισχύσεις, μείωση ΦΠΑ κ.α., αδυναμίες οι οποίες προκάλεσαν προβληματισμούς και ανησυχίες. Η ευνοημένη εστίαση σε σχέση με το λιανεμπόριο.

1. Ειλικρινής ψυχρολουσία.Ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN για την απεργία στην εστίαση, για την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, για το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και για την τιμή του πετρελαίου.

Γεωργιάδης στο OPEN για πληθωρισμό: Απεργία χωρίς λόγο στην εστίαση γιατί δεν έχουμε να δώσουμε άλλα χρήματα-ενισχύσεις.

Για την απεργία των καταστηματαρχών στην εστίαση που αντιδρούν στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ο υπουργός σημείωσε πως «η άνθρωποι της εστίασης, έχουν μια ανησυχία για το μέλλον τους, καθώς έπαθαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τα νέα μέτρα έχουν προφανώς μια αγωνία για το μέλλον. Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο ότι η απεργία είναι μια καλή λύση. Εγώ τους καλώ να μην απεργήσουν και να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους. Να μας πουν ποιος είναι ο λόγος. Εάν είχαν μια κυβέρνηση απέναντί τους που είχε κλειστές τις πόρτες και δεν τους άκουγε, να πω ότι επιλέγουν αυτό τον ακραίο τρόπο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Εδώ η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς ανάποδο. Ό,τι μπορέσαμε να κάνουμε και ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε. Έχουν θέσει μια σειρά από αιτήματα».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε «συνολικά δώσαμε 290 εκατομμύρια στην εστίαση». «Έχει πάθει ζημιά η εστίαση από τα νέα μέτρα που πήραμε για τους ανεμβολίαστους; Επειδή εγώ είμαι πάντα ειλικρινής, η απάντηση είναι ναι, έχει πάθει ζημιά η εστίαση. Ειδικότερα σε περιοχές που είναι πολλοί οι ανεμβολίαστοι. (...) Το ερώτημα είναι, είναι αυτή η ζημιά για διάστημα ενός, δύο, τριών εβδομάδων, όσο κρατήσουν τα μέτρα, τόσο μεγάλη ώστε να τεθεί ζήτημα επιβίωσης σε κάποιες επιχειρήσεις και να πρέπει το κράτος μετά από 42 δισ. να δώσει κι άλλα λεφτά; Η απάντηση είναι προς το παρόν όχι. Γιατί είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η οικονομική επίπτωση των μέτρων και γιατί το κράτος δεν έχει για να δώσει. Άρα κάνουν απεργία χωρίς κανένα λόγο γιατί αυτή τη στιγμή χρήματα για να δοθούν δεν υπάρχουν».

2.«Εγώ συμμετείχα στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, εκεί ήταν ο κλάδος της εστίασης, το λιανικό εμπόριο και όσοι πήραν το λόγο από το λιανικό εμπόριο είπαν ότι είναι απαράδεκτο να τα δίνεται μόνον στην εστίαση και όχι στο λιανεμπόριο. Πράγματι η εστίαση πήρε την μερίδα του λέοντος σε σύγκριση με το λιανικό εμπόριο», είπε.
Ως προς το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως ο Οκτώβριος του 2021 ήταν ο μήνας με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό εδώ και 40 περίπου χρόνια. Και συνέχισε λέγοντας ότι «σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττει όλα τα κράτη, η Ελλαδίτσα μας, η Ελλάδα μας, η Ελλαδάρα μας παραμένει στους καλύτερους».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως «σε ετήσια βάση η πρόβλεψη είναι ότι ο πληθωρισμός θα κλίσει στο 0,1%. Στο σύνολο του έτους σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Έλληνας δεν έχασε λεφτά. (...) Τα νοικοκυριά δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο καθένας μας αύξησε το εισόδημα του κατά 7,7%»

3.Έκκληση για συγκράτηση τιμών από τους καταστηματάρχες.
Οι αυξήσεις τιμών δεν πρέπει να υπονομεύσουν τη δυναμική ανάκαμψη

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε την ανάπτυξη παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών», ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. 

Μήνυμα στις επιχειρήσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μη μεταφέρουν την αύξηση του κόστους τους στις τιμές των προϊόντων τους απηύθυνε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σε μια δήλωση που αποκαλύπτει τις κυβερνητικές ανησυχίες για ένα νέο κύμα ανατιμήσεων.
Η αγορά διαμηνύει ότι καθώς θα εξαντλούνται τα αποθέματα, που προμηθεύτηκαν οι επιχειρήσεις σε χαμηλότερες τιμές, θα μεταφέρονται μοιραία οι αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων. Ετσι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός φαύλου πληθωριστικού κύκλου, κάτι που επισήμανε χθες ο κ. Σκυλακάκης. «Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης, στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών», είπε ο κ. Σκυλακάκης με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

Τα τρία μέτωπα

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο πληθωρισμός, που οφείλεται στις διεθνείς τιμές, έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά ανησυχούν για ενδεχόμενες πληθωριστικές προσδοκίες που μπορεί να επιμηκύνουν τη διάρκεια του φαινομένου. Μαζί με το δημοσιονομικό πρόβλημα, λόγω υψηλού χρέους, και την πανδημία, που μπορεί να διαμορφώσει αρνητικές προσδοκίες, είναι τα τρία σοβαρότερα μέτωπα της οικονομικής πολιτικής, έλεγε χθες υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου. Προς το παρόν, πάντως, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Οκτώβριο και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 35% σε σύγκριση με το 2019.

Στον προϋπολογισμό, που θα καταθέσει την Παρασκευή, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης από 6,1%, στο προσχέδιο, στην περιοχή του 7%, συμβαδίζοντας με την πρόσφατη πρόβλεψη της Κομισιόν (7,1%).
Τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα τον Οκτώβριο κατά 341 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου.
Η πηγή του οικονομικού επιτελείου άφηνε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν «μέτρα ανάγκης» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, αν και απέρριπτε τον όρο «κοινωνικό μέρισμα», καθότι δεν υπάρχει πλεόνασμα για να μοιραστεί.

Υπέρβαση εσόδων αλλά και δαπανών

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα τον Οκτώβριο κατά 341 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου, ενώ για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ήταν αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 3,3% έναντι του στόχου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που αφορούν τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2020, καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΦΠΑ που εκτιμάται ότι προήλθαν κυρίως από την αυξημένη τουριστική κίνηση, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στο δεκάμηνο αυτό, ο προϋπολογισμός είχε πρωτογενές έλλειμμα 7,2 δισ. ευρώ, όσο είχε προβλέψει και το μεσοπρόθεσμο. Την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων υπεραντιστάθμισε η μη είσπραξη δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να είναι μειωμένα κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

-Στο σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζεται υπέρβαση του στόχου λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 677 εκατ. ευρώ, ενώ επιταχύνθηκαν και οι πληρωμές των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αντίθετα, οι πληρωμές των επενδυτικών δαπανών ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 479 εκατ. ευρώ.
«Είναι σαφές ότι η οικονομία βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάκαμψης, που επιβεβαιώνεται από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνοδεύεται από σημαντική μείωση της ανεργίας», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline