Σάββατο 18 Μαϊου 2024  08:11:02

Σήμερα πατάμε στους 17.000 νεκρούς Έλληνες από τον Κορωνοϊό: Καταγγελίες για θανάτους εκτός ΜΕΘ – Κορύφωση τον Δεκέμβριο «βλέπουν» οι ειδικοί με όλα χειρότερα. Μαύρα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μέχρι τα Φώτα. Κύριο

Νέα μέτρα στο τραπέζι, που διαρκώς συζητούνται και τρέφουν φήμες και κατηγορίες για αναβλητικότητα, αδυναμία για αποφάσεος κλπ. Χθες έφτασαν τους 16.933 οι νεκροί από την αρχή της επιδημίας, μεγαλύτερος αριθμός από άλλες ίσου μεγέθους χώρες.

1.Σε πρόβλημα σοβαρό, σε γρίφο δύσκολο, μόνο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαχείριση του κορονοϊού, καθώς από τη μία η έξαρση της πανδημίας με την έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων και από την άλλη η θωράκιση της οικονομίας ώστε να αποφευχθούν νέα λουκέτα, προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία αναζητά τη «συνταγή» ισορροπίας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και στο τραπέζι είναι ένα νέο πακέτο μέτρων, που θα μπαίνει σε ισχύ κλιμακωτά ανάλογα με την πίεση στο σύστημα υγείας. Στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παρατηρείται μία επιπέδωση κοντά στις 7.000, ωστόσο συναγερμός έχει σημάνει τόσο για τη συνεχιζόμενη αύξηση των διασωληνωμένων όσο και για τον υψηλό αριθμό των απωλειών (μέσα σε δύο μόλις ημέρες 150 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω COVID).

Πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη ιδιωτών γιατρών σε περιοχές που παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Η προεργασία έχει ήδη γίνει και υπολογίζεται πως πρόκειται για έναν τριψήφιο αριθμό γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα υπάρχει ένα ακόμα μικρό πακέτο μέτρων που είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν. Ένα από αυτά είναι η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου στο δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Εκτός συζήτησης παραμένει ένα νέο lockdown με το Μέγαρο Μαξίμου να απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στόχος είναι να αποφευχθούν οριζόντιες λύσεις και στο πλαίσιο αυτό ο βασικός πυρήνας των αποφάσεων θα είναι εστιασμένος στους ανεμβολίαστους.

2.Στοιχεία-σοκ από ΠΟΕΔΗΝ: Δεκάδες διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής – 41 νεκροί στο Ιπποκράτειο σε 15 ημέρες
Τραγικό παράδειγμα για την κατάσταση των περιφερειακών νοσοκομείων της κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί το νοσοκομείο Έδεσσας, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο πέθαναν πάνω από 30 ασθενείς με κοροναϊό στις κλινικές.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας με την χτεσινή εφημερία στο Ιπποκράτειο να «κλείνει» με την εξέταση 150 περιστατικών κοροναϊού.
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ εισήχθησαν 63 ασθενείς με κοροναϊό και 21 ασθενείς ως ύποπτα κρούσματα.

Η ΜΕΘ με 15 κλίνες είναι γεμάτη ενώ 7 διασωληνωμένοι βρίσκονται ακόμη σε λίστα αναμονής για χειρουργείο.
Στοιχεία-σοκ για τους θανάτους στο Ιπποκράτειο
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το τελευταίο 15ημερο πέθαναν 41 ασθενείς με κοροναϊό και 37 ασθενείς από άλλες παθήσεις.
Από τους 41 ασθενείς που πέθαναν από κοροναϊό, οι 29 κατέληξαν στις κλινικές, 6 διασωληνωμένοι ασθενείς κατέληξαν στις προσωρινές ΜΕΘ των χειρουργείων και 5 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα αναμονής

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, η θνητότητα εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 80%.
Τραγικό παράδειγμα για την κατάσταση των περιφερειακών νοσοκομείων της κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί το νοσοκομείο Έδεσσας.
Όπως αναφέρει το τελευταίο δεκαήμερο πέθαναν πάνω από 30 ασθενείς με κοροναϊό στις κλινικές.

3.Οι κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλία είναι γεμάτες.Στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν 3 κενές κλίνες.Στην Αττική υπάρχουν 15 κενές κλίνες, ενώ γεμάτα είναι τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας.Από μία κενή κλίνη έχουν στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο.
Στην Αττική νοσηλεύονται πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό και άλλες παθήσεις εκτός ΜΕΘ. Ενδεικτικά στη Νίκαια νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς και στο Θριάσιο ένας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline