Τρίτη 30 Απριλίου 2024  20:12:43

Ο Νετανιάχου επιμένει για συνέχιση του πολέμου μέχρι συντριβής Χαμάς- Παλαιστίνιων. Έξι μήνες πόλεμος στη Μέση Ανατολή: ασύμμετρη βία και τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Κύριο

Καιρό τώρα το «απειλούμενο Ισραήλ» έχει παύσει να διαθέτει διεθνή υποστήριξη για την πολεμική του εκστρατεία, μέχρι αφανισμού στην Γάζα, αρνούμενο αυτοσυγκράτηση και διάλογο με την Παλαιστίνη, που συνιστούν ΗΠΑ, η Ε.Ε. και ΟΗΕ.

Στον έβδομο μήνα μπαίνει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και η προσπάθεια του Ισραήλ να τιμωρήσει τη Χαμάς για την επίθεση στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου έχει οδηγήσει στην πλέον πολύνεκρη σύγκρουση στον παλαιστινιακό θύλακα. Μια σύγκρουση που δεν λέει να αποκλιμακωθεί, παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Παρ' όλο που οι απολογισμοί των θυμάτων είναι σχεδόν αδύνατο να επαληθευθούν με ανεξάρτητο τρόπο, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές είναι πέρα από κάθε λογική, με τα περισσότερα θύματα να είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, ενώ το Ισραήλ έχει βρεθεί εγκαλούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από τις 7 Οκτωβρίου έως σήμερα, εξαιτίας των επιχειρήσεων (βομβαρδισμών και χερσαίων επιθέσεων) του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα έχουν χάσει τη ζωή τους 33.175 άνθρωποι.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ αναφέρει ότι την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος έχασαν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι και περίπου 250 απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, Ισραηλινοί και ξένοι επισκέπτες στη χώρα, ενώ οι απώλειες των ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν ξεπεράσει τους 260.

Ισραηλινές απώλειες

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε σε αύξηση των βιαιοπραγιών και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου σύμφωνα με το Ισραήλ 17 Ισραηλινοί, στρατιώτες, έποικοι και άμαχοι, σκοτώθηκαν.
Επίσης, 8 άμαχοι και 10 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ από ρίψεις ρουκετών και πυραύλων της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, σύμμαχο της Χαμάς, και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις.
Όσον αφορά τους ομήρους, 129 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων 34 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Οι σοροί 12 ομήρων έχουν παραδοθεί στο Ισραήλ.

Παλαιστινιακές απώλειες

Oι περισσότεροι από τους 33.175 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα στο πλαίσιο της εκστρατείας αντιποίνων από το Ισραήλ είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει πως τα αεροπορικά πλήγματά του έχουν στοχοθετήσει 32.000 «στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχει «εξοντώσει» 12.000 μαχητές του εχθρού, μεταξύ αυτών πέντε διοικητές ταξιαρχίας και 20 διοικητές τάγματος.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 459 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στη Ραμάλα, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι «εξόντωσε (εκεί) 420 τρομοκράτες».

Νεκροί και στον Λίβανο και τη Συρία

Από τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο αυτού του πολυαίμακτου πολέμου, εξαιτίας πληγμάτων που αποδίδονται στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 359 άνθρωποι στον Λίβανο, ιδίως μαχητές της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 70 άμαχοι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Στον απολογισμό περιλαμβάνονται μαχητές κι άλλων οργανώσεων στον Λίβανο, όπως η Χαμάς και η οργάνωση Amal, σύμμαχος της Χεζμπολάχ. Επίσης, οι διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στη Συρία, τουλάχιστον 23 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα που αποδίδονται στο Ισραήλ, επίσης σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, και επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει πλήξει 1.400 «στόχους» στον Λίβανο με αεροπορικές επιδρομές και 3.300 με πυρά του πυροβολικού, ρουκέτες ή άρματα μάχης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline