Τρίτη 14 Μαϊου 2024  18:01:29

Δύσκολες, έως πολύ, οι επόμενες δέκα ημέρες. Ίσως χειρότερες, εάν κορυφωθεί το τρίτο κύμα. Κύριο

Στα όρια του διαρκώς το ΕΣΥ. - Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι περιμένουν το μεγαλύτερο κύμα ασθενών τέλη Μαρτίου. Με συνέπεια πολλά κρούσματα, θανάτους και ΜΕΘ.

«Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» διευκρίνισε.

1. Περιμένουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την επόμενη εβδομάδα

Από την πλευρά του και ο κ. Θωμαϊδης συνεχίζει να καμπανάκι σχετικά με την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
«Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη» τόνισε ο Νίκος Θωμαΐδης.

«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%» υπενθύμισε. «210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίουκαι 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα» υπενθύμισε.

Περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ

«Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη (ΣΚΑΪ) όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη. «Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40

2.Δεν τέλειωσαν οι μεγάλες δοκιμασίες και τα προβλήματα. Δυστυχώς θα συνεχισθούν. Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη έγιναν 2.001 εισαγωγές - Σαν να γέμισαν πέντε νοσοκομεία σαν τον «Ερυθρό Σταυρό»!

«Σφυροκοπά» το σύστημα υγείας ο κορωνοϊός, καθώς η αμείωτη ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία δοκιμάζει τις αντοχές του.

. Αριθμός νοσηλευομένων που μέσα σε τέσσερις ημέρες γέμισαν όχι ένα, αλλά πέντε νοσοκομεία σαν τον «Ερυθρό Σταυρό» -είναι το νοσοκομείο που πρόκειται να μπει από την ερχόμενη εβδομάδα στο σύστημα υγείας για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Από τις 2.001 εισαγωγές των τελευταίων τεσσάρων ημερών, οι 1.073 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Αττικής, αποδεικνύοντας την ένταση της επιδημίας στο λεκανοπέδιο. Οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 από την αρχή της εβδομάδας στην Αττική έχουν γεμίσει ήδη ένα νοσοκομείο με τη δυναμικότητα του «Ευαγγελισμού», περί τις 940 κλίνες, και ένα μικρότερο σαν το «Αμαλία Φλέμιγκ».

Χθες έγιναν 525 εισαγωγές, εκ των οποίων οι 298 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Πλέον οι νοσηλευόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία είναι 4.599, με τους 1.072 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), θαλάμους αρνητικής πίεσης αλλά και σε απλούς θαλάμους όταν δεν υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας σε Μονάδα.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία αλλά και οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους. Γνωρίζουν πως το κύμα των ασθενών που φτάνει αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα της νόσου, έχει μολυνθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Το διάστημα εκείνο τα κρούσματα ημερησίως ήταν σε υψηλό αριθμό, αλλά δεν είχε «σπάσει» με δύναμη και διάρκεια το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων όπως συμβαίνει αυτήν την εβδομάδα. Με δεδομένο λοιπόν πως χρειάζονται περίπου 10-12 ημέρες από τη μόλυνση μέχρι να εκδηλωθεί σοβαρή νόσος covid-19, οι αρμόδιοι αναμένουν -και προετοιμάζονται για αυτό- το επόμενο δυνατό κύμα ασθενών προς τα νοσοκομεία προς το τέλος Μαρτίου.

Στην Αττική χθες νοσηλεύονταν 2.312 ασθενείς, με τους 1.955 σε απλές κλίνες covid-19 και άλλους 370 διασωληνωμένους, εντός κι εκτός ΜΕΘ.

Μεγάλη πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία της περιφέρειας: 801 ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, 853 στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και άλλοι 136 στην Κρήτη.

3.Νέα έκρηξη κρουσμάτων περιμένουν οι ειδικοί – Τι λένε για την άρση του ασφυκτικού lockdown

Πλέον λοιπόν μία αλλαγή στα περιοριστικά μέτρα δεν σημαίνει πως είμαστε εκτός κινδύνου. Σημαίνει πως είναι η μοναδική λύση για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού.

Μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης η χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως όχι μόνο δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο, αλλά και ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.
Είναι σαφές λοιπόν πως τα πιο σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν στις αρχές του μήνα με τα SMS δεν απέδωσαν καρπούς, καθώς εν τέλει όχι μόνο δεν είδαμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά σημειώσαμε ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους από τις αρχές της πανδημίας.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε περαιτέρω στους 645. Το γεγονός δε ότι οι νέες νοσηλείες όχι απλώς δεν υποχωρούν, αλλά αυξάνονται (525 χθες με μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου τις 453), δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το επόμενο δεκαήμερο, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλοί από αυτούς που εισάγονται για νοσηλεία θα χρειαστεί να διασωληνωθούν.

Προειδοποίηση από ειδικούς: Ακόμη δεν διανύουμε την κορύφωση της πανδημίας
Ο καθηγητής προέβλεψε πως αν τα νέα μέτρα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως ακόμα δεν διανύουμε την κορύφωση της πανδημίας, αφού αυτή θα έρθει μετά το Πάσχα. «Αν φέρουμε όμως πιο κοντά την κορύφωση, θα είναι καλύτερα», συμπλήρωσε.

Προστασία στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας

Ο κ. Σαρηγιάννης επέμεινε πως πρέπει να στοχεύσουμε στην προστασία από τον κοροναϊό στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας.
«Μέχρι το τέλος του μήνα θα βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται και ακόμα ένα πράγμα που προκαλεί ανησυχία είναι οι μεταλλάξεις. Παραπάνω από το μισό των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύονται είναι μεταλλαγμένα. Θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση», σημείωσε ο καθηγητής στο OPEN.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline