Κυριακή 19 Μαϊου 2024  20:08:45

Λογαριασμοί ρεύματος και πως να ωφεληθείτε: Σφοδρές μάχες μεταξύ των παρόχων και στα μπλε τιμολόγια. Οι κλασσικές προτιμήσεις στα πράσινα και οι ευκαιρίες. Κύριο

Η νέα στρατηγική στα μπλε τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας από τους παρόχους ρεύματος.

Μάχες... υψηλής τάσης, με δέλεαρ τα σταθερά τιμολόγια, ή μπλε τιμολόγια, διεξάγονται ανάμεσα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω έντασης του ανταγωνισμού για την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, την ώρα που στο ενεργειακό πεδίο επικρατεί σχετική ηρεμία καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, σε σύγκριση με την περίοδο της ενεργειακής αναταραχής.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Η χαμηλή και σταθερή τιμή προσφέρει ασφάλεια στον καταναλωτή από τον πονοκέφαλο της αναζήτησης του χαμηλότερου τιμολογίου (που πολλές φορές απαιτεί ανώτερες γνώσεις μαθηματικών) ανά μήνα, αν και τα δεδομένα αλλάζουν με ταχύτητες φωτός πολλές φορές και οι πάροχοι αναπροσαρμόζουν ανάλογα την τακτική τους.

O χρωματικός πόλεμος

Ο ενεργειακός πόλεμος λοιπόν συνεχίζεται αμείωτος με τους προμηθευτές ενέργειας να χρησιμοποιούν την χρωματική παλέτα που έχουν στην διάθεσή τους για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην αγορά λιανικής.
Τέσσερις πάροχοι μάλιστα, Volton 0,088 ευρώ/ kWh (με έκπτωση συνέπειας), Εlpedison 0,089 ευρώ /kWh, Protergia 0,095 ευρώ/ kWh, ΗΡΩΝ 0,099 ευρώ/kWh (με έκπτωση συνέπειας) προσφέρουν τον Μάιο πιο φθηνά μπλε τιμολόγια (σταθερά), σε σχέση με τα αντίστοιχα πράσινα, βάσει στοιχείων που αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ. Στη Volton η χρέωση για το πράσινο τιμολόγιο αγγίζει τα 0,10168 ευρώ/kWh, στην Elpedison τα 0,099 ευρώ/kWh, στην Protergia τα 0,10601ευρώ/kWh (με έκπτωση συνέπειας) και στον ΗΡΩΝΑ τα 0,10118 ευρώ/kWh.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του υπουργείου Ενέργειας προβλέπεται η δυνατότητα διάθεσης σταθερών τιμολογίων για διάστημα μικρότερο του έτους, αλλά τουλάχιστον για έξι μήνες.

Διευκρινίζεται πως η προσφερόμενη από τον πάροχο ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή ορίζεται σε ένα έτος από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η παροχή της υπηρεσίας.
Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν στους πελάτες τους και συμβόλαια μικρότερης χρονικής διάρκειας, εφόσον το αιτηθεί ο καταναλωτής ή/και συναινέσει στη σχετική προσφορά προμήθειας που θα προτείνεται από τον πάροχο. Η ελάχιστη διάρκεια ισχύος των προσφερομένων τιμολογίων προμήθειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.

Η τροποποίηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών ρεύματος, καθώς περιορίζεται χρονικά το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές με την προσφορά σταθερού τιμολογίου.
Πράσινο φως... στα πράσινα τιμολόγια ανάβουν οι καταναλωτές
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως, για την ώρα τουλάχιστον, οι περισσότεροι καταναλωτές (περί το 75%)... ψηφίζουν «πράσινο» τιμολόγιο.

Πρόκειται για ένα ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών.
Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος θα αντικρίσουν οι περισσότεροι καταναλωτές για τον μήνα Μάιο καθώς οι περισσότεροι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν σε μειώσεις των ειδικών ή πράσινων τιμολογίων για τον μήνα Μάιο.

Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο έως και 12% με την πλειονότητα των παρόχων να περνάνε τις μειώσεις των τιμών χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές καλούνται να μελετούν προσεκτικά και τα λεγόμενα ψιλά γράμματα των συμβολαίων (ενδεχόμενες εκπτώσεις συνέπειας, χρεώσεις ανά ώρα, κτλ) που προσφέρουν οι εταιρείες, πριν επιλέξουν ποιο τιμολόγιο ταιριάζει στις ανάγκες τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα