Λευτέρης Αυγενάκης: Ο φόρος αίματος στους δρόμους

«....Δυστυχώς η ίδια η ζωή μάς ξεπερνά. Όταν κατέθεσα την ερώτηση αυτή, δηλαδή πριν περίπου δύο μήνες, δεν είχαν συμβεί τα τραγικά τροχαία ατυχήματα στο Ύπατο Βοιωτίας με τέσσερις νεκρούς τον περασμένο μήνα και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης μόλις προχθές πάλι με τέσσερις νεκρούς και έναν πολύ σοβαρά τραυματισμένο. Δυστυχώς, η ερώτηση που συζητάμε λίγες εβδομάδες μετά την κατάθεσή της γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν τη σημαντικότερη πληγή στη χώρα μας. Ο φόρος αίματος που πληρώνουμε στην άσφαλτο είναι ο υψηλότερος και βαρύτερος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ιδίως μάλιστα νέων ανθρώπων είναι ανεκτίμητο. Στη χώρα μας οι θάνατοι συνεπεία τροχαίου ατυχήματος σε ετήσια βάση φτάνουν περίπου τους δύο χιλιάδες, ενώ οι σοβαρά ή ελαφρά τραυματισμένοι αγγίζουν τις δεκαπέντε χιλιάδες. Εδώ διευκρινίζω ότι αναφέρομαι όχι μόνο σε όσους χάνουν τη ζωή τους στον τόπο του δυστυχήματος, αλλά και στους θανάτους που ακολουθούν στη συνέχεια στα νοσοκομεία συνεπεία του τροχαίου. Κάθε χρόνο αφανίζεται μία κωμόπολη από τη χώρα μας, ενώ μία επαρχιακή πόλη χρήζει νοσηλείας.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν και άλλες σημαντικές διαστάσεις των τροχαίων πέρα από αυτήν της αξίας της ανθρώπινης ζωής η οποία δεν εκτιμάται. Εκτιμάται ότι τα τροχαία ατυχήματα κοστίζουν περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για περίθαλψη, αποκατάσταση, αποζημίωση σε συγγενείς θυμάτων, αναπηρικές συντάξεις από τροχαίο, καταστροφή περιβάλλοντος, απαξίωση τουριστικού προϊόντος από ταξιδιωτικές οδηγίες και άλλα.
Επίσης εκτιμάται ότι το 40% του κόστους στην υγεία είναι από τα τροχαία. Όλα αυτά αυξάνουν τις δαπάνες του ΕΚΑΒ για πρώτες βοήθειες, ενώ πολύ σημαντική επιβάρυνση προκύπτει στο κόστος για υλικά, φάρμακα, χρόνιες αποκαταστάσεις κλπ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το χαμένο ΑΕΠ από τα οδικά ατυχήματα στην Ελλάδα ανέρχεται στο 5%.
Το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων επιβαρύνει δραματικά τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης, τόσο λόγω της επιβάρυνσης του εθνικού συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων όσο και λόγω του κόστους επιδιόρθωσης και ανακατασκευής των υποδομών που καταστρέφονται.

Αυτό το οποίο, δυστυχώς, συμβαίνει κάθε μέρα στους ελληνικούς δρόμους είναι μία εθνική τραγωδία. Είμαστε όλοι υποψήφια θύματα. Δυστυχώς, είμαστε ουραγοί ακόμα και στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και δεν υπάρχει καμία μαγική λύση. Να είμαστε βέβαιοι γι' αυτό. Επίσης, το πρόβλημα είναι εθνικό και είναι σίγουρα πέρα και πάνω από κομματικές αλλά και πολιτικές διαφορές. Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Κατόπιν αυτών, κύριε Υπουργέ, σας ρωτώ: Σε ποιες ενέργειες δεσμεύεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων και την καλύτερη εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας; Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής και βεβαίως με ποια μέσα;
.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ( δευτερολογία): Κατ' αρχήν, να συμφωνήσουμε ότι το θέμα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων δεν είναι μονάχα δικιά σας αρμοδιότητα ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Είναι φυσικά και αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά κυρίαρχα, θα έλεγα εγώ, είναι θέμα και αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.
Κύριε Υπουργέ, το ζητούμενο είναι ποιο μείγμα πολιτικής ακολουθούμε ώστε να εξαλείψουμε τα τροχαία και τι κάνουμε για να σταματήσει ο πόλεμος των δρόμων. Συμφωνούμε όλοι -ή σχεδόν όλοι- ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην εκπαίδευση για σωστή οδική συμπεριφορά.

Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του ΚΟΚ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μεταξύ των μέτρων που προτείνετε είναι η άμεση μείωση προστίμων για σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αναφέρετε μάλιστα ότι μόνο τα πρόστιμα για παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν ως έχουν. Όλα τα άλλα πρόστιμα ΚΟΚ σχεδιάζεται να μειωθούν κατά 50% λόγω της αδυναμίας πληρωμής αυτών από τους παραβάτες.

Κύριε Υπουργέ, τα πρόστιμα του ΚΟΚ έχουν στόχο την ανάπτυξη σωστής οδικής συμπεριφοράς, παράλληλα με όλα τα άλλα που αναφέρατε, αλλά δεν φτάνουν. Θέλει πολλαπλάσια δουλειά. Η Κυβέρνηση μειώνει τα πρόστιμα, αντιμετωπίζοντας την οδική ασφάλεια των πολιτών ως μια ακόμη πηγή εσόδων. Αντί να κάνει αυτό η Κυβέρνηση, καλό θα ήταν να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου πρόληψης και αποτροπής των τροχαίων παραβάσεων.
Κάνατε καλά και αναφερθήκατε στην Επιτροπή που λειτουργεί εδώ στη Βουλή. Ωστόσο έχει πει και πολλά άλλα, τα οποία πιθανόν λόγω του χρόνου δεν προλάβατε να αναφέρετε ή δεν έχετε λάβει υπ' όψη σας. Οδική ασφάλεια σημαίνει κυκλοφοριακή αγωγή, άρτια οδική υποδομή, σωστή συντήρηση και έλεγχος με στόχο τη συμμόρφωση και την ανάπτυξη σωστής οδικής συμπεριφοράς και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να περιοριστεί σε 50 ευρώ πιθανότατα.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία με πρωτεργάτη τον Πρόεδρό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουμε και την πρόθεση και τη βούληση να θέσουμε πολύ ψηλά στις πολιτικές μας προτεραιότητες το ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει και τις επόμενες ημέρες παρουσιάζουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με τίτλο «Προσέχω».

Το όραμά μας για την οδική ασφάλεια έχει έναν πρωταρχικό στόχο: Τον εκμηδενισμό των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Έτσι, ενισχύουμε και προτείνουμε αλλαγές και μέτρα σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα: Αναδιαμόρφωση των όριων ταχύτητας, συστήματα παρακολούθησης ταχύτητας αλλά και αντιμετώπιση του προβλήματος οδήγησης άνευ διπλώματος με αλλαγές στον ΚΟΚ.
Προτείνουμε αλλαγές ουσιαστικές στις ποινές και στα πρόστιμα. Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο αλλαγών στο κομμάτι των υποδομών. Εκσυγχρονίζουμε και αυτοματοποιούμε υπηρεσίες με μεγάλο αντίκτυπο στην οδική συμπεριφορά. Προσαρμόζουμε τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνοντας τις μεγαλύτερες δυνάμεις και ευελιξία, φυσικά, για την εφαρμογή και τον έλεγχο του θεσμικού πλαισίου. Προτείνουμε μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Όλοι μαζί, λοιπόν, και με μπροστάρη πάντοτε την Ελληνική Αστυνομία ας καταλήξουμε σε μια συγκροτημένη στρατηγική για το θέμα της οδικής ασφάλειας, για να μπορέσουμε σε κάποια χρόνια από τώρα –αυτόματα δεν γίνεται- να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και να μπορούμε να πούμε ότι ναι, όλοι μαζί σώσαμε ανθρώπινες ζωές, βελτιώνοντας την ασφάλεια στον δρόμο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας δεν χωρούν μικροκομματικοί διαχωρισμοί.

Όσον αφορά τους αριθμούς των θανάτων, δεν είναι καθόλου ευχάριστη αυτή η συζήτηση. Με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ, ας μην μένουμε στον τρόπο, επειδή απλά άλλαξε ο τρόπος καταγραφής και μέτρησης, αλλά στον αριθμό. Στην ουσία οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι, διότι, όπως καλά γνωρίζετε, καταμετρούνται μόνο όσοι θάνατοι συμβούν την ώρα του δυστυχήματος και ό,τι συμβεί αμέσως μετά στο νοσοκομείο δεν συμπληρώνεται σε αυτόν τον πίνακα. Όμως, μικρή αξία έχει αν αυξήθηκε κατά 1% ή κατά 2%. Σημασία έχει ότι χιλιάδες συμπολίτες μας χάνονται στους δρόμους και όλοι εμείς είμαστε υποψήφια θύματα, εφόσον κυκλοφορούμε στους δρόμους της χώρας μας.
( Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, πολιτικός μηχανικός και γραμματέας του κόμματος)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline