Νίκος Δένδιας: Η διπλή αλλαγή στα Κέντρα Λαθρομεταναστών

Εξηγούμαι: Θα εκμεταλλευτώ το χρόνο και θα προσπαθήσω πάρα πολύ σύντομα να σας πω τι γίνεται. Η χώρα από το 2010 έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις.

Οι δεσμεύσεις αυτές, με ελάχιστες εξαιρέσεις -τις διακόσιες θέσεις στην Αμυγδαλέζα- δεν είχαν εκτελεστεί. Από τον Αύγουστο του 2012 γίνεται μια τεράστια προσπάθεια -σύμφωνα με τον απόλυτα συγκεκριμένο σχεδιασμό- για τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας που σημαίνει:

Έλεγχος των συνόρων στον Έβρο το οποίο ήδη έχει επιτευχθεί. Δημιουργία Υπηρεσίας Κέντρων Πρώτης Υποδοχής. Ήδη λειτουργεί σήμερα το πρώτο στον Έβρο, με Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Νέα Υπηρεσία Ασύλου: Θα λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο, που είναι η δέσμευσή μας απέναντι στου Ευρωπαίους, δέσμευση την οποία ανέλαβα εγώ όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση. Επιτροπή Προσφυγών: Θα λειτουργήσει, επίσης, μέχρι τον Ιούνιο. Πιθανότατα να λειτουργήσουν και οι δύο πολύ πιο πριν. Οφείλω να σας πω ότι και για τα δύο αυτά χρειάστηκε η τεράστια προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, για να υπάρξει το απαραίτητο προσωπικό.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και επιστροφές. Δηλαδή, όσοι συλλαμβάνονται παρανόμως στη χώρα, να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης. Εκεί δημιουργείται το πρόβλημα του «λαιμού του μπουκαλιού», ο αγγλικό όρος είναι «bottleneck». Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε όσους θέλουμε, γιατί οι χώρες αυτές δεν τους δέχονται πίσω.

Ο ίδιος ο σχεδιασμός μας, λοιπόν, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει Προαναχωρησιακά Κέντρα. Είναι άλλο πράγμα τα Προαναχωρησιακά Κέντρα και άλλο πράγμα τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Αυτά τα Προαναχωρησιακά Κέντρα -στο συνολικό μας σχεδιασμό προβλέπονται να είναι δέκα χιλιάδες συνολικές θέσεις- είναι απαραίτητα για την ασφάλεια της χώρας. Απαραίτητα!

Όσα από αυτά είναι απαράδεκτα σε επίπεδο συνθηκών, κλείνονται ένα-ένα. Επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης έκλεισε το Κέντρο στη Βένα, έκλεισε το Κέντρο στο Ελληνικό. Και σας προλέγω ότι σε τριάντα μέρες από τώρα θα κλείσει και το κέντρο στον Ασπρόπυργο. Ό,τι δεν είναι στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πλαίσια θα κλείσει. Έχει φτιαχτεί η Αμυγδαλέζα, η Κόρινθος και έχουν φτιαχτεί τα δύο προσωρινά στη Θράκη τα οποία θα φύγουν.

Είναι σε Αστυνομικές Σχολές. Άρα, είναι αυτονοήτως στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Εκεί ζούσαν και διαβιούσαν Έλληνες πολίτες αστυνομικοί. Σ' αυτό το πλαίσιο σας λέω ότι ο συνολικός σχεδιασμός είναι –θα είναι, εάν θέλετε-, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πιο σύγχρονος και ο πιο κατάλληλος που υπάρχει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά και για τη συνηγορία σας στην λειτουργία αυτού του μηχανισμού. Ήδη πετύχαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει αντί του 70% το 95% των δαπανών. Τώρα είμαστε και σε μια σκληρότατη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για το ποιο είναι το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού. Διότι αφού συνεννοηθήκαμε ως προς το action plan που υποβάλαμε -το οποίο δεν είναι γενική έκθεση ιδεών, αλλά απόλυτη καταλογοποίηση αναγκών, υλικών, του φορέα ο οποίος θα υλοποιήσει και του ποσού- η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του ύψους του ποσού, μπαίνει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το τι πρέπει να γίνει πρώτα και τι πρέπει να γίνει ύστερα.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, την καθολική συμπαράσταση του Κοινοβουλίου, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το πράγμα και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας και να προασπίσουμε –αν θέλετε- και αυτούς τους μετανάστες οι οποίοι πεινασμένοι όπως γύρναγαν στο δρόμο, στο έλεος των εμπόρων, δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα και στον εαυτό τους και στη δημόσια υγεία και στην ελληνική κοινωνία.

.....Πρέπει να σας πω -γιατί θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής απέναντί σας- ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την εγκατάσταση στρατοπέδου στο συγκεκριμένο σημείο. Δεν υπάρχει.
Βεβαίως, έχει γίνει έρευνα σε μια σειρά από εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων τις οποίες δεν χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Για ποιο λόγο; Για να μην επιβαρυνθεί ο ελληνικός Κρατικός Προϋπολογισμός -έστω και κατά το ποσοστό αυτό- με το ποσό που χρειάζεται για την πλήρη εγκατάσταση, από την αρχή, στρατοπέδου. Και γι' αυτό επιλέγει, αντί να φτιάχνονται στρατόπεδα από την αρχή, να χρησιμοποιούνται εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου αυτό είναι δυνατόν. Έχει γίνει, λοιπόν, μια έρευνα δεκάδων στρατοπέδων σε ολόκληρη την Ελλάδα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το στρατόπεδο το οποίο αναφέρετε. Κατά τούτο η τοπική κοινωνία είναι ακριβής σ' αυτό το οποίο λέει.

Εάν όμως η ερώτηση αφορά το αν υπάρχει ειλημμένη απόφαση, σας απαντώ ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση, δεν έχει γίνει συγκρητισμός όλων αυτών των Κέντρων για να βρεθεί ποια είναι επιπλέον. Είμαστε ακόμα στο επίπεδο της οικονομικής διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους ως προς τα χρήματα. Κατά τούτο λοιπόν, αυτό δεν υπάρχει ως ειλημμένη απόφαση.

Διατηρώ στο μυαλό μου την τοποθέτησή σας ως εκπροσώπου των απόψεων της τοπικής κοινωνίας. Επιτρέψτε μου να σας πω –ξαναλέω, μην το παρεξηγήσετε, δεν αφορά αυτό το στρατόπεδο, αναφέρομαι στο προηγούμενο- ότι θα έρθει καιρός -και θα με θυμηθείτε- που θα ζητείται να μη φύγουν τα στρατόπεδα αυτά, όπως τώρα ζητούνται να μην φύγουν τα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί; Διότι τα στρατόπεδα αυτά δημιουργούν δαπάνες στην ευρύτερη περιοχή και λόγω της φύλαξης, που ο σχεδιασμός είναι να μη γίνεται από αστυνομικούς παρά μόνο σε έναν πολύ περιορισμένο πυρήνα διοίκησης, αλλά και για τις γενικές δαπάνες που δημιουργούν. Μετ' ου πολύ θα υπάρχει αίτημα να μην απομακρυνθούν από εκεί που τοποθετούνται. Δεν θέλω να εκθέσω αυτοδιοικητικούς, αλλά ήδη σωρεύονται επιστολές με τέτοια αιτήματα. Έχει αλλάξει η αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης επιτρέψτε μου να σας πω ότι πουθενά -όπου εγκαταστάθηκαν- δεν δημιούργησαν προβλήματα υγείας ούτε προβλήματα δημόσιας ασφάλειας. Αντίθετα, έλυσαν προβλήματα, διότι εκεί εγκαταστάθηκαν καταρχήν μετανάστες της ευρύτερης περιοχής που φιλοξενεί τα Κέντρα αυτά.

(Οι γενικές θέσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικ. Δένδια σε ερώτηση βουλευτή στη Βουλή για τις αλλαγές στο θέμα των Κέντρων για Λαθρομετανάστες από το υπουργείο αλλά και πολλούς Δήμους).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline