Brexit: «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα της εξόδου από την ΕΕ»

Την πεποίθηση του πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα τηρήσει την προθεσμία που έχει ορίσει ο ίδιος για το Brexit, εξέφρασε Ευρωπαίος επίτροπος.

Ο Φιλ Χόγκαν, επίτροπος για θέματα Εμπορίου, θεωρεί πως η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να βγει ομαλά από την ΕΕ στο τέλος του Ιανουαρίου, όταν και λήγει η νέα παράταση που πήρε η χώρα. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «The Irish Times». Μάλιστα, ο Χόγκαν θύμισε μια δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού που είχε πει ότι « θα προτιμούσε να τον βρούνε νεκρό σε χαντάκι παρά να ζητήσει την αναβολή του Brexit, πριν κάνει ακριβώς αυτό στο τέλος».

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί πως θα τηρήσει απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα, είτε η κυβέρνησή του έχει κλείσει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το εμπόριο, είτε όχι, κάτι που θεωρεί δύσκολο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Για τον Χόγκαν πάντως η δέσμευση του Τζόνσον ότι η απαραίτητη νομοθεσία θα εγκριθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο είναι «πολύ παράξενη», αποτελεί «πολιτικά ακροβατικά». Ο Ιρλανδός επίτροπος προειδοποίησε ότι εάν το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία γίνει πραγματικότητα, αυτό «θα ρίξει αλάτι στις πληγές» και θα εγείρει τον κίνδυνο «να διχαστούν οικογένειες, κοινότητες και περιοχές» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μεγάλο μέρος του διαλόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει βασιστεί στην εσφαλμένη υπόθεση ότι είναι εφικτό να γίνει ένα καθαρό Brexit και ταυτόχρονα να διατηρηθούν όλα τα οφέλη της ιδιότητας της χώρας-μέλους της ΕΕ», επισήμανε ο Χόγκαν. «Τώρα που το πολιτικό αδιέξοδο στο Ουέστμινστερ ήρθη, η επόμενη φάση του Brexit είναι ανάγκη να βασιστεί στον ρεαλισμό και στα γεγονότα, νέτα-σκέτα», συνέχισε. «Ρητορικά σχήματα του τύπου "η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος" απλά δεν έχουν καμία θέση» στη διαδικασία, πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline