Παντελής Μπουκάλας: Οι πολιορκημένοι του 21ου αιώνα

Στον πανδημικό χάρτη της χώρας, το βαθύ χρώμα, το βαθύ κόκκινο, είναι ανεπιθύμητο: μαρτυρεί υψηλό ποσοστό κρουσμάτων και αποκλείει τη «στιγματισμένη» περιφέρεια από την απόλαυση ακόμα και των ήπιων χαλαρωτικών μέτρων.

Αντίθετα, στον παγκόσμιο χάρτη των εμβολίων που δημοσίευσαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και αναδημοσίευσε χθες η ηλεκτρονική «Κ», και ο οποίος σχηματίστηκε με βάση τα επίσημα κρατικά στοιχεία που καταγράφει το πρόγραμμα «Our World in Data» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το βαθύ χρώμα είναι το επιθυμητό και το ευκταίο: καλύπτει όσες χώρες τα πηγαίνουν καλά στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στον οικουμενικό χάρτη, δυστυχώς, το βαθύ χρώμα δεν καλύπτει την πατρίδα μας. Προσδιορίζει κατ' αρχάς το Ισραήλ, που έχει εμβολιάσει το 56% του πληθυσμού του, αδιαφορώντας πάντως για τους Παλαιστινίους. Καλύπτει επίσης χώρες μεγάλες και ισχυρές, όπως οι ΗΠΑ, πλούσιες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και μικρές, όπως οι Σεϋχέλλες.

Η Ελλάδα δεν είναι μικρή (η Κύπρος πάντως, που είναι, τα πάει χειρότερα και από εμάς), δεν είναι πλούσια και ισχυρή, και δεν είναι Ισραήλ. Βρίσκεται λοιπόν στη 42η θέση παγκοσμίως, με 2.491.857 δόσεις συνολικά έως τη 17η Απριλίου. Το ποσοστό κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού ανέρχεται στο 16% για την πρώτη δόση και στο 7,2% για τις δύο δόσεις. Είμαστε λοιπόν πολύ μακριά από το ποσοστό που θα συνεισέφερε καθοριστικά στη δημιουργία του ποθητού «τείχους ανοσίας». Προς το παρόν, δεν έχει υψωθεί παρά ένας «φράχτης» σαν εκείνον του Μεσολογγίου που κορόιδευαν οι αλαζόνες πολιορκητές του.

Το πρόβλημα είναι ότι όσοι νιώθουν πολιορκημένοι αδημονούν για την εποχούμενη «έξοδό» τους. Αδημονούν για το «Πάσχα στο χωριό». Και τείνουν ευήκοον ους μόνο στους υπουργούς που, ανταγωνιζόμενοι σε δημοκοπική φλυαρία, τους έλεγαν έως χθες λόγια γλυκά: «Μάλλον θα επιτραπεί η μετακίνηση», «πιθανότατα, με τη χρήση των self tests»...

Επειδή όμως το επιδημιολογικό φορτίο είναι ανυποχώρητο, οι διασωληνωμένοι (εντός και εκτός ΜΕΘ) αυξάνονται, οι δε προμήθειες self tests υπέστησαν σοβαρό πλήγμα, αφού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε έκπτωτη μια αμφιλεγόμενη εταιρεία που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό, οι δημοκοπήσαντες και οι μιντιακοί σύμμαχοί τους πιέζουν ασφυκτικά τους επιστήμονες ή τους διαβάλλουν σαν εμμονικούς, αντιχριστιανούς αρνητές του Πάσχα κτλ. Δεν θα 'πρεπε να είναι αυτονόητο ότι η ατομική ευθύνη αφορά πρωτίστως όσους άτεγκτους ποιμένες την αξιώνουν από το ποίμνιο;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline