Μετατοπίζεται προς τα δεξιά η γαλλική κοινωνία

«Έξι μήνες πριν από τις εκλογές, η Γαλλία πιο δεξιά παρά ποτέ». Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο υποδέχθηκε η εφημερίδα Le Figaro τα πορίσματα σημαντικής έρευνας της εταιρείας OpinionWay, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Πολιτικής Ανανέωσης (Fondapol) ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Απριλίου.

Εξι μήνες πριν από τις εκλογές, η Γαλλία πιο δεξιά παρά ποτέ». Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο υποδέχθηκε η εφημερίδα Le Figaro τα πορίσματα σημαντικής έρευνας της εταιρείας OpinionWay, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Πολιτικής Ανανέωσης (Fondapol) ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Απριλίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 37% των Γάλλων τοποθετείται στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος (το 2017 ήταν 33%), το 20% στην αριστερή (πτώση πέντε μονάδων) και το 18% στο Κέντρο, ενώ ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος, το 23%, απορρίπτει τη διαχωριστική γραμμή Δεξιάς – Αριστεράς. Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει έναν υποψήφιο της Δεξιάς (από τον κεντροδεξιό Ξαβιέ Μπερτράν μέχρι την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν), ενώ οι υποψήφιοι της κατακερματισμένης Αριστεράς (ο ριζοσπάστης Ζαν-Λικ Μελανσόν, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό και ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό) συγκεντρώνουν αθροιστικά μόλις 34%.

Η συντηρητική μετατόπιση αντικατοπτρίζεται και στις αλλαγές των προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά τις κυριότερες ανησυχίες του εκλογικού σώματος. Στην πρώτη γραμμή έρχεται τώρα η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (51%), ξεπερνώντας τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων (43%). Ακολουθούν η μείωση των μεταναστευτικών ροών (42%), η ανεργία (41%), η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μείωση της επιρροής του Ισλάμ (από 37%).

Μακρόν, Ρεπουμπλικανοί και Ακροδεξιά διεκδικούν την ψήφο των συντηρητικών, σε κάμψη η Αριστερά.
Παρά το ευνοϊκό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, η γαλλική Δεξιά συνεχίζει να είναι κατακερματισμένη, χωρίς να έχει αναδείξει μέχρι στιγμής αξιόμαχο αντίπαλο απέναντι στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο υποψήφιοι της Ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν και ο δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ, δεν θεωρείται ότι έχουν σοβαρές πιθανότητες επικράτησης στον δεύτερο γύρο, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί, που προέρχεται από την γκωλική παράδοση, θα εκλέξει τον υποψήφιό του στις 4 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος διεκδικεί και αυτός την ψήφο μεγάλου μέρους των συντηρητικών πολιτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα νόμου, τάξης και ταυτότητας. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά του (θα το κάνει όσο πιο αργά γίνεται, όπως εκτιμούν οι αναλυτές), καθώς τον βολεύει να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσω της άσκησης των καθηκόντων του. Αλλά το γαλλικό πολιτικό τοπίο παραμένει αβέβαιο.
γαλλία

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline