ΕΕ: Εγκρίθηκε η σύσταση ομάδας ταχείας επέμβασης έως και 5.000 στρατιωτών

Πράσινο φως από τους ΥΠΕΞ και τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ. Τι αναφέρει το κείμενο «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ για Ρωσία και Τουρκία. Ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς.

 

Τη συγκρότηση ευρωπαϊκής ομάδας ταχείας επέμβασης έως και 5.000 στρατιωτών ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε. σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας».

Ρωσία, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια
Το σχέδιο αυτό που είχε παρουσιάσει ο Ζοζέπ Μπορέλ τον περασμένο Νοέμβριο και βρισκόταν στα σκαριά από το 2020 συναντούσε αντιδράσεις, οι οποίες κάμφθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την άνευ προηγουμένου ενότητα της ΕΕ τονίζει το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνοντας την ανάγκη για γρήγορη και στιβαρή δράση σε περιόδους κρίσεων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο στόχος είναι να ενισχυθεί η πολιτικής ασφάλειας και άμυνας μέχρι το 2030.

Το 47 σελίδων κείμενο αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τα μέσα για να διασφαλίζει τόσο τα συμφέροντά της όσο και να προστατεύει τους πολίτες της, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας με τους εταίρους, όπως το ΝΑΤΟ. Επιπροσθέτως, δίνεται έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει αναφορά σε προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες κατά κρατών-μελών της ΕΕ καθώς και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού τονίζοντας τη σημασία του σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος που θα είναι τόσο προς το συμφέρον της ΕΕ όσο και της Τουρκίας.
Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας σημειώνεται, εντάσσονται στις απειλές και τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ΕΕ, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών της και των κρίσιμων υποδομών της, καθώς και την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο πόλεμος συνέβαλε στη δημιουργία συναίνεσης

«Ο πόλεμος συνέβαλε στη δημιουργία συναίνεσης γύρω από την ευρωπαϊκή άμυνα», αναφέρει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde η Ναταλί Λουαζό, προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν ευρωβουλευτής και πρόεδρος της υποεπιτροπής Άμυνας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας, ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αποτυπώνοντας τις διαθέσεις που κυριαρχούν εσχάτως στη Γαλλία επι του θέματος της ευρωπαϊκής άμυνας η Λουαζό τονίζει ότι «η ουκρανική σύγκρουση έχει φέρει πιο κοντά τις απόψεις των χωρών της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και επισημαίνει την κοινή επιθυμία δημιουργίας μιας δύναμης ταχείας ανάπτυξης, αποτελούμενης από 5.000 δεόντως εκπαιδευμένους στρατιώτες.

Καταλήγοντας η ευρωβουλευτής σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι η στρατηγική αυτονομία και οι διατλαντικοί δεσμοί είναι αντιφατικά ζητήματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline