Δημοσκόπιση MRB: Στο ..... 39% ήδη η ΝΔ με προέκταση. Με 120 έδρες στις πρώτες εκλογές -άνω των 160 στις δεύτερες με το μπόνους. ΣΥΡΙΖΑ 89, ΚΙΝΑΛ 43, ΚΚΕ 19, Ελληνική Λύση 16.

Ο γνωστός αναλυτής και οικονομολόγος Γιώργος Κουρής, επί χρόνια γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, μελετά σε βάθος την πρόσφατη δημοσκόπηση της έγκυρης εταιρείας MRB του Δημήτρη Μαύρου και εντυπωσιάζει με τα αποτελέσματα που προκύπτουν.

«Σύμφωνα με τη τελευταία δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο OPEN προχθές και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.000 ατόμων από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, τις εξαγγελίες του, την υπόθεση των υποκλοπών η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι 7,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η πρωτοπορία της ΝΔ εκ πρώτης όψεως δεν είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα γιατί στο παρελθόν ή διαφορά μεταξύ των δύο κύριων μονομάχων ήταν μεγαλύτερη. Και ήταν μεγαλύτερο όσο το ΚΙΝΑΛ είχε διαφορετική ηγεσία, όχι τώρα που το σημερινό ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την επιστροφή των παραδοσιακών του ψηφοφόρων που είχαν προτιμήσει το ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο σημερινός πλουραλισμός κομμάτων προς τα δεξιά έχει απορροφήσει όποια ποσοστά είχε η «Χρυσή Αυγή» χωρίς να επηρεάσει σημαντικά τη ΝΔ.

Το εντυπωσιακό όμως αποτελέσματα που βγάζει η δημοσκόπηση είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων και των κομμάτων που συγκεντρώνουν κάτω από το 3%. Όταν όμως εκτός Βουλής μένει ένα μέγεθος της τάξης του 20%, τότε τα πραγματικά ποσοστά των κομμάτων βάσει των οποίων υπολογίζονται οι έδρες πρέπει να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω εφόσον το σύνολο δεν μπορεί να αθροίζει στο 80% αλλά νομοτελειακά στο 100%.
Κάθε ποσοστιαία μονάδα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής ουσιαστικά αναδιανέμεται στα κόμματα που εξασφαλίζουν την είσοδο τους σε αυτή.

Ταυτόχρονα όταν υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που σήμερα δηλώνει αναποφάσιστος, το τι τελικά θα πράξουν δημιουργεί μια σειρά από ενδεχόμενα: (1) Κάποιοι δεν θα πάνε να ψηφίσουν. (2) Ορισμένοι θα ψηφίσουν λευκό, ή θα ακυρώσουν την ψήφο τους στην κάλπη με κάποιο άλλο τρόπο. (3) Πολλοί θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή με βάση την αίσθηση ότι θέλουν να είναι με το νικητή, αυτόν δηλαδή που θεωρούν ότι θα είναι πρώτος. (4) Μια μερίδα επίσης θα επιλέξει όταν προσέλθει στην κάλπη λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες πολιτικές συζητήσεις και το ένστικτο τους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενδεχομένων τελικά αυξάνουν ανάλογα τα ποσοστά των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή.

Ο επανυπολογισμός των ποσοστών των κομμάτων βάσει της παραπάνω ανάλυσης, οδηγεί σε διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, από 7,5% σε 9,3% με αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό της ΝΔ να ανέρχεται σε 39%. Αυτό είναι και το πλέον εντυπωσιακό συμπέρασμα από τη δημοσκοπική έρευνα της MRB, γιατί πλέον το εκλογικό σώμα θα καταλάβει ότι εφόσον επαναληφθούν οι εκλογές με το πλειοψηφικό σύστημα που δίνει 40 έδρες μπόνους, ο συνολικός αριθμός των εδρών που η ΝΔ μπορεί να αποκτήσει είναι 159. Κατά μια έδρα μάλιστα περισσότερο από ότι είχε πάρει το 2019 και παρά τη «φθορά» που λογικά υφίσταται το κάθε κόμμα που κυβερνά.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τη δημοσκόπηση είναι λυτρωτικό για τον κόσμο που δεν θέλει την ακυβερνησία στην οποία οδηγεί ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα. Παράλληλα το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών είναι και αποστομωτικό για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση η οποία δεν εισπράττει κέρδη από τις όποιες ατυχίες και λάθη πολιτικής έχει κάνει η ΝΔ, εφόσον η εξουσία παραμένει στη σημερινή κυβέρνηση με το ίδιο εκλογικό σύστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να κυβερνήσει για 4,5 χρόνια.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 02:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline