Μιχάλης Μήτσος: Ποτέ δεν είναι αργά

Στον πόλεμο της Ουκρανίας (που συνεχίζεται, όλο και πιο βίαιος, όλο και πιο βάρβαρος, κι ας έχουμε αποστρέψει το βλέμμα μας απ' αυτόν), η λέξη – ταμπού αρχίζει από το γράμμα «π».

Οι Αγγλοσάξονες τη λένε «n-word», και το «n» δεν παραπέμπει πια στο απεχθές «nigger», αλλά στο πολύ πιο οικείο «nuclear». Εδώ δεν μιλάμε γενικά για πυρηνικά όπλα, αλλά για τον πυρηνικό πόλεμο με τον οποίο απειλούν κάθε τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Nτμίτρι Μεντβέντεφ και η συμμορία του. Κάποια στιγμή μάλιστα πιστέψαμε ότι μπορεί και να το εννοούν, να ρίξουν δηλαδή μια βομβίτσα, ύστερα όμως η ουκρανική αντεπίθεση άρχισε να μην πηγαίνει καλά και η Μόσχα ηρέμησε, μπορεί να λιώσει τα Ουκρανάκια και με συμβατικά όπλα.

Στον πόλεμο που μόλις ξεκίνησε ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους (γιατί αυτοί, και όχι οι τρομοκράτες της Χαμάς, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών), η απαγορευμένη λέξη αρχίζει από το γράμμα «τ», που παραπέμπει στο «τρίτος». Ενας από τους πρώτους που τόλμησε να την προφέρει ήταν ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι. «Τα τελευταία 5-10 χρόνια, βλέπουμε την τάξη να καταρρέει και να αντικαθίσταται από το χάος», είπε ο διάσημος ισραηλινός ιστορικός στο ινδικό κανάλι NDTV. «Το είδαμε στην πανδημία, το είδαμε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το βλέπουμε τώρα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Αν δεν ανοικοδομήσουμε την τάξη, τα πράγματα θα χειροτερέψουν και μπορεί να οδηγηθούμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την εξάλειψη του ανθρωπίνου είδους».

Αφού πιάσαμε τους ιστορικούς, ας συνεχίσουμε. «Βλέπω μπροστά μου όλα τα συμπτώματα των παθολογιών του 20ού αιώνα», λέει ο Νιλ Φέργκιουσον σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στη Repubblica. «Ανάμεσά τους, η επιστροφή ακραίων ιδεολογιών, και κυρίως της πιο φονικής απ' όλες, του αντισημιτισμού, που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Η κατάσταση είναι το ίδιο επικίνδυνη με πριν από 90 χρόνια. Αλλά έχουμε ακόμη λίγο χρόνο για να αποτρέψουμε ένα νέο 1939. Αρκεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον άξονα Ρωσίας, Ιράν, Κίνας και Βόρειας Κορέας. Αλλιώς, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα έρθει ακόμη πιο κοντά».

Kι αφού παραθέσαμε την άποψη του δεξιού ιστορικού, ας δούμε τι λέει κι ο αριστερός. Ο Τίμοθι Γκάρτον Ας δεν χρησιμοποιεί εύκολα την «3-word». Μετά τον μετα-πολεμικό κόσμο και τον μετα-τειχικό κόσμο, είπε χθες το μεσημέρι σε γεύμα του με έλληνες δημοσιογράφους, έχουμε μπει στον μετα-δυτικό κόσμο. Κι όπως είχε συμβεί με τον Ντικ Τσέινι στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ, έτσι και σήμερα με τον Νετανιάχου δεν κινδυνεύουμε από τη σκληρότητα, αλλά από την ανοησία.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρόσθεσε, καλό είναι να θυμηθούμε τον Γκράμσι και τη φράση που έκανε διάσημη (από τη φυλακή): «Η απαισιοδοξία της νόησης, η αισιοδοξία της βούλησης». Λογικά, οδηγούμαστε στην καταστροφή. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline