Ρωσία: «Μπλόκο» σε δεκάδες ευρωπαϊκά ΜΜΕ – Ανάμεσα τους και ελληνικά

Σε απαγόρευση δεκάδων μέσων ενημέρωσης της ΕΕ προχώρησε η Ρωσία εν είδει αντιποίνων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την πρόσβαση εντός της Ρωσίας στις εκπομπές δεκάδων μέσων ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίποινα για παρόμοια απαγόρευση που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αρκετά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Μάιο ότι ανέστειλε την μετάδοση τεσσάρων «προπαγανδιστικών δικτύων που έχουν διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο» όπως τα χαρακτήρισε, αφαιρώντας τους τα δικαιώματα μετάδοσης εντός της ΕΕ.
Είχε αναφέρει τότε ότι η απαγόρευση αφορούσε το Voice of Europe, το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, και τις εφημερίδες Izvestia και Rossiyskaya Gazeta.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταπέδωσε σήμερα, δημοσιεύοντας έναν κατάλογο με 81 μέσα ενημέρωσης από 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και πανευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, οι εκπομπές των οποίων δεν θα είναι πλέον προσβάσιμες στην ρωσική επικράτεια.
Το υπουργείο, κατηγορεί τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για «συστηματική μετάδοση ανακριβών πληροφοριών» για την «ειδική στρατιωτικής επιχείρηση» όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μπλόκο» και σε ελληνικά μέσα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Γαλλίας Agence France-Presse, η κρατική τηλεόραση της Αυστρίας ORF, το τηλεοπτικό δίκτυο RTE της Ιρλανδίας και το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, είναι μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο της Ρωσίας, μαζί με πολλά άλλα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες όπως και το Politico.
Η Ρωσία μπλοκάρει παράλληλα την πρόσβαση στο megatv.com, στο ertnews.gr και ert.gr αλλά και σε τρία κυπριακά ΜΜΕ.
Σχεδόν σε όλες τις χώρες αποκλείει τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις.

Εν είδει αντιποίνων

«H Ρωσική Ομοσπονδία, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει σε διάφορα επίπεδα ότι οι παρενοχλήσεις των εγχώριων δημοσιογράφων της που έχουν πολιτικά κίνητρα και οι αδικαιολόγητες απαγορεύσεις ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Παρά ταύτα, οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ επέλεξαν να ακολουθήσουν την οδό της κλιμάκωσης, αναγκάζοντας τη Μόσχα να υιοθετήσει αντίποινα και αναλογικά αντίμετρα».
Αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του ότι θα επανεξετάσει τη δική της απαγόρευση εάν η ΕΕ άρει τους περιορισμούς της για το RIA, τη Izvestia και την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, τις οποίες χαρακτήρισε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας, είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η κίνηση της ΕΕ έδειξε ότι η Δύση αρνείται να δεχτεί οποιαδήποτε εναλλακτική άποψη και καταστρέφει την ελευθερία του λόγου.

Αντιδρά το ιταλικό ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης της Ρώμης εξέφρασε τη θλίψη του για την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την πρόσβαση των πολιτών της σε διαδικτυακές πύλες μιας σειράς ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Μεταξύ των άλλων, απαγορεύθηκε η πρόσβαση στις διαδικτυακές πύλες της δημόσιας τηλεόρασης Rai και των εφημερίδων La Repubblica και La Stampa.
«Εκφράζουμε θλίψη για τα αδικαιολόγητα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος ιταλικών καναλιών και εφημερίδων, που πρόσφεραν πάντα αντικειμενική πληροφόρηση σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα μέσα ενημέρωσης αυτά ακολούθησαν πάντα κριτήρια αμερόληπτης ενημέρωσης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline