Θετική εθνική εξέλιξη. Μετά τον Φρ. Ολάντ στην Άγκυρα, και η Αγγέλα Μέρκελ στο Βερολίνο ξαναείπε όχι στον Ερντογάν. Έκλεισε πάλι την πόρτα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κύριο

Αποτυχία του ταξιδιού του Τούρκου Πρωθυπουργού αλαζονικού και αυταρχικού στις φιλοδοξίες του. Κάτω από τις τυπικές φιλοφρονήσεις και τις συμβατικές υποσχέσεις από τις φιλοφρονήσεις έγινε πάλι φανερή η συνειδητοποίηση ότι ο αποκλεισμός της «υπερδύναμης Τουρκίας» από την Ε.Ε είναι διαρκής και επίμονος. Πέρσι την προεδρία είχε η Κύπρος και φέτος πάλι το πρώτο εξάμηνο η Ελλάδα.

Πρόκειται για μι καλή όψη της ευρωπαϊκής μας συμμετοχής και συνεργασίας. Μεγαλύτερη στήριξη από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, για να λάβει την απάντηση ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών είναι «ανοιχτό». Ουδέτερη, γενικόλογη, μάλλον αρνητική απάντηση. Η Μέρκελ δήλωσε, επιπλέον, επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την πλήρη ένταξη.

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» των δύο χωρών και τόνισε ότι το Βερολίνο στηρίζει την ενταξιακή διαδικασία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την περιφερειακή πολιτική, τονίζοντας ότι αναμένει εντατικές εργασίες σε αυτόν τον τομέα, ενώ δήλωσε πεπεισμένη ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, τις οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε στην «νότια Κύπρο».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ίδια δεν έχει άρει τις επιφυλάξεις της σε ό,τι αφορά την πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτού αποτελέσματος και χωρίς χρονοδιάγραμμα» δήλωσε η καγκελάριος, αλλά τόνισε ότι αυτό που έχει τώρα σημασία είναι οι διαπραγματεύσεις και αυτές το Βερολίνο τις στηρίζει πλήρως.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, η Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «κάθε χώρα διανύει τον δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό με τις δικές της, εσωτερικές δυνάμεις», ενώ αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και στους ανθρώπους, οι οποίοι, όπως είπε, αποτελούν «πολιτιστική γέφυρα» για τις δύο χώρες.

Εκφράστηκε, μάλιστα, θετικά σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα των μεταναστών τουρκικής καταγωγής στην Γερμανία να τους χορηγείται διπλή υπηκοότητα, επισημαίνοντας ότι είναι καγκελάριος όλων όσοι ζουν στην Γερμανία και όχι μόνο εκείνων που ζουν εκεί για πολλά χρόνια, γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση του συνομιλητή της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναφερόμενος στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί και μεταξύ των δύο λαών, αναφέρθηκε τόσο στους βουλευτές τουρκικής καταγωγής στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο όσο και στην υφυπουργό Ενσωμάτωσης Αϊντάν Εζογκιούζ -ακόμη και στους Τούρκους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε γερμανικές ομάδες.

Επανειλημμένες αναφορές έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός στις επερχόμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές (30ή Μαρτίου), αλλά και στις προεδρικές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, για πρώτη φορά με απευθείας ψηφοφορία από τους πολίτες.

Με αυτές τις εκλογές θα εγκαινιαστεί και η ψήφος από το εξωτερικό για τους Τούρκους. Αργότερα την Τετάρτη ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε περίπου 4000 συμπατριώτες του στο Βερολίνο κι η ομιλία του θα μεταδοθεί απευθείας από την γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε στην Γερμανική Εταιρία για την Εξωτερική Πολιτική, όπου τόνισε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία, κυρίως σε ό,τι αφορά την επίλυση περιφερειακών διενέξεων και ζήτησε εντατικότερη στήριξη από το Βερολίνο. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι και η χώρα του πρέπει να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση στην καγκελαρία ήταν η κρίση στην Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με τον Ερντογάν να αναφέρεται σε μεγάλο αριθμό Γερμανών ισλαμιστών οι οποίοι περνούν τα σύνορα της χώρας τους από την Συρία.
Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο δύο συγκεντρώσεις διαδηλωτών κατά του Ερντογάν, με συνθήματα που αφορούν κυρίως την διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline