Αυστραλοί εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους λόγω κόστους ζωής – Στα ύψη οι τιμές για τις τροφές τους.

Το κόστος των τροφών για κατοικίδια έχει αυξηθεί κατά 10,3% στις ΗΠΑ, 8,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 8,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι μια αρκετά θλιβερή μέρα όταν οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν την επιλογή να ταΐσουν είτε τα ζώα τους είτε τα παιδιά τους. Για ορισμένους ανθρώπους, δυστυχώς, αυτή η ημέρα έχει φτάσει».

Η Suzana Talevski το γνωρίζει καλά αυτό. Το καταφύγιο ζώων «Lost Dogs' Home», που διατηρεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, φροντίζει εκατοντάδες οικόσιτα ζώα και ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Ένας από τους νεότερους φιλοξενούμενους του καταφυγίου είναι ο τετράχρονος Charcoal, ένα Neapolitan Mastiff, βάρους 63 κιλών. Τον εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες του, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά ένα κατοικίδιο.
Και δεν είναι οι μόνοι που αγωνίζονται.

Το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί σε όλο τον κόσμο, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Η σίτιση του Charcoal κοστίζει έως και 1.600 δολάρια Αυστραλίας (886 λίρες Αγγλίας) ετησίως, εκτιμά η κ. Talevski.
«Έχουμε 500 ζώα στο καταφύγιό μας. Αυτά είναι πολλά στόματα που πρέπει να ταΐσουμε. Νιώθουμε την πίεση όσον αφορά στην αγορά προμηθειών, στην προμήθεια ζωοτροφών και στη διασφάλιση της υγείας όλων των ζώων μας», αναφέρει στο BBC.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος των προϊόντων για κατοικίδια ζώα στην Αυστραλία αυξήθηκε κατά σχεδόν 12% έως τα τέλη Ιουνίου.
Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η Canberra Pet Rescue ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να παρέχει στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων τροφές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Δύο και πλέον χρόνια μετά, η ιδρύτριά του, Amanda Doelle, δήλωσε στο BBC ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν βοήθεια.

Η κ. Doelle λέει ότι έχει λάβει επίσης περισσότερα αιτήματα από ανθρώπους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους.
Μια πρόσφατη άφιξη είναι η 11χρονη λαγουδίτσα Lilu. Η ιδιοκτήτριά της έχασε τη δουλειά και το σπίτι της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να την κρατήσει.
Η εγκατάλειψη ενός κατοικίδιου ζώου αποτελεί αδίκημα στην Αυστραλία. Ωστόσο, η οικονομική πίεση «αφήνει τους ανθρώπους σε απελπιστική κατάσταση», παραδέχεται η ίδια.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το κόστος των τροφών για κατοικίδια έχει αυξηθεί κατά 10,3% στις ΗΠΑ, 8,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 8,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Χρειάζονται ανάδοχοι φροντιστές κατοικίδιων ζώων, καθώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα τους. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τους ανθρώπους και τα κατοικίδιά τους μαζί, αλλά δυστυχώς βλέπουμε όλο και περισσότερα ζώα να έρχονται στη φροντίδα μας», προσθέτει η ίδια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline