Πως ένα κοπάδι πρόβατα, βοηθά τους αρχαιολόγους στην Πομπηία, να συντηρήσουν την αρχαία ρωμαϊκή πόλη

Ένα κοπάδι πρόβατα βοηθά τους αρχαιολόγους να διατηρούν τα ερείπια της Πομπηίας, της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης που θάφτηκε κάτω από τόνους ηφαιστειακής τέφρας μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ. Πώς το καταφέρνουν αυτό; Βοσκώντας. Από την ώρα που ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή, πριν από 250 χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει τα δύο τρίτα της έκτασης των 660 στρεμμάτων της περιοχής.

Η διατήρηση των ανεξερεύνητων τομέων της αρχαίας πόλης, κόντρα στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν μεταξύ άλλων διάβρωση του εδάφους, είναι ύψιστης προτεραιότητας για όσους διαχειρίζονται τον αρχαιολογικό χώρο, αναφέρει το CNN.
«Υπάρχει πρόβλημα αν φυτρώνει χορτάρι και άλλα φυτά μέσα ή πάνω στους αρχαίους τοίχους και τα σπίτια. Οπότε προσπαθούμε να έχουμε μια βιώσιμη προσέγγιση στο όλο περιβάλλον προκειμένου να αποφύγουμε τη χρήση ουσιών», σημειώνει ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας.

Το κοπάδι με τα 150 πρόβατα επιστρατεύτηκε στο Regio V, τον βόρειο τομέα της αρχαίας πόλης, όπου οι λόφοι είναι διάσπαρτοι ανάμεσα σε ερείπια αρχαίων σπιτιών και καταστημάτων.
Όπως σημειώνει ο Τσουχτρίγκελ, η πρωτοβουλία αυτή δεν συμβάλλει στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά σίγουρα βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων και στο να διατηρείτε καθαρό το τοπίο.

«Είναι επίσης κάτι που πραγματικά δίνει μια ιδέα πώς ήταν η Πομπηία όταν ανακαλύφθηκε ξανά. Υπήρχαν δάση, αμπελώνες, πρόβατα, όλο αυτό το αγροτικό περιβάλλον, και στη μέση βρισκόταν η Πομπηία», εξηγεί ο ίδιος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline