Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  15:02:00

«Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες, Απρίλιος και Μάιος», προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας. Το φετινό Πάσχα στις 19/4 θα «εορτασθεί» στον κυκλώνα του κορωνοϊού. Ίσως συμπέσει με την κορύφωση του. Κύριο

Μείνετε σπίτι σας, λέει ο Κικίλιας στις ευπαθείς ομάδες. 11 τα νέα κρούσματα.

Βαθαίνει η κρίση και η δοκιμασία της χώρας από τον νέο ιό και προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για την επέκταση του. Με συνέπεια να συμπεριλάβει με πολλές απαγορεύσεις όχι μόνο τις εκδηλώσεις για την αφή της Ολυμπιάδας και τα 25η Μαρτίου αλλά και για ημέρες του Πάσχα. Για κρίσιμους δύο μήνες μίλησε χθες ο κ. Κικίλιας, ενώ άλλες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι το Πάσχα (Κυριακή Πάσχα στις 19 Απριλίου) μπορεί να έχουμε μια φάση κορύφωσης και όχι λήξης της δοκιμασίας της χώρας.

Έντεκα νέα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίστηκαν στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον ιό στους 84 σύμφωνα με την ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ανακοινώθηκαν επίσης τα νέα προληπτικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε αρχικά στην ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, δηλαδή ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. «Όπως ξέρετε βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας επιδημικής κρίσης, με περίπου 112.000 κρούσματα, σε 110 χώρες. Η Ελλάδα με 84 κρούσματα, τα 56 των οποίων συνδέονται με γκρουπ ταξιδιωτών δίνει τη μάχη του περιορισμού της διάδοσης της νόσου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι' αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: Ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς. Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας» σημείωσε ο υπουργός υγείας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου από τον κορωνοϊό.

Κικίλιας: Υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα.
Δεν μπορεί να υπάρχει "κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών"» είπε ο υπουργός Υγείας, εν όψει της εξέλιξης της επιδημίας κορωνοϊού.

«Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας» παρακάλεσε ο υπουργός Υγείας στην έκτακτη ανακοίνωση για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε κλείνοντας πως αναφορικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, «οι επόμενοι δύο μήνες Απρίλιος και Μάιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι». Πρόβλεψη ρεαλιστική αλλά και ανησυχητική ότι η όλη κατάσταση με την γρίπη από την Κίνα θα κλιμακωθεί και διευρυνθεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline