Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:24:55

Καμπανάκι» για γιορτές με κοκτέιλ ιώσεων

Διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση και φέτος παίρνουν τα πρωτεία από την COVID-19.

Γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς ιώσεις δεν γίνονται. Ειδικά φέτος που η εποχική έξαρση της γρίπης ξεκίνησε νωρίς και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) ταλαιπωρεί έντονα τόσο τα μικρά παιδιά όσο και ενηλίκους. Ταυτόχρονα η COVID-19, αν και για πρώτη φορά από την εμφάνισή της έως σήμερα δεν κυριαρχεί έναντι άλλων αναπνευστικών ιών, συνεχίζει να ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και να είναι επικίνδυνη κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

ΕΟΔΥ: Κοινή έκθεση για κορωνοϊό, γρίπη, RSV κάθε Πέμπτη

Οι επισκέψεις σε γιατρό από άτομα με συμπτώματα γρίπης παρουσιάζουν από τα τέλη Οκτωβρίου συνεχή αύξηση ξεπερνώντας ήδη κατά πολύ την περυσινή αντίστοιχη εικόνα, όταν η COVID-19 κυριαρχούσε. Είναι ενδεικτικό ότι τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το 10% του συνόλου των επισκέψεων σε γιατρό ήταν από ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο κατά την κορύφωση της περυσινής περιόδου έξαρσης των εποχικών ιώσεων. Το ποσοστό θετικότητας της γρίπης τη συγκεκριμένη εβδομάδα ήταν στο 34%, όταν το ποσοστό θετικότητας της COVID-19 ήταν στο 8%.

Τρόπος προστασίας είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής με την αποφυγή συγχρωτισμού, το τακτικό πλύσιμο χεριών και τη χρήση μάσκας.

«Η γρίπη αυτή την περίοδο έχει μεγάλη κυκλοφορία στον παιδικό πληθυσμό, αλλά φαίνεται πλέον να αυξάνεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από την εργαστηριακή διερεύνηση δειγμάτων που έχουν συλλέξει οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ από συμπτωματικούς ασθενείς, συμπεραίνεται ότι και ο RSV έχει παρόμοια τάση με υψηλά ποσοστά θετικότητας», ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η εικόνα των παιδιατρικών νοσοκομείων στα Επείγοντα, των οποίων εξετάζονται σε κάθε εφημερία εκατοντάδες παιδιά με ιώσεις:

Στο «Αγία Σοφία» η αναμονή στο ΤΕΠ φτάνει τις οκτώ ώρες, στο «Αγλαΐα Κυριακού» τις 5 ώρες και στο Παίδων Πεντέλης τις δύο ώρες (ασυνήθιστο για το συγκεκριμένο νοσοκομείο). Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, προς το παρόν τα επίπεδα της γρίπης δεν είναι μεγαλύτερα σε σχέση με την τελευταία περίοδο ιώσεων πριν από την πανδημία (2019-2020), αν και ακόμη δεν έχουμε δει την κορύφωση αυτού του επιδημικού κύματος. «Η διαφορά έγκειται κυρίως στο ότι ήρθε πιο νωρίς», σημειώνει.

Έξαρση γρίπης στα παιδιά

Αντιθέτως, σταθερή είναι η εξέλιξη της COVID-19 τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 47.500 κρούσματα (-9% σε σχέση με την εβδομάδα πριν από την καταγραφή) και οι νέες νοσηλείες ήταν 1.343 (-6%). Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, ο οποίος ύστερα από πολλές εβδομάδες ξεπέρασε τους 100 (104), αλλά και στον αριθμό των εβδομαδιαίων θανάτων ασθενών με COVID-19 (150). «Μικρά σκαμπανεβάσματα μπορεί να προκύπτουν σε ό,τι αφορά τους δείκτες της COVID-19, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη γενική εικόνα που είναι ότι η επιδημία της COVID-19 έχει σταθεροποιηθεί», επισημαίνει ο κ. Παρασκευής και τονίζει: «Εκτιμώ ότι έχουμε μεταβεί στην εποχή όπου για πρώτη φορά από την εμφάνισή της η COVID-19 δεν κυριαρχεί έναντι των άλλων αναπνευστικών ιών». Οπως εξηγεί, υπάρχει συνεχής ανταγωνισμός των ιών.

Οσο η ανοσία στην κοινότητα ευνοούσε τον κορωνοϊό, αυτός κυριάρχησε έναντι των άλλων ιώσεων. Τώρα αυτό έχει αναστραφεί. Από τη μία υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ανοσία έναντι της COVID-19 λόγω του εμβολιασμού αλλά και του ότι πολλοί νόσησαν μέσα στο καλοκαίρι, από την άλλη η ανοσία προς τους άλλους ιούς, η οποία εν πολλοίς χτίζεται με την έκθεσή μας σε αυτούς, δεν υπάρχει. «Ετσι, μπορούμε να πούμε ότι η ζυγαριά έχει γείρει προς τους άλλους αναπνευστικούς ιούς», καταλήγει.

Ο βασικός τρόπος προστασίας από τις αναπνευστικές λοιμώξεις είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής με την αποφυγή συγχρωτισμού, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας. Για την COVID-19 και τη γρίπη υπάρχουν και τα εμβόλια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 11% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει 2η ή/και 3η αναμνηστική δόση για την COVID-19, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 30% στα άτομα άνω των 60 ετών. Εναντι της γρίπης είχε εμβολιαστεί έως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας το 24% του πληθυσμού.

Χωρίς συνταγή και δωρεάν

Χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία της χώρας μπορούν να κάνουν το εμβόλιο έναντι της γρίπης οι πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε επισήμως από το υπουργείο Υγείας από τις αρχές της εβδομάδας. Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να καταγράφουν τον εμβολιασμό στο ειδικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού της ΗΔΙΚΑ.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να γίνεται χωρίς ιατρική συνταγή σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και ενηλίκους που κατά δήλωσή τους έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνιες παθήσεις, όπως αναπνευστικά, καρδιακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, νευρολογικά νοσήματα, χρόνιες παθήσεις του ήπατος και του νεφρού, ανοσοκατασταλμένοι, έγκυοι, άστεγοι, άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με μικρά παιδιά (κάτω των 6 μηνών) ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline