Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  16:02:48

Μήνυση από τους New York Times για τα SMS της Φον Ντερ Λάιεν με τον Αλ. Μπουρλά για τα εμβόλια

Οι New York Times οδηγούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικαστήρια μετά την αποτυχία του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιοποιήσει SMS μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά.

Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες του μπλοκ για την αγορά δόσεων COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες στο POLITICO. Ωστόσο, δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες στο POLITICO.

Οι New York Times αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο, όπως και η ΕΕ.
Η μήνυση έρχεται μετά την έρευνα τον Ιανουαρίου του 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο' Ράιλι, η οποία εντόπισε κακοδιαχείριση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει αρχικά τα γραπτά μηνύματα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ποτέ ρητά από το προσωπικό γραφείο του Προέδρου να αναζητήσει μηνύματα κειμένου.

Σε απάντηση, η Επίτροπος Διαφάνειας της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, ισχυρίστηκε ότι τα SMS μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «μικρής διάρκειας, εφήμερης φύσης τους».
Η γερμανική εφημερίδα Bild κατέθεσε επίσης μια σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων για τον COVID-19 που κατασκευάστηκαν τόσο από την Pfizer/BioNTech όσο και από την AstraZeneca.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline