Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  17:20:24

Έρχεται δύσκολος χειμώνας: Γρίπη, κορωνοϊός και RSV – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

 

Pirola: Έφτασε η νέα παραλλαγή της COVID στην Ελλάδα – «Καμπανάκι» Παγώνη

«Βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό με τα εμβόλια - Οι άνω των 65 ετών πρέπει να εμβολιαστούν» είπε ο Νίκος Τζανάκης.

Δύσκολος φαίνεται να είναι ο χειμώνας που έρχεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, Pirola, που έχει παγκόσμια διασπορά, ήρθε και στην Ελλάδα και μετρά, ήδη, πέντε κρούσματα. Παρόλα αυτά μέχρι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν την χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα επικίνδυνη.

«Από τις πρώτες εντυπώσεις δεν φαίνεται για κάτι εντυπωσιακό. Δεν μας φοβίζει, παρόλο που έχει 30 μεταλλάξεις αυτό το στέλεχος επάνω στην ακίδα του και δεν έχουμε ακριβή εικόνα του τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει από πλευράς παθογονικότητας. Τα μηνύματα για τον φετινό χειμώνα δεν είναι ενθαρρυντικά» είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

«Αυτή τη στιγμή, στη δική μου την κλινική νοσηλεύονται τέσσερις ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία οξύνθηκαν λόγω του ότι μολύνθηκαν με κορωνοϊό και νοσούν από αυτόν. Υπάρχει μια ανοσία της κοινότητας στον κορωνοϊό η οποία μας προφυλάσσει από βαριές λοιμώξεις και πνευμονίες που είχαμε το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Πλέον περνάμε την Covid – 19 σαν μια απλή γρίπη».

Θα περάσουμε δύσκολα»

Ωστόσο προειδοποίησε πως «οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που παροξύνονται, αποδιοργανώνονται τα υποκείμενα νοσήματα τους και τους στέλνουν στο νοσοκομείο. Και φοβάμαι ότι τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυτιακού ιού (RSV) , γρίπης και κορωνοϊού».

Όσον αφορά στα εμβόλια ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία, βρισκόμαστε με τα εμβόλιο ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό. Οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline