Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:56:42

Φεστιβάλ Καννών 2022: Πλούσιο σε ονόματα αλλά και με ελληνικές εικόνες

Το 75o φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε το βασικό πρόγραμμά του και επιφυλάσσει ακόμα περισσότερες εκπλήξεις στο μέλλον. Η Ελλάδα παρούσα.

Η τελευταία ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα «Dodo» που θα προβληθεί στο τμήμα Cannes Premieres αλλά και δύο ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος που έχουν γυριστεί στην χώρα μας, το «Crimes of the Future» του Καναδού Ντειβιντ Κρόνενμπεργκ με τους Βίγκο Μόρτενσεν και Λεά Σεντού και το «Triangle of Sadness» του Σουηδού Ρούμπεν Έστλουντ, κινούν το ελληνικό ενδιαφέρον σε ότι αφορά το πρόγραμμα του 75ου Φεστιβάλ Καννών, μέρος του οποίου ανακοινώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι. Την ελληνική παρουσία φέτος στις Κάννες συμπληρώνει η ταινία «Burning Days» σε σκηνοθεσία Εμίν Άλπες, κι αυτή με Έλληνα συμπαραγωγό, που διαγωνίζεται στο πρόγραμμα Un Certain Regard (Ένα κάπιο βλέμμα).

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) είναι υπερήφανο που έχει υποστηρίξει τις τρεις από τις τέσσερις παραπάνω παραγωγές μέσα από το εύρος των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του και τις δράσεις των Διευθύνσεων του. Αναλυτικότερα: Το «Dodo» του Π. Κούτρα, που είναι παλιός γνώριμος του φεστιβάλ των Καννών, έχει ως παραγωγό την Ελένη Κοσσυφίδου, εταιρεία παραγωγής την 100% Synthetic Films Ltd και συμπαραγωγό του το ΕΚΚ.

Το «Crimes of the Future», με συμπαραγωγό τον Πάνο Παπαχατζή (Argonauts SA), έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Μειοψηφικού προγράμματός του. Στο «Triangle of Sadness» συμμετέχουν ως συμπαραγωγοί οι Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης (Heretic). Τέλος, το «Burning Days», με συμπαραγωγό τον Γιώργο Τσούργιαννη (Horsefly Films), έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Μειοψηφικού προγράμματός του.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του «Dodo» όπου εκτός άλλων πρωταγωνιστούν η Σαμαράγδα Καρύδη, ο Ακης Σακελλαρίου και ο Αγγελος Παπαδημητρίου, «δεκατέσσερις άνθρωποι όλων των τάξεων, των ηλικιών, των εθνικοτήτων, θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο κτήμα μιας οικογένειας όπου σε δύο 24ωρα θα γίνει ο γάμος της κόρης της με έναν πλούσιο κληρονόμο ως η τελευταία ελπίδα τους για να σωθούν από τη χρεοκοπία και την ελεύθερη πτώση τους στην ταξική πυραμίδα της χώρας. Δεκατέσσερις συμπρωταγωνιστές σε μια παράλογη τραγικωμωδία που εξελίσσεται "κεκλεισμένων των θυρών"».

Σε ότι αφορά το «Crimes of the future» του Κρόνενμπεργκ, σύμφωνα με την συνέντευξη που είχε δώσει στο ΒΗΜΑ ο παραγωγός της ταινίας Ρόμπερτ Λάντος, «στην ιστορία η Ελλάδα δεν ονομάζεται ως χώρα και το ίδιο συμβαίνει με την εποχή στην οποία συμβαίνουν τα όσα παρακολουθούμε. Όμως από κάθε τι που βλέπουμε στην ταινία, είναι εμφανές, ότι βέπουμε Ελλάδα. Το ελληνικό χρώμα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Οποιοσδήποτε ξέρει έστω και λίγο την Ελλάδα θα ξέρει ότι βρισκόμαστε στην Αθήνα.»

Το «Triangle of Sadness» στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Σάρλμπι Ντιν, Χάρις Ντίκινσον και Γούντι Χάρελσον, είναι μια παραγωγή των Plattform Produktion, Essential Films και Parisienne de Production, με τη Heretic στο ελληνικό κομμάτι της παραγωγής).

Σύμφωνα με την πλοκή της ταινίας, δύο μοντέλα που βρίσκονται στο κρίσιμο σημείο της καριέρας τους, καταλήγουν σε ένα ηλιόλουστο ελληνικό νησί.

Η αυλαία του φεστιβάλ θα σηκωθεί την Τρίτη 17 Μαΐου με μια κωμωδία ζόμπι, το «Ζ» του Μισέλ Χαζαναβίσιους, γνωστού από τον φόρο τιμής του στο βωβό σινεμά με την ταινία «The artist», που είχε επίσης ξεκινήσει την καριέρα της από το φεστιβάλ των Καννών.

Άλλες ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα είναι οι «Tori et Lokita» των Λικ και Ζαν Πιέρ Νταρντέν, το κορεάτικο «Απόφαση να φύγεις» (Decision to leave) από τον δημιουργό του «Old Boy» Παρκ Τσαν Γουκ, το ρουμάνικο «RMN» του Κριστιαν Μουνγκίου, το «Broker» από τον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε Εντα και το «Armageddon Time» του Αμερικανού Τζέιμς Γκρέι με τους Αντονι Χόπκινς και Αν Χάθαγουεϊ.

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί η συμμετοχή του Ουκρανού Σεργκέι Λόζνιτσα με το εκτός συναγωνισμού ντοκιμαντέρ «The natural history of destruction» (Η φυσική ιστορία της καταστροφής) και το μουσικό ντοκιμαντέρ του Ιθαν Κόεν «Jerry Lee Lewis: Trouble in mind» που αφορά τον σταρ της ροκ εντ ρολ Τζέρι Λι Λιούις. Ένα άλλο μουσικό ντοκιμαντέρ στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα είναι το «Moonage daydream» του Μπρετ Μόργκεν για τον Ντέιβιντ Μπόουι και τη σινεφιλία του.

Από πλευράς μεγάλων σταρ, ο Τομ Κρουζ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, επιστρέφει στο φεστιβάλ των Καννών 30 χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας του Ρον Χάουαρντ «Far and away» για να παραστεί στην παγκόσμια πρώτη του «Top Gun Meverick». Εκτός συναγωνισμού είναι και ο «Elvis» του Μπαζ Λούρμαν, μια ιστορία για τον Ελβις Πρίσλεϊ στην οποία παίζει ο Τομ Χανκς, ο «Νοέμβριος» του Σέντρικ Χιμενέζ που αφορά την τρομοκρατία στην Γαλλία αλλά και η τελευταία ταινία του Τζορτζ Μιλερ «3.000 years of longing» ,μια ταινία για την αρχή και (ίσως) το τέλος του κόσμου.

Στο τμήμα Cannes Premiere συμμετέχουν επίσης ο Ρασίντ Μπουσαρέμπ με «Τα αδέλφια μας» (Nos frangins) το τρίτο μέρος μιας τριλογίας εμπνευσμένης από την σύγχρονη Ιστορία της Γαλλίας, ο βετεράνος Μάρκο Μπελόκιο με την τηλεοπτική ταινία «Esterno Notte», μια ιστορία για τον Αλντο Μόρο και την δολοφονία του από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και ένα μέρος από τη σειρά «Irma Vep» του Ολιβιέ Ασαγιάς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline