Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:53:13

Λαβύρινθος, μια ελληνική έκθεση για την Κνωσό στην Οξφόρδη

Με πάνω από 100 εκθέματα προερχόμενα από κορυφαία μουσεία της Ελλάδας, η νέα έκθεση στο περίφημο Μουσείο Ασμόλεαν της Οξφόρδης ξετυλίγει τον μύθο του Μινώταυρου.

Με πάνω από 100 εκθέματα προερχόμενα από κορυφαία μουσεία της Ελλάδας, η νέα έκθεση στο περίφημο Μουσείο Ασμόλεαν της Οξφόρδης ξετυλίγει τον μύθο του Μινώταυρου. Είναι μια εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και στο Ασμόλεαν με σκοπό την παρουσίαση στο διεθνές κοινό της έκθεσης «Λαβύρινθος: Κνωσός, Μύθος και Πραγματικότητα». Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 200 εκθέματα, τα οποία συνομιλούν με τις ιδιαιτέρως σημαντικές συλλογές του Ασμόλεαν και το αρχείο φωτογραφιών και τεκμηρίων που αναδεικνύουν κορυφαίες στιγμές από την ανακάλυψη της Κνωσού την περίοδο 1900-1905.

Είναι ένας άλλος τρόπος να αφηγηθεί κανείς την ιστορία των ανασκαφών στην Κνωσό, να προσεγγίσει την προσωπικότητα του σερ Αρθουρ Εβανς (διευθυντή του Ασμόλεαν στις αρχές του 20ού αιώνα). Για αιώνες, ο μύθος του Λαβύρινθου και του Μινώταυρου εξήπτε τη φαντασία λογίων και ταξιδευτών, ώσπου το 1878 ένα ίχνος κτιρίου εντοπίζεται στην Κνωσό από τον Μίνω Καλοκαιρινό. Την εποχή που η Κρήτη ήταν υπό μερικό έλεγχο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπήρχε κίνδυνος αρχαιοκαπηλίας και μεταφοράς ευρημάτων στην Κωνσταντινούπολη. Ειδική άδεια απέσπασε ο Αρθουρ Εβανς. Η συμβολή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου είναι καθοριστική στη συγκρότηση αυτής της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου. Το Ασμόλεαν έχει τη σημαντικότερη συλλογή μινωικής αρχαιολογίας εκτός Κρήτης.

Οπως δήλωσε ο Xa Sturgis, διευθυντής του μουσείου, η έκθεση επαναξιολογεί τις επεμβάσεις του Εβανς στο ιστορικό τους πλαίσιο και προσφέρει εμβάθυνση στον μινωικό πολιτισμό και στην ελληνική μυθολογία, αλλά και κατανόηση της βρετανικής αρχαιολογικής ιστορίας. Εξαιρετική σύλληψη χαρακτηρίζει την οργάνωση αυτής της έκθεσης η αρχαιολόγος Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, στα κείμενα που φιλοξενεί το Ασμόλεαν. «Είναι ένας φόρος τιμής στον λόγιο που ανέλκυσε από τη λήθη αυτήν την τόσο σημαντική αρχαιολογική τοποθεσία. Αν και ο χώρος είχε ταυτοποιηθεί πριν από τον Εβανς, οι ευνοϊκές συνθήκες για τις ανασκαφές δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας».
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης συνέβαλαν επίσης με χάρτες, χειρόγραφα και βιβλία η Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν και τα Βασιλικά Μουσεία του Γκρίνγουιτς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline