Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024  17:16:34

Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024: 140 εκδηλώσεις σε 12 περιφέρειες

70 οι νέες παραγωγές φέτος του θεσμού και 68 οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και μουσεία, με κεντρικό θέμα του προγράμμματος, που διαρκεί από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2024, την έννοια της Σύγκρουσης.

Οθεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι με την πέμπτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, δίνοντας νέα ζωή στο μοναδικό σκηνικό των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του 2024, με κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της Σύγκρουσης, έρχεται να προσφέρει μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία σε αρχαία θέατρα, βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς.

Για δύο ολόκληρους μήνες, από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2024, το κοινό της περιφέρειας θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 70 νέες παραγωγές υψηλού επιπέδου –αναθέσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»– οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας.

Ο θεσμός σε αριθμούς – 70 παραγωγές στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ

Όπως σημείωσε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Ο προϋπολογισμός για τις 70 παραγωγές είναι 1.800.000 ευρώ συν ΦΠΑ, επομένως συνολικά φτάνουμε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα απασχοληθεί σημαντικός αριθμός εργαζομένων στον πολιτισμό, αλλά και ντόπιοι συνεργάτες. Τοπικές Αρχές και οι Περιφέρειες, αλλά κυρίως οι Δήμοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, έχουν αγκαλιάσει τον Θεσμό αι συνεργάζονται πολύ στενά με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων που σε κάθε περίπτωση μαζί με τη Λυρική Σκηνή επιφορτίζονται την διοργάνωση».

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη: «Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, από φέτος ο θεσμός θα έχει το δικό του σύγχρονο site, στο οποίο έχει αναρτηθεί ήδη το πρόγραμμα και από το οποίο θα γίνονται και οι προκρατήσεις για τις παραστάσεις. Το site βρίσκεται στην διεύθυνση allofgreeceoneculture.gr και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεσμού, όχι μόνο μέσα από το ημερολόγιο των παραστάσεων, αλλά και μέσα από ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο παρουσιάζονται ανά περιφέρεια όλες οι εκδηλώσεις και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι».

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στα 2.232.000 ευρώ, εκ των οποίων για τη μουσική δίνονται 762.600 ευρώ, για το θέατρο 632.400 ευρώ, για τις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους 260.400 ευρώ, για τον χορό 223.200 ευρώ, για τα εικαστικά / περφόρμανς 223.200 ευρώ και για το μουσικό θέατρο 130.200 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης με συνολικά 140 εκδηλώσεις μουσικής (25), θεάτρου (19), παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους (9), χορού (7), εικαστικών / περφόρμανς (6) και μουσικού θεάτρου (4). Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ. Οι προκρατήσεις θέσεων για τις εκδηλώσεις από 1 έως και 14 Ιουλίου ξεκινούν την Τρίτη 25/6 μέσω της νέας ιστοσελίδας του θεσμού: www.allofgreeceoneculture.gr

13 νέοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία

Δεκατρείς νέοι χώροι εντάσσονται στον ήδη πλούσιο κατάλογο των συνολικά 68 αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις του προγράμματος των εκδηλώσεων και δράσεων του 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Ανάμεσά τους, το μυθικό Ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο, το αποκατεστημένο αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής της Δυτικής Θράκης, η Ιερά Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου που ιδρύθηκε το 1862, το διώροφο ανακαινισμένο Κονάκι Προδρόμου στην Καρδίτσα, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τσιφλικόσπιτου του κάμπου της Δυτικής Θεσσαλίας, ο προϊστορικός οικισμός της Μύρινας στη Λήμνο και το επιβλητικό Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία που δεσπόζει ψηλά πάνω από την πόλη.

Αναλυτικά, οι νέοι χώροι του προγράμματος είναι οι εξής:
• Ανάκτορο Νέστορος, Πύλος
• Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας, Μεσολόγγι
• Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας, Αύλειος χώρος
• Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
• Αρχοντικό Ταβανιώτη, Μαρώνεια
• Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
• Ιερά Μονή Ουρσουλινών Τήνου
• Κάστρο Πάτρας
• Κάστρο Ρίου
• Κονάκι Προδρόμου, Καρδίτσα
• Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, παλαιά Καρδαμύλη
• Προϊστορικός οικισμός Μύρινας Λήμνου
• Φρούριο Καζάρμα Σητείας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline