Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:39:53

Μάχη για τα κληρονομικά δίνει η πλουσιότερη Ελληνίδα: Της έκανε αγωγή ο γιος της

Ο γιος ενός από τους πλουσιότερους τραπεζίτες του κόσμου μηνύει τη μητέρα και τους δύο αδερφούς του για να πάρει το μερίδιο που θεωρεί ότι δικαιούται από μία τραπεζική αυτοκρατορία που αποτιμάται στα 25 δισ. δολάρια.

Πρωταγωνίστρια σε αυτή την ιστορία είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα.

Η Vicky Safra κληρονόμησε δισεκατομμύρια όταν ο τραπεζίτης σύζυγός της, Joseph Safra, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, το 2020. Με δεδομένο ότι διαθέτει ελληνικό διαβατήριο και περιουσία που υπολογίζεται από το Forbes στα 7,3 δισ. δολάρια, θεωρείται η πλουσιότερη Ελληνίδα.
Τώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα επεισόδιο στην οικογενειακή διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την Safra National Bank της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Alberto Safra ισχυρίζεται ότι τα μέλη της οικογένειάς του, μαζί με τα μέλη του δ.σ. μιας εταιρείας συμμετοχών, προκάλεσαν dilution στο ποσοστό του 28% που κατείχε και μπλόκαραν την προσπάθειά του να ορίσει δικό του εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο. Όλα αυτά περιγράφονται σε αγωγή την οποία κατέθεσε τη Δευτέρα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κλιμακώνοντας την νομική διαμάχη γύρω από μια τραπεζική αυτοκρατορία που σύμφωνα με τον Alberto Safra, αξίζει περίπου 25 δισ. δολάρια.
Από το 2021, ο Alberto Safra επιχειρεί να αμφισβητήσει τις διαθήκες που άφησε ο πατέρας του.

Όπως ισχυρίζεται, ο τραπεζίτης, που υπέφερε από Πάρκινσον, δεν είχε την πνευματική ικανότητα για να συντάξει τρεις νέες διαθήκες, από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019. Ετσι, ο κληρονόμος μηνύει τη μητέρα του, Vicky Safra και τους αδερφούς του Jacob και David Safra. Η αδερφή του, Esther Safra Dayan, δεν κατονομάζεται στην αγωγή.
Όπως ισχυρίζεται ο Alberto, τα μέλη της οικογένειάς του και του δ.σ. μείωσαν μέσω dilution το ποσοστό του στην εταιρεία στο 13,5%, δηλαδή κάτω από το μισό σε σχέση με αυτό που θεωρεί ότι δικαιούται.

«Η οικογένεια λυπάται για τον δρόμο που έχει πάρει ο Alberto, ο οποίος επιτέθηκε στον πατέρα του για πρώτη φορά όταν ήταν ζωντανός και τώρα επιτίθεται στη μνήμη του, και αρνείται τους ισχυρισμούς του», είπε εκπρόσωπος της οικογένειας Safra, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η μητέρα και οι αδερφοί του ισχυρίζονται ότι εκείνος άφησε τη θέση του στην Banco Safra της Βραζιλίας πριν από τον θάνατο του πατέρα του, παίρνοντας μαζί του αρκετά στελέχη της τράπεζας, για να ιδρύσει μια ανταγωνιστική εταιρεία, παρά τις εκκλήσεις του πατέρα του.
Τελικά, ο Joseph Safra αποκλήρωσε τον Alberto και άλλαξε τις διαθήκες του για να μειώσει το ποσοστό του, λένε.

Ο Alberto ισχυρίζεται ότι η οικογένειά του και τα μέλη του δ.σ. πραγματοποίησαν μια σειρά από συναλλαγές, από το 2019 και μετά, για να φουσκώσουν την αξία της εταιρείας συμμετοχών SNBNY Holdings, να εκδώσουν νέες μετοχές και μετά να τις διαγράψουν, παρά τα αυξανόμενα κέρδη.
Επίσης, ο κληρονόμος ισχυρίζεται ότι η SNBNY χρησιμοποιεί προσχήματα για να μην αναγνωρίσει τον διορισμό δικού του μέλους στο δ.σ., ώστε να περιορίσει την εξουσία και την εποπτεία του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Alberto Safra στην αγωγή του, ο αξίας 25 δισ. δολαρίων όμιλος Safra περιλαμβάνει την SBNY και τη Safra National Bank, την Banco Safra που είναι μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Βραζιλίας, την JS International Holding (μητρική εταιρειών όπως η Chiquita Brands International) και την Bank J. Safra Sarasin, μια private bank με έδρα την Ελβετία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Vicky Safra και η οικογένειά της έχουν περιουσία 18 δισ. δολαρίων.
Η J. Safra Group έχει υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 300 δισ. δολαρίων σε 25 χώρες.
Από τη Συρία στην Ελλάδα

Η τραπεζική δυναστεία των Safra έχει τις ρίζες της στο Χαλέπι της Συρίας, όπου η οικογένεια έστησε την Safra Freres & Cie πίσω στα 1840, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα καραβάνια με τις καμήλες που έκαναν εμπόριο τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ήταν ο τόπος γέννησης του Jacob Safra, ο οποίος όμως μετέφερε την οικογένεια στη Βραζιλία το 1953. Εκεί, έστησε μία εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο μετάλλων, εξοπλισμού και ζώων, πριν να ιδρύσει μία τράπεζα.

Ο Joseph, ο νεότερος γιος του, σπούδαζε στην Αγγλία όταν η οικογένεια μεταφέρθηκε στη Ν. Αμερική. Χρόνια αργότερα, με την υγεία του πατέρα του να επιδεινώνεται, μετακόμισε και εκείνος στη Βραζιλία. Και εκεί γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του. Ήταν και εκείνη Εβραία και η οικογένειά της είχε μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950, όταν εκείνη ήταν παιδί. Παντρεύτηκαν το 1969.
«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, μία αγάπη που θα κρατούσε έως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του», έγραφε η ετήσια έκθεση της J. Safra Sarasin.

Η Vicky και ο Joseph Safra απέκτησαν 4 παιδιά και 14 εγγόνια.
Όπως ο εκλιπών σύζυγός της, που έδινε ελάχιστες συνεντεύξεις, η Vicky Safra επίσης κρατά χαμηλό προφίλ. Οι σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της συνήθως σχετίζονται με το φιλανθρωπικό της έργο. Οι φωτογραφίες της που κυκλοφορούν είναι ελάχιστες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline