Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:48:37

Ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, του Αρχαιολογικού, κέρδισε το βραβείο Pritzker

Την υψηλότερη διάκριση της αρχιτεκτονικής έλαβε ο Βρετανός Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, ο οποίος εστιάζει σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και κοινωνικής ισότητας.

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ κέρδισε το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker.
O 69χρονος, μιλώντας στους New York Times, από την Ισπανία, τόνισε ότι εδώ και καιρό πιστεύει πως «η αρχιτεκτονική είναι πιο σημαντική από τους αρχιτέκτονες» και ότι «αντιμετωπίζουμε δύο υπαρξιακές κρίσεις: την κοινωνική ανισότητα και την κλιματική κατάρρευση».

«Σε κάθε περίπτωση έχει επιλέξει επιδέξια τα εργαλεία που είναι καθοριστικά για το έργο αντί για εκείνα που θα μπορούσαν να εξυμνήσουν τον αρχιτέκτονα ως καλλιτέχνη», σημείωσε η κριτική επιτροπή των βραβείων.
Ο Τσίπερφιλντ είναι γνωστός για τις μεταμορφώσεις ιστορικών κτιρίων, όπως κάποια μουσεία, σε κομψούς, μοντέρνους χώρους.

Ειδικότερα, το βραβείο αφορούσε την ανακαίνιση του Μουσείου Neues στο Βερολίνο (2009) -συμπεριλαμβανομένων των διασωθέντων στοιχείων του κτιρίου που είχε υποστεί ζημιές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- για τη «διάκρισή μεταξύ συντήρησης, ανακατασκευής και προσθήκης».
Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ είχε μιλήσει στην «Κ» για το έργο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που ανέλαβε.

«Δεν πρόκειται αρχικά για ένα αρχιτεκτονικό πρότζεκτ», είπε με ισχυρή δόση ειλικρίνειας, για να προσθέσει: «Δεν βλέπουμε αυτό το εγχείρημα ως ένα νέο κτίριο μπροστά από ένα παλιό. Το βλέπουμε ως έναν τρόπο να ενδυναμώσουμε το μουσείο. Αυτό που εννοώ είναι ότι από τη μουσειολογική του πλευρά, είναι κυρίως ένα πρότζεκτ για να δώσει μια μεγαλύτερη ευκαιρία (ανάδειξης) στην εξαιρετική (αρχαιολογική) συλλογή».

Από την πλευρά της πόλης, συνεχίζει, αυτό που έχει σημασία για τον ίδιο και την ομάδα του είναι το νέο κτίριο να απευθυνθεί στην Αθήνα με έναν πιο δυναμικό τρόπο και να αναβαθμίσει την περιοχή. «Αυτές είναι οι δύο μεγάλες ευθύνες μας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline