Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026  13:47:02

Δύσκολα τα sold out φέτος στα αθηναίικά θέατρα.

Από αισθήματα κορεσμού μέχρι απογοήτευση είναι οι πρώτες εξηγήσεις για το δυσάρεστο φαινόμενο, μετά τη μεγάλη θεατρική με εκατοντάδες παραστάσεις τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ξεχωριστές και αξιόλογες, οι περισσότερες απογοητευτικές, με μεγάλη δημοσιότητα και περιζήτητες,.. Ακόμα και του Εθνικού θεάτρου.

Όμως, κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει τη φετινή χρονιά στο θέατρο, καθώς οι θεατές, μέχρι στιγμής, φαίνονται πιο επιφυλακτικοί, σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, να προβούν σε πρόωρες αγορές εισιτηρίων. Είναι λόγω της χρονίζουσας οικονομικής κρίσης ή λόγω των συσσωρευμένων απογοητεύσεων πρόσφατων θεατρικών επιλογών με τελευταίες όλες, σχεδόν, τις παραστάσεις στην Επίδαυρο. Δυστυχώς.

Ενώ τα τελευταία χρόνια στις πολυδιαφημισμένες παραστάσεις δεν έβρισκε κανείς εισιτήριο ούτε για δείγμα, ακόμα και για ολόκληρη τη σεζόν, ειδικά στις μικρές σκηνές των 100-200 θέσεων, φέτος, μέχρι την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου που γράφονταν αυτές οι αράδες, μια χαρά διαθεσιμότητα εισιτηρίων υπήρχε για όλες τις παραγωγές, σε όλα τα θέατρα. (Μόνο στις τέσσερις πρώτες παραστάσεις του «Μακμπέθ» στο Κατερίνα Βασιλάκου δεν υπάρχει εισιτήριο διαθέσιμο, αλλά στις επόμενες ημερομηνίες, ναι, υπάρχουν και εικάζουμε ότι λόγω ζήτησης θα επεκταθεί η προπώληση και στους επόμενους μήνες, όπως γίνεται συνήθως – εξάλλου, μόνο για έναν μήνα και μία εβδομάδα έχει ανοίξει η προπώληση.)

Τι συμβαίνει, λοιπόν, φέτος; Τι έχει αλλάξει στην ανταπόκριση των θεατρόφιλων, όπως αυτή αποτυπώνεται στις πλατφόρμες πώλησης εισιτηρίων; Η οικονομική κρίση χτυπά πιο δυνατά την πόρτα όλων μας με αντίκτυπο και στο θέατρο; Οι θεατές απογοητεύτηκαν πλειστάκις τις προηγούμενες χρονιές από παραστάσεις στις οποίες έσπευδαν να κλείσουν εισιτήρια, μήνες πριν αυτές ξεκινήσουν, και πλέον είναι πιο προμηθείς, περιμένοντας να κάνουν αυτές την πρεμιέρα τους και να δουν αν «λειτουργούν», είτε διαβάζοντας κριτικούς που εμπιστεύονται είτε ρωτώντας φίλους και γνωστούς; Τους έχει κουράσει η πολυδιάσπαση των θεατρικών προτάσεων και δεν ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν; Ολα αυτά μαζί;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα