Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  15:21:24

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο Λαός τα έδωσε όλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Θέλω να θυμηθούμε λίγο ότι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου από τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πέραν του πρακτικού πολιτικού γεγονότος - έπεσε μια κυβέρνηση, έγιναν εκλογές, μια άλλη βγήκε- είχε και μια πολύ μεγάλη, ουσιαστική πολιτική συνέπεια. Απορρίφθηκε, υποτίθεται, από εσάς τους νικητές η επιστροφή στην ευημερία με τη μέθοδο του βήματος προς βήμα, σκαλοπάτι με σκαλοπάτι.


Όταν λέγαμε ότι η ύφεση εξαλείφεται και πάμε σε μια μικρή ανάπτυξη, λέγατε: «Μεγάλη ανεργία, τι είναι αυτά;». Όταν λέγαμε ότι η ανεργία μειώνεται από 28% σε 25%, ότι θα πάει στο 23% και ο στόχος είναι το 2017 να είναι στο 20% και παρακάτω, λέγατε: «Είναι πολύ μεγάλη η ανεργία, θα την εξαλείψουμε διαμιάς.».

Προτείνατε λύσεις εξ εφόδου στον ελληνικό λαό και τις προτίμησε. Αποδείχθηκε ότι λέγατε ψέματα. Αποδείχθηκε ότι όλα αυτά τα περί δήθεν χρηματοδότησης από χώρες μακρινές, οι δήθεν πολιτικές για τις 12.000 αφορολόγητο, οι δήθεν πολιτικές για την δέκατη τρίτη σύνταξη ήταν ψέματα. Και από ό,τι ακούσαμε χθες τον Πρωθυπουργό, από το μέσο της ομιλίας του και μετά, καταλάβαμε με πολύ ρητό τρόπο εκφρασμένο ότι το πρόβλημά σας τελικά ήταν η κατάληψη εξουσίας. Παιχνίδι εξουσίας ήταν αυτό σε βάρος του ελληνικού λαού!

Από τη μέση και μετά χθες ο λόγος του Πρωθυπουργού έμοιαζε με ένα λόγο συμβατικό μιας χώρας που το παλεύει. Μόνο που αυτό το «έμοιαζε», για να γίνει πράξη, κόστισε κάπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό: Τα 35 δισεκατομμύρια, κύριοι συνάδελφοι, του προηγούμενου προγράμματος, που ο Βαρουφάκης, ο Τσίπρας και ο Καμμένος απέρριψαν, δεν τα πήραν, που ήταν χωρίς μνημόνιο, οφειλόμενα από ένα πρόγραμμα που έλειπε...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έπρεπε, δηλαδή, να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ...τα 25 δισεκατομμύρια για τις τράπεζες συν όσο μετράμε την αποεπένδυση και την ύφεση, που ας πούμε ότι είναι 10 δισεκατομμύρια. Αυτή η σούμα είναι 70 δισεκατομμύρια, για να φαίνεται ότι ακολουθείτε πια και εσείς την πολιτική της μεθόδου σκαλοπάτι με σκαλοπάτι, βήμα με βήμα.

Τελικά, ήταν ένα παιχνίδι εξουσίας για αδέξιους χειριστές της πολύ προβληματικής και δύσκολης ελληνικής διοίκησης, όπως φάνηκε για παράδειγμα από τους αναπληρωτές στα σχολεία που θα είναι στο τέλος Οκτωβρίου, συνάδελφοι! Θα μας είχατε κρεμάσει εμάς, αν είχαμε τέτοια αδυναμία. Όπως φάνηκε από το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Θα είχαμε αλλάξει χώρα εμείς! Όπως φάνηκε από τη μετανάστευση. Θα μας είχατε εκτελέσει! Όπως φάνηκε από όλα τελικά τα θέματα και πάνω από όλα από τα capital controls, τις κλειστές τράπεζες, τα προβλήματα της ύφεσης που επανήλθε και που κατά προεκλογική δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης θα «χαϊδέψει» το 2% για το 2015.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για όσους επαίρονται ότι νίκησαν στις εκλογές, ότι, ότι, ότι, θέλω να υπογραμμίσω με τον πιο έντονο τρόπο ότι η χώρα μέχρι τις 14 Αυγούστου, οπότε υπεγράφη το τρίτο μνημόνιο, λειτουργούσε όπως λειτουργούσε, με τα προβλήματα που όλοι ξέρουμε και η μπάλα ήταν μέσα στο γήπεδο. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν. Από τις 14 Αυγούστου, όμως, που ψηφίστηκε εδώ το τρίτο μνημόνιο, έχουμε ένα πολιτικό ημιχρόνιο. Δυο-τρεις ημέρες διακοπών τότε, διάλυση της Βουλής σε εκλογές, μετεκλογική περίοδος. Λόγια, αέρας κοπανιστός, λόγια!

Το παιχνίδι ξαναρχίζει, δεύτερο ημίχρονο από την Πέμπτη, όταν πια θα αρχίσουν να έρχονται στη Βουλή τα πρώτα σχέδια νόμου, οι εφαρμοστικοί νόμοι και θα ξεδιπλώνονται στην πράξη, στη διοικητική πράξη και στη σχέση του πολίτη με το κράτος, τα μέτρα τα οποία η άφρων πολιτική σας έχει επιβάλει στον ελληνικό λαό με το αχρείαστο τρίτο αυτό μνημόνιο.

Επειδή βλέπω στα Μέσα Ενημέρωσης πολλή χαρά εκ μέρους των νικητών των εκλογών -στη Βουλή χθες δεν το είδα, είδα παγωμένα χειροκροτήματα, κύριοι της Πλειοψηφίας, προς τον Πρωθυπουργό- θέλω να πω ότι μου θυμίζει μια φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου: Αποτυγχάνουμε, έλεγε, ενθουσιωδώς. Σ' αυτή τη γραμμή είστε.

Θέλω να σας θυμίσω μία φράση του Αριστοτέλη μεταφερμένη στα σύγχρονα ελληνικά, ότι αυτός ο οποίος υποσχέθηκε πολλά και έσπρωξε το λαό σε λάθη, μπορεί να κέρδισε για κάποια στιγμή την εύνοιά του, όταν ο λαός, όμως, μάθει ποιο είναι το πρόβλημα που δημιούργησε αυτή η πολιτική, θα τιμωρήσει αυστηρά. Εκεί είμαστε αυτή τη στιγμή. Και αντί να έχουμε μια μεγάλη Κυβέρνηση στηριγμένη σε διακόσιους είκοσι, διακόσιους τριάντα Βουλευτές, που η χώρα είχε ανάγκη για να εμπνεύσει παντού, μέσα και έξω από τη χώρα, κλίμα πολιτικής σταθερότητας, έχουμε το λαό να κάνει πράξη όσα ο κ. Τσίπρας προεκλογικώς εζήτησε: Να έχει μία μεγάλη πλειοψηφία. Την έχει. Να είναι ο εταίρος του στη Βουλή. Είναι. Να μην είναι η εσωκομματική του αντιπολίτευση στη Βουλή. Δεν είναι.

Ο λαός, κυρίες και κύριοι της Πλειοψηφίας, σας τα έδωσε όλα, αλλά θα σας ζητήσει πλήρη ευθύνη. Και χρόνο δεν έχετε, όπως πολλοί από εσάς λένε, όταν μιλούν τουλάχιστον, εκτός δημοσιότητας.
Όταν είχε μιλήσει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή τον Φεβρουάριο, επί των προγραμματικών δηλώσεων, την επομένη τον είχαν χαρακτηρίσει Πρωθυπουργό της ύφεσης. Δεν είχε πει μία λέξη για την ανάπτυξη. Χθες η κυρία Γεννηματά τον χαρακτήρισε φλύαρο στα εύκολα και βουβό-άλαλο στα δύσκολα. Σωστό.
Θέλω να πω κάτι ακόμη, ακούγοντάς τον χθες. Αρχάριος μαθητής της ελληνικής γραφειοκρατίας μίλησε από το Βήμα αυτό. Τι είπε για την ανάπτυξη; Είπε κάτι εχθές -δεν είχε πει τίποτα το Φεβρουάριο του '15- ότι θα ιδρύσει έναν φορέα για να αναλάβει την ανάπτυξη. Αυτά δεν τα έλεγαν ούτε το '70 ούτε το '80. Η πείρα από τους φορείς αποδείχθηκε κακή. Η λογική, η μέθοδος, η πολιτική, όπου έχω πρόβλημα ιδρύω κράτος, αποδείχθηκε λάθος. Και το 2015, μετά από όλα αυτά, αυτή είναι η αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική της χώρας; Μαύρες μέρες για την οικονομία.

Εν κατακλείδι, για να ολοκληρώσω, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τρεις μεγάλες υποσχέσεις προεκλογικά, όλο το επτάμηνο και τις επανέλαβε και χθες: τα ανύπαρκτα ισοδύναμα -η σύγχρονη δημαγωγία: όπου δεν έχω κάτι να πω, αντί να λέω ψέματα, όπως έλεγα, πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, τώρα δίνω ισοδύναμα ανύπαρκτα, φάνηκε χθες και με το 23% στην εκπαίδευση- τη γρήγορη ανάπτυξη και την αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Καλή επιτυχία και στα τρία. Καλή επιτυχία και στα τρία! Θα είμαστε εδώ να σας χειροκροτήσουμε. Αν σκέφτεστε, όμως, ότι στην πορεία του δρόμου υπάρχουν μαξιλάρια πολιτικά, ότι είμαστε πρόθυμοι, κάνετε λάθος. Ό,τι σπείρατε, αυτό και θα θερίσετε μόνοι σας, απολύτως μόνοι σας!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline