Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  13:17:34

Χώρα αστάθειας και εθνικού διχασμού πλέον η Τουρκία. Κατηγορίες κατά του Ερντογάν για αυταρχισμό και κλίμα δικτατορίας. Κύριο

Την ώρα που η Τουρκία θάβει τους νεκρούς και μετρά τις ορθάνοιχτες πληγές της από το μακελειό του Σαββάτου, η μεν κυβέρνηση ψάχνει τους αυτουργούς και επιρρίπτει ευθύνες σε συνήθεις υπόπτους ενώ πολίτες ξεσηκώνονται με σύνθημα «Ερντογάν-Δολοφόνε» και ο ευρωπαϊκός Τύπος επιχειρεί τις δικές του ερμηνείες για «τη στρατηγική του φόβου» που χρεώνει στον πρόεδρο Ερντογάν. Στρατηγική έντασης. μονοκρατορίας και εθνικού διχασμού.

Η γαλλική αριστερή εφημερίδα L' Humanite, ευθύτατα καταγγελτική, στο κύριο άρθρο της επισημαίνει ότι «ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε να κάνει μία προεκλογική εκστρατεία πνιγμένη στο αίμα. Τρεις εβδομάδες πριν από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές, ο απολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες θύματα, Κούρδους στην πλειοψηφία τους, θύματα βομβαρδισμών, αμάχους και μαχητές του PKK μαζί, δολοφονημένους από φονιάδες του κυβερνώντος κόμματος, του AKP, από επιθέσεις που η αστυνομία δεν επεδίωξε να εμποδίσει...Για τον ισλαμιστή αυτόν...η στρατηγική του φόβου φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εμποδιστούν οι ψηφοφόροι να τον αποδοκιμάσουν για δεύτερη φορά. (...)».

«Όλο και περισσότερο αυταρχικός, όσο αυξάνεται το κύμα αμφισβήτησης...ο Ερντογάν ποντάρει σε μία στρατηγική έντασης για να χαλυβδώσει τους οπαδούς του...Αυτή η επιλογή της αύξησης του χάσματος ανάμεσα στο "εμείς" και στο "αυτοί" οδηγεί σιγά-σιγά τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο...Αυτή η πολιτική οδηγεί τη χώρα στο πλήρες αδιέξοδο», γράφει ο Μαρκ Σεμό στο κύριο άρθρο της Liberation. «Η ολίσθηση της Τουρκίας προς τη βία θα έχει καταστροφικές συνέπειες και πέραν της ίδιας της χώρας. Αυτό το σενάριο του απόλυτου κακού μετατρέπεται σε πιθανότητα και είναι και εξαιτίας αυτού που οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου είναι κρίσιμες για ολόκληρη την Ευρώπη».

Η διπλή τρομοκρατική επίθεση απασχόλησε πιο ψύχραιμα ίσως, τον γερμανικό Τύπο και βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων, όπως η Die Welt, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine και το περιοδικό Der Spiegel, καθώς ο επικεφαλής της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και εθνικιστών Τούρκων ακόμη και στη χώρα.

Οι έρευνες των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας εστιάζουν στο Ισλαμικό Κράτος, που θεωρούν κύριο ύποπτο για τη διπλή επίθεση. Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις αποτελούν προσπάθεια να επηρεαστούν οι επικείμενες εκλογές. Πολλά από τα θύματα, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του και το δίκτυο BBC ήταν ακτιβιστές του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP που εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του.

Οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για την 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία θα διεξαχθούν, όπως προβλέπεται, παρά τη διπλή αυτή επίθεση αυτοκτονίας, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έχασε στις προηγούμενες εκλογές της 7ης Ιουνίου την απόλυτη πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο για 13 χρόνια. «Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, οι εκλογές θα διεξαχθούν», είπε.

Η φωτογραφία του Τσεβίκ και η ιστορία της

Το γύρο του κόσμου έκανε αμέσως μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα η φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος του Reuters, εκείνη του Ιτζετίν Τσεβίκ, του δασκάλου απ' τη Σανλιούρφα που κρατάει στην αγκαλιά του την τραυματισμένη σύζυγό του. Ο Τσεβίκ έφθασε στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου μαζί με τη γυναίκα του Χατιτζέ και την αδελφή του Νιλγκιέν για να διαδηλώσει υπέρ της ειρήνης. Άφησε τα άλλα του δύο παιδιά πίσω στη Σανλιούρφα όπου ζουν ενώ η μεγαλύτερη κόρη του Μπασάκ Σιντάρ σπουδάζει μηχανικός στην Άγκυρα. Με την κόρη του συναντήθηκαν μπροστά στο σταθμό. Μαζί του η αδελφή και η σύζυγός του. Λίγο πριν τη διπλή έκρηξη που θέρισε τουλάχιστον 97 ζωές, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Από τη διπλή «επίθεση αυτοκτονίας», σύμφωνα με τις αρχές, η Μπασάκ και η θεία της σκοτώθηκαν ακαριαία. Η σύζυγος του Τσεβίκ τραυματίστηκε στα μάτια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο Τσεβίκ γύρισε σήμερα πίσω για να κηδέψει την κόρη και την αδελφή του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline