Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  15:12:37

Ιωάννης Μανιάτης: To όραμα του κ.Πρωθυπουργού

Παρακολούθησα με ευλάβεια χθές την ομιλία του κυρίου Πρωθυπουργού στις Προγραμματικές Δηλώσεις, πολύ περισσότερο που ο Πρωθυπουργός είναι άρτι αφιχθείς από τη «Μέκκα» του καπιταλισμού, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ήλπιζα να φέρνει κάτι φρέσκο μετά το συγχρωτισμό του με τον κ. Κλίντον.


Δεν θα σχολιάσω καθόλου τις δύο από τις τρεις βασικές αρχές στις οποίες αναφέρθηκε ως στρατηγικούς άξονες της επόμενης τετραετίας. Δεν θα σχολιάσω, δηλαδή, τη στόχευση για αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους -ήδη από το Eurogroup του 2012 υπάρχει αυτή η πρόβλεψη- όπως, επίσης, δεν θα σχολιάσω και την αποστροφή περί ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή να πληρώσουμε άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διορθώσουμε το λάθος της διαπραγμάτευσης, με το οποίο έκλεισαν οι τράπεζες και φορτώνεται ο ελληνικός λαός άλλα 25 δισεκατομμύρια.

Με ενδιαφέρει, όμως, πάρα πολύ να δω πώς το όραμα του κυρίου Πρωθυπουργού προσδιορίζεται στο βασικό στοίχημα που λέγεται «ανάπτυξη», δηλαδή θέσεις εργασίας, δημόσια έσοδα, ιδιωτικό κέρδος, προστασία του περιβάλλοντος και πώς όλα αυτά συνιστούν –εάν συνιστούν- κάτι καινούριο.

Τι μας είπε ο κύριος Πρωθυπουργός; Θα ακολουθήσει τρία βήματα:

Πρώτον, θα δημιουργήσει έναν δημόσιο φορέα. Μάλιστα. Προφανώς ξέχασε ότι υπάρχει το «ΙNVEST in GREECE», που για οκτώ μήνες είναι στα χέρια του και μπορεί κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο.

Τι άλλο θα κάνει ο κύριος Πρωθυπουργός; Θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία και με πολύ γρήγορες διαδικασίες θα εγκρίνονται οι επενδύσεις. Προφανώς, επίσης, ξέχασε ότι υπάρχει ήδη θεσμοθετημένο το fast track, το οποίο μπορεί να το βελτιώσει.
Και τι τρίτο θα κάνει για να προσελκύσουμε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια που έχει ανάγκη η εθνική οικονομία; Θα εγκρίνουμε με προεδρικά διατάγματα τις παρεμβάσεις των μεγάλων επενδύσεων.

Μα, προφανώς, ο γράφων, ο εμπνευστής της συγκεκριμένης αποστροφής του λόγου του Πρωθυπουργού έπρεπε να γνωρίζει ότι με προεδρικά διατάγματα και τώρα, εδώ και πολύ καιρό, εγκρίνονται όλες οι μεγάλες επενδύσεις. Υπάρχει, μάλιστα, και ο όρος EΣΧΑΣΕ και ΕΣΧΑΔΑ, δηλαδή Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων ή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Κατά συνέπεια, η ερώτησή μου είναι: Ποιο ακριβώς είναι το νέο κίνητρο, το οποίο δίνουμε ως χώρα που έχει βαθύτατη ανάγκη από επενδύσεις, στους επενδυτές προκειμένου να έρθουν να επενδύσουν;

Θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω κάτι πολύ πιο θετικό, κάτι πολύ πιο αισιόδοξο από αυτό που τουλάχιστον εγώ αντιλήφθηκα.
Θα περάσω τώρα πολύ σύντομα σε δύο από τα βασικά Υπουργεία που μπορούν να στηρίξουν ή να μην στηρίξουν την ανάπτυξη. Μιλώ για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Άκουσα νωρίτερα τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατηγοριοποιώ τις τοποθετήσεις τους σε δύο ομάδες: Πρώτον, οι δράσεις με καμία λέξη και δεύτερον, οι δράσεις με περίεργες λέξεις.
Καμία λέξη για τις έρευνες υδρογονανθράκων, το μεγάλο όραμα της χώρας, τον μεγάλο διαγωνισμό για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα τον οποίο κατέστρεψε η σημερινή Κυβέρνηση. Καμία λέξη για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, που είναι νόμος του κράτους, όπου προβλέπεται να εισρεύσουν τα δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως βασικό εργαλείο, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Καμία λέξη για των αγωγό που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη χώρα, μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι την Πολωνία. Καμία λέξη για τον αγωγό φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να συνδέσει τα κυπριακά κοιτάσματα μέσω Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας με την Ιταλία. Καμία λέξη για την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών.

Δεύτερη κατηγορία, περίεργες λέξεις. Άκουσα ότι στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επανασυνδέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με ηλεκτρικό ρεύμα. Προφανώς, ο κύριος Υπουργός εννοεί τις επτακόσιες χιλιάδες περίπου συνδέσεις που υπάρχουν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο που εμείς θεσμοθετήσαμε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη.

Άκουσα, επίσης, ότι μειώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου κατά 16%. Προφανώς, εννοούμε τη συμφωνία με τους Ρώσους που υπογράψαμε τον Μάρτιο του 2014 και τώρα υλοποιείται η έκπτωση.
Άκουσα ευχολόγιο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν άκουσα, όμως, εκτός από τα 500 εκατομμύρια που εμείς είχαμε διαθέσει από το ΕΣΠΑ και ενεργειακά θωρακίστηκαν σαράντα χιλιάδες οικογένειες, φτωχά νοικοκυριά, πόσα χρήματα θα επενδυθούν στο καινούργιο ΕΣΠΑ.

Άκουσα πολλές λέξεις για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Εύχομαι τα εναλλακτικά μέτρα, τα ισοδύναμα, που θα προταθούν από το αρμόδιο Υπουργείο, να μην είναι χειρότερα από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, διότι έχει βαθιά ανάγκη το δημόσιο συμφέρον να έχουμε δημόσια δίκτυα στην υπηρεσία της εθνικής οικονομίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω πολύ σύντομα.
Υπενθυμίζω κάτι: Το μνημόνιο που θα κληθεί να εφαρμόσει η σημερινή Κυβέρνηση προβλέπει 50% μείωση της δραστηριότητας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ. Ας προσέξουν πάρα πολύ οι αρμόδιοι μην τυχόν αυτό συνιστά ουσιαστική συρρίκνωση και εκμηδενισμό του σπουδαίου ρόλου της ΔΕΗ.
Με αυθαίρετο και απερίσκεπτο τρόπο έκλεισαν τα μεταλλεία της Κασσάνδρας και ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαίωσε τους εργαζόμενους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είτε θα αποφασίσουμε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας αποτελεί μια σπουδαία πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας και δημόσιου πλούτου και άρα, την αλήθεια, που στην αρχή τη θεωρούμε γραφική, στη συνέχεια είμαστε απέναντί της και τέλος, τη θεωρούμε αυτονόητη, θα την αποδεχτούμε, είτε ας πάμε ξανά στους δανειστές. Εμείς είμαστε με αυτούς που παλεύουν για την παραγωγή δημόσιου πλούτου.
Και τέλος μια φράση μόνο για τα δημόσια έργα, το δεύτερο μεγάλο Υπουργείο. Επιτέλους, ας επανεκκινήσουν οι παραχωρήσεις των μεγάλων οδικών αξόνων και ας γίνει πράξη αυτό το οποίο έχουμε θεσμοθετήσει, δηλαδή η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ώστε το «κάτω από το τραπέζι» στις πολεοδομίες επιτέλους να σταματήσει.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Από τον Οκτώβριο του 2014, με τη συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι έτοιμη για υλοποίηση και αναμένει οκτώ μήνες την Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων Υπουργών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline