Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  03:53:19

Κώστας Χατζηδάκης ή Νίκος Δένδιας ο νέος Τζαννετάκης μετά τις πρώτες εκλογές;

Ως μεταβατικός Πρωθυπουργός σε Κυβέρνηση, κοινής αποδοχής-στήριξης στη Βουλή για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Θετική φέρεται να είναι η γενική άποψη της Πρόεδρου της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό μετά τις πρώτες εκλογές και στην πορεία προς τις δεύτερες, μιας πολιτικής μεταβατικής Κυβέρνησης και όχι παραδοσιακής υπηρεσιακής χωρίς εμπειρία διαχείρισης και χωρίς άμεση στήριξη των κομμάτων.

Η λύση Τζαννή Τζαννετάκη του 1989 κατά την οποία ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν θα είναι πρωθυπουργός αλλά ένας από τα επιφανή στελέχη του, της επιλογής του Κυρ. Μητσοτάκη αυτή τη φορά, έχει αρχίσει και συζητείται σοβαρά σε οικονομικούς, πολιτικούς και διπλωματικούς χώρους . Συγκεκριμένα, εάν κατά το πολύ πιθανό σενάριο εξελίξεων, μετά τις επικείμενες πρώτες εκλογές τον Απρίλιο- Μάιο του 2023, δεν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα να οδηγηθούμε άμεσα σε δεύτερες εκλογές με τον νέο πλειοψηφικό σύστημα και αυτές καθυστερήσουν και λόγω καλοκαιριού, των νέων πολιτικών ζυμώσεων. Θεωρείται ότι λόγω των περιστάσεων, οικονομικών και εθνικών, ο σχηματισμός παρόμοιας Κυβέρνησης καταργεί το όποιο αδιέξοδο στη χώρα, ενισχύσει την εικόνα της ενότητας και θεσμικής πολιτικής συνέχειας στην εξουσία της χώρας, μέχρι τις δεύτερες εκλογές.

Συμφωνία σε μια τέτοια προσωρινή-μεταβατική λύση για ορισμένους μήνες υπάρχει από οικονομικούς-πολιτικούς- διπλωματικούς παράγοντες της χώρας, ενώ παράλληλα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να αποδέχεται η Κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές να μην σχηματισθεί πάλι είναι νέα υπηρεσιακή από εξωπολιτικά πρόσωπα ή τεχνοκρατική(τύπου Παπαδήμου το 2011 για ένα εξάμηνο) αλλά από πρόσωπα των κομμάτων, που θα συμμετάσχουν και θα στηρίξουν την Κυβέρνηση αυτή. Καταλληλότεροι για να γίνουν ο 'νέος Τζανετάκης» του 1989 θεωρούνται δύο ισχυρά πρόσωπα της Κυβέρνησης οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Δένδιας, με τον πρώτο να συγκεντρώνει περισσότερες προτιμήσεις λόγω της ευρωπαϊκής του θητείας και εμπειρίας της παραγωγής γόνιμου έργου που τον διακρίνει ως υπουργό, της πίστης στον διάλογο και τη συνεργασία σε διακομματικά επίπεδα και στην ισχυρή του εικόνα-αποδοχή στον κεντροδεξιό χώρο. Θεωρείται περισσότερο έμπειρος πολιτικά, πιο συνεργάσιμος και ευρωπαϊστής από τον αξιόλογο κατά τα άλλα κ. Δένδια.

-ΟΤ Forum ΔΕΘ - Χατζηδάκης: Ανοιχτός σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Εργασίας παρέπεμψε στην ομιλία του πρωθυπουργού ή τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής για απαντήσεις ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Μιλώντας στο Φόρουμ που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι η αποφυγή του κινδύνου ακυβερνησίας και ως προς τούτο «αν δεν πετύχουμε αυτοδυναμία είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίες. Με το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε».

Παρέπεμψε στην ομιλία του πρωθυπουργού

Πάντως ο υπουργός Εργασίας παρέπεμψε στην ομιλία του πρωθυπουργού ή τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής για απαντήσεις ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι υποστηρικτές της απλής αναλογικής τείνουν να αρνούνται τις συνεργασίες, «με εξαίρεση τους Τσίπρα και Βαρουφάκη». Σημείωσε ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να αρνείται τις συνεργασίες, ενώ υπογράμμισε ότι είτε αλλάξει είτε όχι ο εκλογικός νόμος, «ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline